İNCEFİKİR: ?HER GEÇEN YIL VERİMLİ TOPRAK KAYIPLARI ARTIYOR?
TARIM 8.11.2016 09:14:21 1935 0

İNCEFİKİR: ?HER GEÇEN YIL VERİMLİ TOPRAK KAYIPLARI ARTIYOR?

Seyhan Ziraat Odası "2´ci Başkanı Cahit İncefikir, toprak varlığının gelecek için alarm verdiğini Türkiye´nin her yıl 500 milyon ton verimli toprağını kaybettiğini söyledi.

9-15 Kasım´ın Erozyonla Mücadele Haftası olduğunu belirten İncefikir, toprağı korumaya yönelik yeni yaklaşımlar tercih edilmediği takdirde, 2050´de küresel düzeyde kişi başına düşen ekilebilir ve verimli arazinin 1960´taki düzeyin dörtte birine ineceğini belirtti.

İncefikir, "Yaşam kaynağımız topraklarımızı kaybediyoruz. Dünyada ve Türkiye´de sürekli artan nüfusun doyurulabilmesi için toprakların ve verimli tarım arazilerinin korunarak, amacına uygun kullanılması zorunludur. Türkiye, içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya, jeolojik yapı ve toprak şartları sebebi ile erozyona karşı oldukça hassastır. Bu yüzden insanların tabiata olan yanlış müdahaleleri ve tabii varlıkları aşırı kullanımı erozyonu daha da artırmaktadır" dedi.

HER YIL 500 MİLYON TON TOPRAĞI KAYBEDİYORUZ

Türkiye´de her yıl 500 milyon ton verimli toprağın kaybedildiğini belirten İncefikir şöyle devam etti: "Türkiye topraklarının  yüzde 90´ı su erozyonu, yüzde 1´i de rüzgar erozyonuna maruz kalmaktadır. Tarım topraklarında bu oran su erozyonu için yüzde 75 civarındadır. Türkiye´deki erozyon sonucunda yılda 500 milyon ton verimli toprak kaybedilmektedir. Doğal şartlarda gerçekleştiğinde kaybedilen verimli topraklar, doğal döngü çerçevesinde telafi edilebilmektedir. Erozyon bilinçsizlik ve insan etkisiyle telafi edilemez boyutlara ulaşabilmektedir. Erozyonun etkisi sebebiyle kaybedilen verimli topraklar tarımsal üretim kapasitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Erozyonun oluşması doğal faktörler ile gerçekleşmekte ancak erozyonun telafi edilemez zararlara sebep olması, insanların bu faktörleri hızlandırmasıyla gerçekleşmektedir."

EN ÇOK EROZYON ASYA KITASI´NDA

Dünyada en çok erozyonun Türkiye´nin de içinde bulunduğu Asya Kıtası´nda yaşandığını belirten İncefikir, "Dünyada erozyon sebebiyle 110 ülke çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Erozyonla ilgili veriler incelendiğinde, dünyamızın ciddi erozyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu açıkça görülmektedir. Dünyada en çok erozyon Türkiye´nin de içinde bulunduğu Asya Kıtası´nda görülmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, erozyonun şiddetinin gittikçe artacağı ve buna bağlı olarak dünyamızın hızla çölleşeceği ve kırsal fakirliğin giderek artacağı sonucu çıkmaktadır. Tarımda kullanılan alanların yüzde 70´i özelliklerini kaybederek dünya genelinde toplam kara üzerinde yüzde 30 civarında çölleşmeye sebep olmuştur. Dünyada erozyon sebebiyle çölleşme tehlikesi bulunan 110 ülke bulunmaktadır. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı tarafından yapılan hesaplamalarla, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerektiği öngörülmüştür."

EROZYON ÖNLENEBİLİR

Erozyonun önlenebileceğini belirten İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erozyonla mücadele için, toprağa örtücü bitkiler ekilmelidir. Damla sulama benzeri uygulamalara öncelik verilmesi verimli topraklarda erozyonu önler. Toprak sürümünün en aza indirilmesi, çok çeşitli ürün ekilmesi, mono-kültür tarım yapılmaması gerekmektedir. 
Atmosfere en büyük sera gazını salan alan olan sentetik gübre ve tarım kimyasalları yerine organik gübre kullanılması ve kompost üretilmesini öneriyoruz. Mera ve ormanların korunması ayrıca anız yakılmaması gerekmektedir. Toprak üzerindeki ölü bitkilerin toprağa dönmesine izin verilmesi, böylece, bitkilerin depoladığı karbonun toprağa dönerek hem toprağı örtmesinin sağlanması hem de karbonun atmosfere dönmesinin engellenmelidir."
(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli