Irak
DÜNYA 23.09.2020 12:21:00 622 0

Irak'ta siyasi gruplara ‘seçim yasasını tamamlama’ çağrısı

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, seçim yasasının cumartesi günü düzenlenecek oturumda genel kurula sunulabilmesi için siyasi gruplara, yasayla ilgili eksikleri tamamlama hususunda ‘sorumluluk üstlenme’ çağrısında bulundu.

Iraklı milletvekilleri, seçime hile karıştırılmasının önüne geçmek amacıyla elektronik kart yerine biyometrik kart kullanımının geçerli olması için yasa değişikliği talebiyle imza toplamaya başladılar.

Halbusi, Twitter hesabından dün paylaştığı mesajda, “Halkın beklentilerini karşılayan ve iradelerini yansıtan erken bir seçim yapılabilmesi için adil ve insaflı bir yasanın çıkarılmasında seçim bölgelerinin tamamlanması bir zorunluluk haline geldi. Siyasi gruplar yasanın çıkarılmasında sorumluluklarını üstlenmeli ve birinci gündem maddesi seçim bölgelerini tamamlamak olan cumartesi günkü oturuma katılmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

Halbusi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Başbakan Mustafa el-Kazimi’nin yanı sıra siyasi grup liderlerinin önceki akşam bir araya geldiği toplantıda seçimde biyometrik sistemin esas alınması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Kazimi’nin ofisinden toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, önceki gün Yüksek Yargı Konseyi Başkanı ile çoğu siyasi grubun liderleriyle siyasi ve güvenlik alanındaki gelişmelerin yanı sıra merkezi hükümetin bütçesi ve erken seçim dosyasının ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, katılımcıların “Meclis’in yeni seçim yasasını tamamlanmış son haliyle en kısa zamanda oylanması ve Federal Mahkeme Yasası’yla ilgili değişiklik taslağının yasalaştırılması için sürecin hızlandırılması gerektiğini” vurguladıkları belirtildi. Önümüzdeki seçimlerde, oylamada biyometrik kartın kullanılmasının gerekliliğinin altı çizilen açıklamada, Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği’ne, göçmen ve yerinden edilmişleri istisna etmeden ülke genelinde seçmenlerin seçim kartlarını uygun vakitte alabilmesi için gerekli tedbirleri alma çağrısı yapıldı.

Katılımcıların, Komiserlik’ten, gelecek seçimlerin düzenlenmesine hazırlık için çabalarını ikiye katlamasını talep ettiği kaydedilen açıklamada, Birleşmiş Milletlerin Komiserliği destekleme, seçimleri yürütme konusundaki yeteneklerini artırma ve şeffaflığın sağlanmasını garanti edecek şekilde gözetleme konusunda rolünü yoğunlaştırmasının önemine vurgu yapıldı.

Iraklı Milletvekili Abdullah el-Harbit, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Seçim yasası değişikliğinden istediklerimiz gerçekten çok fazla olabilir. Ancak en nihayetinde bizi ilgilendiren şey, erken seçim sonuçlarının Irak halkı tarafından kabul görmesidir. Irak sokağı seçimlerin şeffaflığı konusunda ikna edilmediği sürece, ister eski ister yeni olsun hiçbir yasanın ve hiçbir erken veya geç seçimin önemi yok. Denge şu an iki unsur üzerine kurulu; bu seçimlerin yapılması için kararlaştırılan tarih ve halkın seçim sonuçları konusunda ikna edilmesi. Bunu gerçekleştirmek için de yasaların işletilmesi ve devlet itibarının yeniden sağlanması gibi diğer meselelerin önemi ortaya çıkarıyor” dedi.


Federal Mahkeme yasasında anlaşmazlık

Seçimlerdeki oylamada biyometrik kartın kullanımında uzlaşı sağlanmasına rağmen Federal Mahkeme Yasası’yla ilgili düzenlemede anlaşma yapılması noktasında şüpheler var. Zira üç ana bileşen olan Kürt, Sünni ve Şii taraflar başta olmak üzere siyasi gruplar, İslam hukukçuları ve Federal Mahkeme’nin üyelik yaşıyla ilgili bazı konularda ihtilaf ediyor.

Sünni Güçler Birliği Milletvekili Muhammed el-Kerbuli, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Federal Mahkeme, yönetimin başındaki kişilerin tarafında yer alması ve tartışma yaratan gerekçeler sunması nedeniyle halkın siyasi sürece olan güveninin zayıflamasında en önemli unsurlardan birini oluşturuyordu. Federal Mahkeme’nin çoğu üyesi emeklilik yaşını geçmiş durumda. Bu üyelerin yerlerinin değiştirilmesi artık ulusal bir zorunluluk haline geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Kerbuli, Federal Mahkeme Yasası’ndaki değişiklikle ilgili beklentisi hakkında, “Yeni Federal Mahkeme Yasası’nın çıkarılması, Irak’ın halen sıkıntısını çektiği (Anayasa’nın) 76’ıncı maddesine ilişkin sorunların giderilmesinin güvencesi olacaktır” ifadesini kullandı. Anayasa’nın 76’ıncı maddesi Meclis’teki en büyük bloğun hükümeti kurmasını öngörüyor. Birçok siyasi gruba göre, bu madde 2010 yılında ‘keyfi’ yorumlara maruz kaldı ve bazı grupların iradesine uygun olarak diğer bazı siyasi grupların aleyhine işletildi.

Beyarık el-Hayr Bloğu Başkanı Muhammed el-Halidi, dün basına yaptığı açıklamada, “Federal Mahkeme Yasası taslağı, siyasi gruplar arasındaki iki ihtilaf konusuyla karşı karşıya; birincisi, İslam hukukçularının ataması diğeri ise bileşenlerin temsil meselesidir. Siyasi gruplar ile aşılabilir veya iyileştirilebilir temel sorunlar bulunuyor. Federal Mahkeme Yasası önemli ve riskli yasalardan. Bu nedenle İslam hukukçuları ve bileşenlerin temsiliyle ilgili tüm ihtilaflar, yasa, Meclis çatısı altında kabul edilmeden önce çözülmelidir” dedi.(Kaynak: Şarkul Avsat)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli