İŞÇİ ALACAKLARININ KORUNMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ
VİDEOLU HABERLER 12.10.2018 13:44:04 442 0

İŞÇİ ALACAKLARININ KORUNMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ

GÜRER: ?KONKORDATO´DA BANKALARDAN ÖNCE İŞÇİ ALACAKLARI ÖDENSİN? CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her gün konkordato ilan eden şirket sayısında artış yaşandığını ve üç bine ulaşan konkordato ile iş yerlerinin kapanma riski altında bulunduğunu beli

Gürer, konkordato ile işçilerin risk altında çalıştığını, mağduriyet yaşamamaları için iş yerlerinde süreci dikkatle izlemeleri gerektiğini, iş kaybetme yanında alacaklarından da mahrum kalabileceklerini  söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Konkordato İcra iflas yasasının 285-309. maddeleri ile şekillenmiştir. Borçlu şirket ödemelerinde oluşan sorunu aşabilmek için borçlu olduklarından yeni bir yapılandırma talebinde bulunuyor. Borçlu, borçlarının en az yarısını ödemek, kalan borçlarını da bir ödeme takvimine bağlamak konusunda alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşma  sağlıyor. Yapılan bu anlaşmanın özelliği, devreye mahkemelerin girmesi ve konkordato kabul edildiğinde bazı istisnalar dışında borçlu şirketin kendisine verilen süre içerisinde icra takiplerine karşı korunmaya alınmış olmasıdır? dedi.

İŞÇİLER  İÇİN  ÇOK ÖNEMLİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu süreci dikkatle takip etmesi gereken kesimin çalışanlar olduğunu belirterek, ?Konkordato  kararı alan işveren, çalışanların  haklarını ödediği sürece işçiler tek taraflı  fesih hakkını kullanamazlar, haklı bir gerekçeleri olmazsa iş sözleşmelerini sona erdirirlerse kıdem ve ihbar tazminatı alamazlar? dedi. 

ALACAKLAR KORUNMALI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Konkordato öncesi doğan işçi alacakları İcra İflas Yasasının 206. Maddesi uyarınca imtiyazlı alacaklardır.  İşçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmış olması gerekir. Konkordatoya yazılmamış işçi alacakları imtiyazsız alacaklar gibi konkordato şartlarında ödenir. İşçiler mahkeme sürecini yakinen izlemelidir ve işçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmasına  özen gösterilmelidir? dedi.

İŞÇİLERİ KORUMAK İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süreç sonunda işçilerin mağdur olmaması için TBMM´ne kanun teklifi de verdi. Gürer teklifinde, her ne kadar işçi alacakları ilk sırada görülse de rehinli alacakların işçilerden önce alacağını tahsil ettiğini, bunun önlenerek ilk ödemenin işçilere yapılması gerektiğini söyledi. Gürer, ?İcra ve İflas Kanunu´nda konkordato veya iflasta işçi alacakları ilk sıradaymış gibi görünüyor. Ancak, gerçekte rehinli alacaklar ilk sırada yer alıyor. Konkordatoda rehinle teminat altına alınmış alacaklar için icra takibi yapılabiliyor. Rehinli alacaklar genellikle bankalara ait bulunuyor. Bankaların kullandırdıkları kredi karşılığı rehinli alacakları, fiilen işçi alacaklarının önüne geçiyor. Bunu önlemek içinde kanun teklifi verdim? dedi.

İŞKURA BAŞVURU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek-1. Maddesine göre; hizmet akdine dayalı işçi çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde işçinin üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonundan ödenmektedir. Konkordato ilan eden işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin İŞ-KUR´a başvurarak Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi vermesi, dilekçenin ekine mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge, işçinin ücret alacağını aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesi eklemesi gerekmektedir. Ücret Garanti Fonundan yararlanabilmek için işçinin son bir yıl içerisinde konkordato ilan edilen işyerinde çalışıyor olması, ücret alacağı için beş yıllık zamanaşımı süresinin dolmamış olması gereklidir. Yapılacak ödeme işçinin ödenmeyen üç aylık ücretiyle sınırlıdır. İşçinin ücreti ne olursa olsun SGK prim tavanını geçmeyen kısmı üç ayla sınırlı olmak üzere tam olarak İŞ-KUR tarafından ödenecektir? dedi.

İŞÇİLER İÇİN ZOR DÖNEM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan eden işyerlerinde işçiler için zor bir dönem başladığını ifade ederek,  işçi alacaklarının, birinci dereceden rehinli alacakların önüne geçmemesi durumunda, binlerce işçinin mağdur olacağını söyledi. 

TBMM Başkanlığına vermiş olduğu Kanun Teklifi´nin  bir an önce işleme alınması çağrısında bulunan  Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan ettiği belirtilen 3 bine yakın işyerinde binlerce işçinin alacaklarının birinci sırada yer almasını ve bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödenmesi gerektiğini söyledi.

SENDİKALI OLMAYAN İŞÇİLER DİKKAT

Gürer, ?Sendika olan yerde sendika işçisini bilgilendiriyor ancak sendika olmayan işyerlerindeki işçilerin eğer bu konuda bilgileri yoksa ve ilgili masaya müracaat etmezlerse alacakları işçi alacağından normal alacağa dönüşüyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte işçiler açısından büyük mağduriyetler yaşanabilir? uyarısında  bulundu.

Gürer, ?İşçilerin mağdur olmaması için TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdim. İşçi alacaklarının rehinli alacaklara rağmen öncelikli birinci sırada yer almasını, bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödemelerini teklif ettim? diye konuştu. (Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Dr. Şevkin; "Elektrikleri kesiyorlar, hastaneleri çalıştırmıyorlar!"

Gürer: “Kiraz üreticilerine acil destek şart” (Görüntülü)

Ayhan Barut, "Balcalı Hastanesi Yaşatılsın" (GÖRÜNTÜLÜ)

Ayhan Barut, ayçiçeği tarlasından seslenip üreticilerin sorunlarına çare istedi (GÖRÜNTÜLÜ)

Gürer: “Emeklinin hakkını bir an önce verin”(Görüntülü Haber)

CHP'li Şevkin; “Milyonlarca emekli yine unutuldu, yine aldatıldı”(Görüntülü Haber)

Ayhan Barut'tan 'Zamlar geri çekilsin' çağrısı (GÖRÜNTÜLÜ)

Ukraynalı Delegeden Rus Delegeye Yumruk(VİDEOLU HABER)

“Pazarda en büyük banknot 200 Lira ile 2 poşet dolmuyor”(Görüntülü)

Ayhan Barut kasap esnafının feryadına kulak verdi (GÖRÜNTÜLÜ)

İKİNCİ SINIF ÖĞRENCİSİ, TABELADAKİ “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI” YAZISINI OKUYAMADI

Gürer: “Çiftçi ceza ile değil, destekle ayakta kalır”(Görüntülü)

Gürer: “Türkiye’yi tarımda yeniden ayağa kaldıracağız” (Görüntülü)

CHP Niğde’de seçim startını verdi

Ayhan Barut'tan Meclis'te enflasyon tepkisi (GÖRÜNTÜLÜ-FOTOĞRAFLI)

CHP'li Şevkin; “Bolca limon var ama sitrik asitli limon suyu tüketiyoruz”(Görüntülü)

CHP'li Barut; "Asgari ücrete eşitleyin, intibak düzenlemesini yapın"(gÖRÜNTÜLÜ)

CHP'li Gürer:“Tüm emeklilere seyyanen 2000 lira zam yapılmalıdır”(Görüntülü)

CHP'Lİ SÜMER; "ADANA’DA DEPREMDEN ETKİLENEN ÇOK KONTEYNER AZ" (GÖRÜNTÜLÜ)

Gürer: “AKP zihniyeti tarımın canına okudu” (Görüntülü)

CHP’Lİ TANAL, MECLİS’TE İKTİDARA KDK ÜZERİNDEN YÜKLENDİ (GÖRÜNTÜLÜ)

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli