İRAN´DA GÖSTERİLER SÜRÜYOR
DÜNYA 30.12.2017 20:45:12 297 0

İRAN´DA GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Cumartesi sabah saatlerinde de Başkan Donald Trump, Twitter´da protestolara destek veren bir mesaj paylaşırken İran Dışişleri´nden protesto gösterilerine ABD´nin sunduğu desteği boşa düşürmeye yönelik bir açıklama geldi

İran´da yaşanan ekonomik sorunlara karşı ülke genelinde başlayan protestolar bugün Tahran sokaklarındaydı. Tahran Üniversitesi öğrencilerinin yoğun olarak katıldığı ve rejim karşıtı sloganların atıldığı protesto, rejim yanlısı İranlılar´ın düzenlediği gösteriden sadece birkaç saat sonra yapıldı.

Hafta içinde Meşed kentinde başlayan ve İran´ın diğer kentlerine yayılan protestolar, 2009 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gelişen en büyük protesto hareketi olarak görülüyor.

Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Meşed´de Perşembe günü hayat pahalılığına karşı yapılan protestoyla başlayan ve tüm ülkeye yayılan protestolara binlerce kişi katıldı.

Protestoların büyüklüğü sonrası, ilk günlerde haber bültenlerinde yer vermeyen devlet televizyonunda da protestolar yer bulmaya başladı..

İran devlet televizyonunda protestolarla ilgi şu bilgi paylaşıldı: ?Devrim karşıtı gruplar ve yabancı basın, insanların ekonomik ve yaşam koşullarıyla ilgili sorunları ve haklı taleplerini organize bir şekilde kullanarak izinsiz gösterilere ve olası kaos oluşturmaya devam ediyor.´

Protestoları sosyal medya ve yumurta, tavuk gibi temel gıda ürünlerindeki fiyat artışının tetiklediği belirtiliyor. Yetkililer ve devlet medyası halkın sosyal konularda seslerini duyurmak için protesto haklarının olduğunu söylüyor.

Ancak yarı-resmi Fars Haber Ajansı´na göre, Cumartesi günü yüzlerce öğrenci ve halktan katılanların, Tahran Üniversitesi´nde yaptığı protestoda, siyasi ve üst düzey devlet yöneticilere karşı sloganlar atıldı. İran polisi üniversitenin kapısında müdahalede bulundu, çevre yolları trafiğe kapattı.

Fars Haber Ajansı Kum kentinde de Cuma günü protestoların meydana geldiğini belirtti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, pek çok kentte polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandığını gösteriyor. Yetkililer, Perşembe gününden bu yana en az 50 kişiyi tutukladıklarını belirtti. Devlet televizyonu, protestocuların İran Şahı´nın lehine sloganlar attıklarını da dile getirdi.

Gün içinde ülke çapında, İran´ın dini lideri Ayetullah Hamaney ve diğer siyasi figürleri destekleyen rejim yanlılarının da gösterisi vardı. Haftalar öncesinden planlanan gösteriler, 2009 yılında Mahmut Ahmedinecad´ın seçilmesine karşı çıkanlara tepki olarak düzenlenen geniş çaplı gösterileri anma amaçlıydı.

Devlet televizyonu, rejim yanlısı gösterileri canlı olarak yayınladı. Görüntülerde halkın Hamaney´in fotoğraflarının olduğu pankartlar taşıdığı görüldü. Tahran´daki gösteriye 4 bine yakın kişi katıldı.

Nükleer anlaşma sonrası İran´ın ekonomisi düzelse de bu gelişmeler sosyal düzeye ulaşamadı. Ülkede işsizlik oranı hala yüksek ve resmi enflasyon oranları yüzde 10 seviyelerine çıkmış durumda. Yumurta ve tavuk fiyatlarına gelen yüzde 40´a yakın zam, ülkede pek çok protesto gösterisinin patlak vermesine yol açtı.

Cumartesi sabah saatlerinde de Başkan Donald Trump, Twitter´da protestolara destek veren bir mesaj paylaştı: ?Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin refahının yurtdışında terör finansmanında kullanmasından bıkan İranlılar´ın barışçıl gösteri yaptıkları bilgileri geliyor. İran hükümeti halkının haklarına, kendilerini ifade haklarına saygı göstermeli. Bütün dünya izliyor. #İranProtestoları´

TAHRAN´DAN ABD´YE PROTESTO

İran´da bir dizi kentte düzenlenen protesto gösterilerini teşvik eden ABD´ye Tahran ´İran anayasası kanuni yollardan demokratik istekleri desteklemektedir´ yanıtını verdi. Sokaklarda gövde gösterisi sırası bu kez yönetim yanlılarındaydı.

Sputnik Ajansının haberine göre İran Dışişleri´nden protesto gösterilerine ABD´nin sunduğu desteği boşa düşürmeye yönelik bir açıklama geldi. Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, İran anayasasının kanuni yollardan dile getirilen demokratik istekleri desteklediğini söyledi. Tahran, Reşt, Meşhed, Şiraz, İsfahan, Hemedan  ve Kirmanşan kentlerine yayılan protestoların ardından bu kez yönetim yanlıları gövde gösterisi için sokaklara döküldü.

İran Dışişleri´nden protesto gösterilerine ABD´nin sunduğu desteği boşa düşürmeye yönelik bir açıklama geldi. Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, İran anayasasının kanuni yollardan dile getirilen demokratik istekleri desteklediğini söyledi. Tahran, Reşt, Meşhed, Şiraz, İsfahan, Hemedan  ve Kirmanşan kentlerine yayılan protestoların ardından bu kez yönetim yanlıları gövde gösterisi için sokaklara döküldü.

´BUGÜNE DEK DARBEYİ, SAVAŞI DESTEKLEDİNİZ´

Kasımi, İran´da demokratik isteklerin kanunlar çerçevesinde istenmesi ve talep edilmesinin mümkün olduğunu belirtti. İranlı sözcü, ABD´nin son 70 yılda İran´da darbeyi, eski rejimi, ´zoraki savaş´ döneminde Saddam Hüseyin´i desteklemesini hatırlatarak, ?´Amerikan yetkilileri büyük ve bilge İran milleti için fikir belirtecek durumda değiller´´ dedi.

MEDENİ İSTEKLERİNİ DİLE GETİRİYORLAR´

´´İran halkı, son günlerde bazı medeni isteklerini dile getirmek için kentlerde yapılan toplantıları ABD´li yöneticilerin fırsatçı bir şekilde desteklemelerini Amerikan hükümetinin riya ve hilesi olarak görmektedir´´ diye devam eden Kasımi, İran halkının Başkan Donald Trump ve diğer Amerikan yetkililerinin ucuz söylemlerine değer vermediğini dile getirdi.

´İRAN HALKI HER ZAMAN MEYDANLARDADIR´

İran halkının seçimlere geniş katılımının, ülkenin kaderini belirlemedeki faal varlığının ve kurumlarla ilgili eleştirel yaklaşımlarının ülkenin ve devrimin ilerlemesinin sebepleri olduğunu anlatan Dışişleri Sözcüsü, ´halkın her zaman meydanlarda olmasının ülke ve halkın kötülüğünü isteyenler karşısında direnişin en önemli sebepleri olduğunu´ ifade etti.

´TRUMP İRANLILARI ABD´YE SOKMAZKEN?´

Bunun aynı zamanda Trump hükümetinin İran´ın kötülüğünü isteyenlerin başında geldiğini ispatladığını söyleyen Kasımi, ´´İran halkı, Trump´ın Filistin ile ilgili sergilediği tutumu, İran halkının ABD´ye girişini yasaklamasını ve ABD´deki bazı İranlıları tutuklamasını unutmadı, daima hatırlayacak´´ dedi.

İÇİŞLERİ BAKANI: YASADIŞI GÖSTERİLERE KATILMAYIN

Ancak dini liderle molla rejiminin gitmesinin talep edilmesinin yanısıra seçilmiş Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani´yi de hedef alan protestolardan onlarca kişinin gözaltına alındığı haberleri gelmişti. BBC´nin haberine göre İran İçişleri Bakanı Abdulrahman Rahmani Fazli de halka yasadışı gösterilere katılmama çağrısı yaptı. Fazli "Düzenleyenler için de diğer yurttaşlar için de sorun yaratacak yasadışı gösterilere katılmayın´´ ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Tahran ve diğer kentlerde düşük katılımlı protestolar yapıldığı kaydedildi.

?2009´DAN BERİ İLK

Zira bu kez binlerce kişi dini liderlik ve hükümete destek verip fitneye karşı çıkan sloganlarla yürüdü. Gösterilerde 2009´da İran cumhurbaşkanlığı seçimini Mahmud Ahmedinecad´ın kazandığının açıklanmasını protesto için sokağa dökülen muhaliflerin ´yeşil devriminin´ kanlı biçimde bastırılmasının yıldönümüne atıf yapıldı. İran´da ´yeşil devrim´den beri ilk kez birden fazla kentte protestolar düzenleniyor.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli