İlk F-35 uçağımızın teslimatı 21 Haziran´da
GÜNDEM 30.05.2018 10:12:56 368 0

İlk F-35 uçağımızın teslimatı 21 Haziran´da

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı, yeni nesil savaş uçağı F-35´lerin teslimat hazırlıklarının 21 Haziran 2018 tarihinde olacak şekilde devam ettiğini açıkladı.

Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi olan F-35´lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor.

ABD´nin son dönemde Rusya´dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerini bahane gösterek F-35´lerin Türkiye´ye teslimatını engellemeye yönelik adımları üzerine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı sosyal medya sitesi Twitter´dan teslimat tarihine ilişkin bir açıklama yaptı.

Müsteşarlığın yaptığı açıklamada, ?İlk F-35 uçağımızın teslimatı hazırlıkları 21 Haziran 2018 tarihinde olacak şekilde devam ediyor.? denildi.Türkiye´ye ilk teslimatının 21 Haziran´da yapılacağı belirtilen F-35 savaş uçakları için Hava Kuvvetleri Komutanlığında hazırlıklar devam ediyor.İlk uçağın Türkiye´ye teslimatının ABD´deki törenle yapılması planlanıyor. Teslim edilecek ilk F-35A uçağı, ilk uçuşunu Fort Worth Texas´da gerçekleştirdi.Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli iki savaş pilotu da bu ülkede eğitime başladı. Pilotlara uçakla ilgili özel eğitim veriliyor.Eğitimlerin tamamlanması ve diğer uçağın da tesliminin ardından F-35´lerin gelecek yıl eylül ayında Türkiye´ye getirilmesi planlanıyor. Eğitimlerini tamamlayan pilotlar iki uçakla ABD´den gelecek, uçaklara seyahatleri sırasında tanker uçaktan yakıt ikmali de yapılacak.F-35 savaş uçaklarının Malatya´da konuşlu 7. Ana Jet Üs Komutanlığına getirilmesi planlanıyor. F-4´lerin yerini alacak uçaklar için 7. Ana Jet Üs Komutanlığında hazırlıklara başlandı. Bu kapsamda üs komutanlığındaki F-4 uçaklarına göre inşa edilen bazı uçak bakım hangarlarının yerine yenileri yapılacak. Bazı uçak sığınakları ise F-35´ler için modernize edilecek.Geçen yılın sonunda başlayan inşaat çalışmalarının gelecek yılın ilk aylarında tamamlanması planlanıyor.

Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi

F-35´lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor. Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi. Türkiye´nin 100´den fazla F-35 savaş uçağı sipariş verdiği projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Almanya.Türkiye´nin F-35 projesindeki yeriF-35 savaş uçağının orta gövdesi ve motorun önemli bazı parçaları Türkiye´de üretiliyor. ABD dışında F-35´lerin motorlarının imalat, bakım ve montajıyla ilgili seçilen ilk merkez Türkiye oldu.Başından itibaren F-35 programının 9 katılımcısından biri olan Türkiye´nin programda geleneksel kalkış ve iniş yapabilen F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi.

F-35´lerin üç versiyonu üretiliyor

F-35 savaş uçağı geleneksel kalkış ve iniş yapabilen (F-35A), kısa kalkış ? dikey iniş yapabilen (F-35B / STOVL) ve uçak gemisine inebilen (F-35C) olmak üzere üç versiyonda üretiliyor.On yıllık süre içerisinde değişkenlik gösteren maliyetin ortalaması alındığında bir F-35A uçağının Türkiye´ye maliyeti 103 milyon dolar olarak ortaya çıkıyor.Bu durumda Türkiye´nin sipariş verdiği 120 uçağı almaması, F-35 programı ortaklarına 12 milyar 360 milyon dolar ek maliyet olarak yansıyor olacak.

Türk savunma şirketleri projede önemli rol oynuyor

Türkiye´nin Müşterek Taarruz Programı olarak da bilinen F-35 projesinin ana yüklenicisi savunma devi Lockheed Martin´le iş birliği F-16 savaş uçaklarının alındığı 1990´lara dayanıyor.Türk firmaları sistem geliştirme ve tatbikat alanında F-35 projesi kapsamında da Lockheed Martin ile iş birliğine devam ediyor.Endüstriyel katılım bakımından Türk savunma sanayisi program süresince F-35 programının parça tedarikçisi olarak programda önemli rol oynuyor.Bu kapsamda Türk şirketlerinin F-35 programına yaptıkları katkının yine toplamda 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.Aralarında ASELSAN, Kale Havacılık, Mikrodalga ve Elektronik Sistemleri (MiKES), ROKETSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Endüstrisi (TUSAŞ-TAI) gibi önemli firme ve kuruluşların da bulunduğu 10 şirket, F-35 uçakları için, parça ve elektronik sistem üretiminde ve motor bakımında tedarikçi olarak rol oynuyor.

F-35 elektrik hedef sistem parçaları ASELSAN´dan

Türkiye´nin savunma sanayi devi ASELSAN F-35 uçaklarının Elektro Optik Hedef Sisteminin önemli parçalarını geliştirirken şirket aynı zamanda Amerikan savunma devi Northrup Grumman ile F-35 uçakları için CNI Aviyonik Elektronik Arabirim Kontrol Cihazı geliştirilmesi konusunda çalışıyor.

TUSAŞ-TAI´ye F-35 gövdesinde önemli rol

F-35A uçağının en karmaşık yapısal bölümlerinden biri olan ?orta gövdesi? ABD dışında tek kaynak olarak TUSAŞ-TAI tarafından üretiliyor.Bununla birlikte, dış kaplama ve silah bölmesi kapakları ile fiber hava girişi kanallarının üretimini de yine TUSAŞ üstleniyor.F-35 uçağının alternatif görev ekipmanlarının yaklaşık yüzde 50´sini üreten TUSAŞ, ünlü motor üreticisi Pratt and Whitney ile imzaladığı stratejik anlaşma doğrultusunda bakım, onarım ve modernizasyon konusunda bölgede tek tedarikçi firma olarak programda rol alıyor.Diğer taraftan Alp Havacılık ise F-35 uçak gövdesi yapısal parçaları ve asambleleri, iniş takımı bileşenleri ve motor için F135 motoru titanyum entegre kanat rotorları üretiyor.

Füze uzaktan kumanda arabiriminin tek tedarikçisi Türkiye´den

F-35 savaş uçağının temel iki bileşeni olan füze uzaktan kumanda arabirimi ve panoramik kabin ekranının elektronik kartlarının tek tedarikçisinin Ankara merkezli Aydın Yazılım ve Elektronik A.Ş. (AYESAŞ) olması da Türkiye´yi F-35 programındaki vazgeçilmez ortaklardan biri haline getiriyor.2005 yılından bu yana F-35 programını destekleyen Kale Havacılık ise TUSAŞ/TAI ile birlikte F-35 uçak gövdesi yapısal parçalarını ve düzeneklerinin üretimini yapıyor.Üç uçak tipinin de iniş takımı kilit parçaları için Heroux Devtek´i tek tedarikçi olarak destekleyen Kale Havacılık´ın ayrıca, motor donanımlarının üretimi amacıyla İzmir´de Pratt & Whitney ile bir ortak girişim oluşturduğu biliniyor.Elektronik harp ve savunma alanında önemli bir Türk savunma şirketi olan Mikrodalga Elektronik Sistemleri A.Ş (MiKES) ise, British Aerospace Engineering (BAE) ve Northrop Grumman için F-35 uçak bileşenleri ve parçaları sağlıyor.

ROKETSAN´dan F-35´e füze

ROKETSAN, TUBİTAK ile beşinci nesil savaş uçağı F-35´te dahili olarak kullanılacak hassas güdümlü Stand-Off Füzesi´nin (SOM) geliştirme, entegrasyon ve üretimini yürütüyor.Tüm bu faktörler göz önüne alındığında F-35 programının ana ortaklarından biri olan Türkiye´nin program üzerinden tehdit edilmesinin gerçekçi olmadığı değerlendiriliyor. (Öİ)


Haber Kaynak : https://www.ilan.gov.tr/

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli