İpek dokumacılığı Koza Evi´nde yaşatılıyor
YAŞAM 14.10.2018 12:31:01 1043 0

İpek dokumacılığı Koza Evi´nde yaşatılıyor

Her yıl yaklaşık 40 kursiyere ipekböcekçiliği ve ipek dokuma öğretilerek istihdam sağlanıyor

Hatay´da ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ve ipek dokuma, Defne Belediyesi tarafından açılan Koza Evi´nde yaşatılıyor. 
1950´li yıllarda Defne´de yaygın olan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan ipekböcekçiliği mesleğini yeniden canlandırmak amacıyla Defne Belediyesi tarafından kurulan Defne Koza Evi, her yıl yaklaşık 40 kursiyere ipekböcekçiliğini ve ipek dokumayı öğreterek istihdam sağlıyor. Yıllar önce kaybolmaya yüz tutmuş sarı koza Defne Koza Evi´nde ipeğe dönüşüyor. 
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, ipekböcekçiliğini ve ipek dokumayı yeniden canlandırmak amacıyla 2015´de Defne Koza Evi´ni açtıklarını belirterek, ?Koza Evi´ni kurarkenki amacımız eskiden bu bölgede çokça bilinen, halkımızın belli kesiminin geçimini sağladığı, çokta iyi bildiği ipekböcekçiliği mesleğini tekrar canlandırmak. Yani unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biriydi. Bu mesleği tekrar canlandıralım, tekrar insanlarımıza öğretelim, bu meslek ölmesin, dileyen vatandaşımız bu mesleği icra etsin para kazansın diye bir amaçla yola çıktık. Çok güzel işler yapıldı, güzel başarı yakalandı. 3 senedir her yıl yaklaşık 20-40 kursiyerimiz hem ipekböceği yetiştiriciliğini hem de ipek dokumayı öğreniyor? dedi. 
İşin iki safhadan oluştuğunu, en çok ipek şalların rağbet gördüğünü söyleyen Başkan Yaman, ?Bu işin iki safhası var; önce ipekböceği yetiştiriciliği kısmı. Yumurtadan kozaya kadar olan dönemi, ondan sonraki kısımda o kozadan iplik üretilip, o ipliklerle saf, ham ipek ürünler elde etmek. Burada en çok talep gören ürün ipek şallar, burada da çok sıkça o yapılıyor. Burada üretilen şalların gerçekten ham, saf ipek olduğundan emin olduğu için çok rağbet görüyor? dedi. 
Yaman, usta öğretici Tülay Genç´in çok değerli olan sarı kozayı bulduğunu ifade ederek, ?Hocamız, Hatay sarısı dediğimiz kaybolmaya yüz tutmuş kozayı ortaya çıkardı. Normalde kozalar beyaz olur. Sarı koza burada tekrar üretildi. Tohumunu diğer üreticilere de verecek kadar çoğaltmayı hedefliyoruz. Çünkü bu kaybolmaması gereken bir değerdir? dedi. 
Koza Evi sorumlusu ve usta öğretici Tülay Genç ise, ipekböceği yetiştiriciliğini nisan-mayıs aylarında yaptıklarını, dikkatli bir şekilde yetiştirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, ?Yaklaşık 4 yıldan beri Fulya Genç Kadıoğlu ile birlikte eğitmenlik yapıp, buradaki eğitimi yumurtadan başlayarak şala kadar olan eğitimini veriyoruz ve öğrencilerimize istihdam oluşturmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş meslek olduğu için insanlarımıza anlatmak, yaşatmak keyif veriyor bize. Biz burada ipekböcek yetiştiriciliğini nisan-mayıs aylarında yapıyoruz ve bütün yaprakları tek tek yıkayarak böceklerimizi veriyoruz. Çünkü böceklerimiz kokudan, parfümden ölen böceklerimiz olduğu için çok dikkatli bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. İki hedefimiz var Başkanımızla ve Fulya hocamız ile birlikte. Bir sarı kozayı üretmek, yaygınlaştırmak ve Hatayımıza kazandırmak. İkincisi ipekçiliği yaygınlaştırmak. Kadınlarımıza istihdam oluşturmak istiyoruz. Bunda biz yaş sınırı koymuyoruz, bayan, erkek ayrımı yapmıyoruz. Bu işi yaşatmak, öğretmek ve insanlarımıza ipekçiliği sevdirmek istiyoruz. Çünkü 1950´li yıllarda Defne´de ipekçilik çok fazla yaygındı. Şimdi tezgah sesini duymak, kadınlarımızın 45 günde iyi para kazanmalarını istiyoruz? dedi. 

(Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false