İncirlik´in IŞİD´e Karşı Kullanımı Konusunda  ABD ile Türkiye Uzlaştı mı?
DÜNYA 10.07.2015 00:08:25 293 0

İncirlik´in IŞİD´e Karşı Kullanımı Konusunda ABD ile Türkiye Uzlaştı mı?

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Başkan Obama´nın temsilcisi John Allen arasında Ankara´da iki gün süren görüşmelerde uzlaşma çıktığı iddiaları Türkiye´deki Esat karşıtı çevrelerde huzursuzluk yarattı

Türkiye ve ABD arasında uzun zamandır tartışma konusu olan İncirlik Üssü´nün IŞİD´e karşı kullanımında anlaşmaya varıldığı belirtiliyor.. Eğit-donat konusunda mutabakat sağlayan Türkiye ile Amerika arasında İncirlik Üssü´nün IŞİD´le mücadelede kullanılması konusunda uzlaşmazlık uzun zamandır devam ediyordu. Suriye´nin kuzeyinde ?güvenli bölge´ kurulmasını isteyen ve son dönemde PYD´nin güçlenmesinden rahatsız olan Türkiye, üssün kullanımına izin vermiyordu.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan Hilmi Hacaloğlu imzalı ve İstanbul çıkışlı yorum/habere göre  ancak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Başkanı Barack Obama´nın IŞİD´le Mücadele Özel Temsilcisi John Allen ve Brett McGurk´un Ankara´da iki gün süren görüşmelerinde uzlaşma çıktı.

Star gazetesinin haberine göre, ?Türkiye ABD´nin silahlandırılmasını talep ettiği 2 Predatör´ün İncirlik´i operasyonel amaçlı kullanmasına izin verdi. Buna karşılık ABD ise İncirlik´i kullanacak bu İHA´ların, Türkiye´nin talep ettiği şekilde, IŞİD ve Esat terörüyle mücadelede kullanılacağını taahhüt etti.?

Türkiye ulusal güvenliği tehlike altına girerse Suriye´ye müdahale edecek

Türkiye´nin Tel Abyad´ın ele geçiren PYD´nin etnik temizliğe girişmesi halinde Kürt-Arap çatışması meydana gelebileceği kaygısını görüşmelerde ilettiği de belirtilen Zeynep Tuğrul imzalı habere göre, ?Türkiye´nin tek taraflı müdahale ihtimali ise tek şarta bağlandı: Ulusal güvenliğimiz tehdit altına girerse.?

Dışişleri kaynakları ise, predatörlerin, ?Havadan güvenlik şemsiyesi? oluşturarak, Türkiye´nin talep ettiği ?Güvenli Bölge´ye de yumuşak geçiş sağlayacağı iddia ediyor.

Türkiye´deki sıkı Esat karşıtları rahatsız

İHH ile birlikte Türkiye´nin Esat karşıtı Suriye politikasının en büyük destekçilerinden Özgür-Der´in başkanı Rıdvan Kaya, İncirlik Üssü´nün ABD´nin kullanımına açılmasını eleştirdi. Kaya, ?Eğer bu iddialar doğruysa, Türkiye´nin büyük bir hayal kırıklığına uğraması kaçınılmazdır. Türkiye, ABD´nin Esat rejimi diye bir sorununun olmadığını artık anlamalı ve olmayacak duaya amin demekten vazgeçmelidir!? dedi.

Rıdvan Kaya: ?Türkiye açmaza doğru sürükleniyor´

Rıdvan Kaya, Hak-Söz internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, Türkiye´nin İncirlik´in ABD jetlerine açılması için ön şart olarak ileri sürdüğü söylenen Esat rejimine karşı operasyonlar beklentisinin temelsiz olduğunu söyledi. ?Türkiye kendini kandırmasın ABD´nin suçuna ortak olmasın? diyen Özgür-Der Başkanı´na göre, ?Türkiye büyük bir açmaza doğru sürüklenmektedir. İncirlik üzerinden, 1 numaralı düşmanı olduğu ayyuka çıkmış Esat rejiminin güçlendirilmesine katkı sağlayacak bir adım atmaktadır. Oysa yapması gereken şey, katil Baas rejiminin takviyesine aracılık etmek değil, Suriye halkının İslami direnişine darbeler indiren ABD´yi engellemektir.?

CHP´ye göre, hükümet hala Suriye´de tampon bölge kurmak istiyor

ABD´yle İncirlik üssünün kullanımı konusunda varılan anlaşma hükümetin Suriye´ye müdahale seçeneğini geri bıraktığını ortaya koysa da Cumhuriyet Halk Partisi, bu kanıda değil. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde basın toplantısı düzenleyen CHP´li vekiller, ?Suriye´de savaşa karşıyız? üst başlıklı ve 11 imzalı bir metni kamuoyuyla paylaştılar.

Metni okuyan CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm, ?Vatan ve millet diyerek ülkeyi savaşa sürükleyerek kendi iktidarlarının ömrünü uzatmak istiyorlar. Sözde milli güvenliğimiz tehlikede diyerek Suriye´de ?tampon bölge´ oluşturmak istiyorlar. Peki, bunlara soruyoruz, milli güvenliğimiz ne zaman tehlikeye girdi? Tehlikede olan milli güvenlik değil, iktidarın ve uluslararası güçlerin bölgedeki çıkarlarıdır. Bedeli ne olursa olsun çocuklarımızın geleceğini karartacak bir savaşa sonuna kadar karşı duracağız. Savaş istemelerinin amacı gündemi değiştirmektir? dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli