İşçilerin HAYIR´lı buluşması
SİYASET 4.04.2017 12:35:53 240 0

İşçilerin HAYIR´lı buluşması

CHP Emek Büroları ve DİSK´in düzenlediği panelde, başkanlık rejiminin vereceği zararlar tek tek anlatıldı

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Adana İl Emek Büroları ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Çukurova Bölge Temsilciliği´nin birlikte düzenlediği, CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko´nun konuşmacı olduğu ?İşçilerin HAYIR´lı Buluşması? konulu konferans dün Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi´nde yapıldı.

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, Aydın Uslupehlivan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP ilçe başkanları, sendikalarla demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşların katılımıyla gerçekleştirilen panel, DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Yaşar Gündoğdu´nun açış konuşmasıyla başladı. Anayasa değişikliği teklifinin neler getirdiğini anlatan Gündoğdu, emek kesiminin referandumda HAYIR oyu kullanması gerektiğini söyledi.

?BİR ?HAYIR´ YETER?

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, resmi rakamlara göre işsizlik oranının 12.7 olduğunu, umudunu yitirdiği için iş aramayan ve eksik zamanlı çalışanlarla birlikte bu rakamın yüzde 20 seviyesinde olduğunu vurguladı. Dün açıklanan rakamlara göre enflasyon oranının da yüzde 11,4 ile 8,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını dile getiren Böke, ?Bizim bunca işsizlik, bunca enflasyon, bunca gelir adaletsizliği olan ülkemizde konuşmamız gereken şey anayasa değişikliği hiç değildi. 16 Nisan´da önümüze konun sandığa Türkiye´nin ihtiyacı yoktu ama 16 Nisan artık bizim için bir fırsat. Bize bunu dayatmış olan siyasi anlayışa, bir dur demek için, bize bunca zulmü yaşatıyor olan bugünkü fiili düzene bir uyarı yapmak için, (Demokrasi siyasi partilere bırakılmayacak kadar değerli bir şey) demokrasiyi, toplumsal bir güçle sahiplenmek için bir fırsat. 16 Nisandaki referandum, bugün HAYIR diyerek demokratik hakkını kullanan milyonlarca insana ?terörist´ deyip ayrıştıranlara bir cevap verme imkanı veriyor bize. ?Bizi ayrıştırmayın. Biz ötekileştiren, kutuplaştıran bir siyaset istemiyoruz´ deme, Demokrasinin özünün biz olduğumuz hatırlatma imkanı, ortağı olduğumuz bu demokratik cumhuriyeti yeniden ayağa kaldırma fırsatı veriyor bize. Bir HAYIR bunları yapmaya yeter? dedi.

?BU TEKLİFTEN DEMOKRASİ ÇIKMAZ?

 Anayasa değişikliği teklifiyle önerilenin bir rejim değişikliği olduğunun altını çizen Böke, ?Rejim değişikliği değil? diyenlerin teklif ettiklerinin üstünü örtmeye çalıştığını belirtti. Böke, ?Rejim dediğiniz şey, gücün kimde olduğunu ve o iktidar gücünün hangi kural ve kurumlarla işleyeceğini tarif eder. Bugün 100 yıllık bir mücadele, bir kurtuluş savaşından sonra kadınlı erkekli, bu ülkenin insanlarının saraydan aldığı gücü yeniden saraya teklif eden bir anayasa değişikliği teklifiyle karşı karşıyayız. Bugün güç sizde ancak önerilen anayasa değişikliği teklifinde ise güç artık sizde olmayacak. Güç, her anlamıyla tek kişide olacak. O kişinin kim olduğu önemli değil. Herhangi bir kadın, erkek o koltuğa bu yetkilerle oturan kim olursa olsun buradan demokrasi çıkmaz. Buradan tek kişinin tüm yetkileri elinde tuttuğu, bir diktatörlük çıkar? diye konuştu.

TÜRKİYE BUGÜN SURİYE GİBİ DEĞİLSE BUNU LAİK, DEMOKRATİK CUMHURİYETE BORÇLUYUZ

Parlamenter sistemin önemini ve yararlarını örneklerle anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, parlamenter sistem sayesinde Türkiye´nin bugüne kadar birliğinin ve bütünlüğünün korunduğunu kaydetti. Başkanlık rejiminin Türkiye´ye bir yararının olmadığını dile getiren Ağbaba, ?Bu sistem Türkiye´ye gelirse Türkiye bölünme tehlikesi yaşar, Türkiye´nin barışı, huzuru tehlikeye atılır. Her şeye rağmen, Türkiye hala Suriye, Irak, Mısır, Libya değilse bunu bir tek şeye borçluyuz. Laik, demokratik Cumhuriyete. Birileri ona Selanik´te doğduğu için Yunanlı dese de, birileri ayyaş dese de bunu kime borçluyuz? Bu toprakların yetiştirmiş olduğu en büyük devrimci, Mustafa Kemal Atatürk´e borçluyuz. Bu cumhuriyet ve onların her fırsatta küfür ettiği Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı bugün Türkiye´nin Suriye´den İran´dan, Irak´tan, Afganistan´dan, Pakistan´dan ne farkı kalırdı?? ifadelerini kullandı.

BUGÜNE KADAR HAYIR DEYİP PİŞMAN OLDUĞUMUZ BİR TEK KARAR YOK

Sık sık, ?CHP, niye her şeye HAYIR diyor? şeklinde sorularla karşılaştıklarını aktaran Ağbaba, ?Bugüne kadar HAYIR deyip de bir tane pişman olduğumuz karar yok. Keşke haklı çıkmasaydık. 12 Eylül 2010´da CHP, HAYIR dedi. O zaman da yargı bağımsızlığı giderse Türkiye tehlikeye girer , demokrasi yok olur diyorduk. Yüzde 58 evet çıktı. Önce ilk yaptıkları iş HSYK ile özel yetkili mahkemelerdeki savcıları kendi cemaatine yakın insanları atadılar. Balyoz, askeri casusluk, Ergenekon gibi davalar icat edildi ve maalesef Türkiye´nin önemli bir bölümü bunu alkışladı. Orgeneral Bilgin Balanlı´nın, 6 ay sonra hava kuvvetleri komutanı olması beklenirken, Fatih Camisini bombalayağı iddiasıyla cezaevine girdi. Onun yerine Orgeneral Akın Öztürk hava kuvvetleri komutanı oldu ve 15 temmuzda olanları gördünüz? diye konuştu.

?KİRALIK İŞÇİ OLMAMAK İÇİN ?HAYIR´ DİYECEĞİZ?

Anayasa değişikliği teklifinin  emek kesimi açısından sakıncalarını anlatan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, ?Şimdi 18 yaşındaki çocuklarımızın milletvekili olması gündemde. Yarın bakanların, dünya liderinin, başbakanın çocukları yarın 18 yaşında milletvekili, bizim çocuklarımız ise kiralık işçi olacak. Buna izin verecek miyiz. HAYIR. 6,5 milyon işçinin kiralık  işçi olmasını istemiyorsak sandığa gidip HAYIR diyeceğiz? dedi.

?ÖLMEMEK, YAŞAMAK İÇİN ?HAYIR´ DEMELİYİZ?

Başkanlık rejimlerinin insanlar için çok zararlı olduğunun altını çizen Beko, ?Başkanlık rejimleri daha eşitsiz ve cinsiyet eşitsizliği düzeyi daha yüksek, bu tesadüf olamaz. Başkanlıkta sendikal haklar daha çok ihlal ediliyor. Sendikalaşma ve toplu iş sözleşme oranı daha düşük. Başkanlıkta işçiler daha çok çalışıp daha çok ölüyorlar. Zaten biz iş Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüyüz. Başkanlıkta işçi ölümleri daha çok yüksek, insani gelişmişlik de çok ama çok zayıf. Yapılan araştırmalarda başkanlık sistemi öldüren sistemdir. Ölmemek için yaşamak için mutlaka HAYIR demeliyiz? şeklinde konuştu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı