İnternette fazla zaman geçirmek, boşanma nedeni!
YAŞAM 13.12.2018 09:40:26 1617 0

İnternette fazla zaman geçirmek, boşanma nedeni!

Sosyal medya kullanımı, aile ilişkilerinin bozulmasına neden olan etkenlerin başında geliyor. Araştırmalara göre kişilerin % 59.1´i sevgilisinin/eşinin internette neler yaptığını kontrol ediyor, %70.9´u sevgilisinin/eşinin internette eski sevgilisi/eşiyle

?Son Beş Yılda Türkiye´de Boşanmalara Etki Eden Bir Faktör Olarak Yeni Medya Teknolojileri ve Sosyal Medya? araştırmasına göre sosyal medya kullanımı, ailelerin dağılmasındaki önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.

Araştırmaya göre; yeni medya teknolojileri, sosyal medya ve cep telefonu gibi faktörler, boşanmaları artırıyor.

Yeni medya teknolojileri, aldatmayı kolaylaştırıyor

36 boşanma avukatı ile yapılan görüşme ve internet üzerinden 278 kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre, yeni medya teknolojileri ve sosyal medya, boşanma nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor.

Yeni medya teknolojilerinin yaygınlaşmasının aldatmayı kolaylaştığının belirtildiği araştırmaya göre; insanlar ailesine ayıracağı vakti sosyal medyada geçiriyor. Başka hayatlara imrenen kullanıcılar, farklı arayışlara başlıyor. Ayrıca sosyal medya paylaşımları, kıskançlıklara da sebep oluyor.

Sosyal medyanın aşırı kullanılması, aile ilişkilerini zedeliyor

İnternet üzerinden gerçekleştirilen 278 kişinin cevapladığıankete göre çalışma grubunun % 59.1´i sevgilisinin/eşinin internette neler yaptığını kontrol ediyor, %70.9´u sevgilisinin eşinin internette eski sevgilisi/eşiyle görüşmesini olumlu karşılamıyor ve en az %48´i internetin boşanma ve aldatmaları artırdığını düşünüyor. ?İnternet insanların sevgililerini/eşlerini aldatmalarına ortam hazırlar? diye düşünenlerin oranı ise en az %51 olarak görülüyor. Verilen bilgilerde, sosyal medyanın aile yapısına olumsuz etkide bulunmasının sebeplerinden biri de internette çok zaman geçirilmesi olarak belirtiliyor.

İnternette çok vakit geçirilmesi nedeniyle ebeveynler tarafından çocuklara yeterli ilgi gösterilmemesi, eşe yeterli vakit ayrılmaması ve ev işlerinin yerine getirilmemesi vb. davranışlar, boşanma davası açılması durumunda boşanma nedeni olarak öne sürülebiliyor.

İnternet bağımlılığı nedeniyle açılan boşanma davası örnekleri incelendiğinde, genellikle eşler ?Karım internetin başından kalkmıyor?, ?Kocam sürekli bilgisayar başında...?, ?Eşim Facebook bağımlısı?, ?Eşim internet bağımlısı...?, ? İnternet yüzünden eşim çocuklarla ilgilenmiyor?, ?Eşim ev işlerini yapmak yerine internete giriyor? gibi şikayetlerde bulunulduğu görülüyor.

Boşanma davalarında sıkça görülen bir durum: Uygunsuz mesaj yakalama

Facebook, WhatsApp ve bunun gibi platformlardaki bazı içerikler boşanma davalarında artan bir şekilde delil olarak kullanılıyor. Görüşme yapılan avukatlara göre, eşin bir başkasına gönderdiği ya da bir başkasından aldığı uygunsuz mesajları yakalamak, boşanma davalarında sıklıkla görülen bir durum olmaya başladı.

Araştırmanın yürütücüsü İletişim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Gül Esra Atalay, sosyal medyanın toplumsal etkilerinin bir süredir güçlü bir şekilde hissedildiğini, özellikle romantik ilişkilerde ve evliliklerde sosyal medya kullanımın yarattığı çeşitli sorunların günlük yaşamda sıkça duyduğumuz bir durum haline geldiğine dikkat çekti. Atalay şu değerlendirmelerde bulundu:

Atalay: ?Sonuçlar ön gördüğümüzün ötesinde çıktı?

Sıradan hareketle bu etkiyi bilimsel olarak doğrulamak istedik.Boşanma avukatları ile yaptığımız derinlemesine görüşmeler, sosyal medyanın evliliklere olumsuz etkilerinin, ön gördüğümüzün çok ötesinde olduğunu gösterdi.

Sosyal medya evlilik için şüphe kaynağı

Kuzey Amerika´da, İngiltere´de bu konuda yapılan kapsamlı araştırmalar mevcut. Bu araştırmalar sosyal medyanın boşanmalara etki eden faktörler arasında üst sıralarda olduğunu gösteriyor. Türkiye´de ise bu konu hakkındaki ilk araştırmayı biz gerçekleştirmiş olduk. Vardığımız sonuçlar, sosyal medya kullanımının evliliklere olumsuz etkilerini ve boşanmalarda oynadığı rolü gözler önüne serdi. İnternet üzerinden ulaştığımız 278 kişinin cevapladığı anket sonuçlarına göre ise sosyal medyanın sadece evlilikler için değil, genel olarak romantik ilişkiler için bir ?şüphe? kaynağı olduğunu gösterdi. Anket sorularını yanıtlayanların çoğunluğu eşlerinin, sevgililerinin internetteki aktivitelerini kontrol ettiklerini itiraf ediyor. Buradan hareketle, yeni medya teknolojilerinin, sosyal medyanın ilişkiler için bir gözetleme ve takip mekanizması işlevi gördüğünü söylemek de mümkün.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu