?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ OLAN TERMİK SANTRAL PROJELERİ İPTAL EDİLMELİ?
AFET 27.01.2019 23:25:49 1601 0

?İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ OLAN TERMİK SANTRAL PROJELERİ İPTAL EDİLMELİ?

Çevre Şehircilik Bakanlığı´nın 24.01.2019 günü yayınladığı ? İklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi ? konusunda eleştirilerini açıklayan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal İklim değişikliği nedeniyle Ort

Avukat Atal´ın açıklaması şöyle:

             ?Son yıllarda Ege , Akdeniz ve Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ; iklim değişikliği nedeniyle oluşan sel , fırtına , hortum v.s. afetler;  maddi zararın yanısıra yurttaşlarımızın  ölümüne de yol açmaya başladı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 24.01.2019 günü ? iklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi ? yayınladı. Son 1 haftadaki iklim afetlerinde sele kapılıp ölen  yurttaşlarımızı , tüm ürünlerini kaybeden Antalya´lı çiftçilerimizi içimiz kan ağlayarak izledik. Germanwatch raporuna  göre 2017 yılında iklim afetlerinin Türkiye´ye ekonomik maliyeti 1,9 milyar dolar. (https://www.artigercek.com/haberler)

            Biz Doğu Akdeniz Çevre  Dernekleri ( DAÇE ) olarak 1990´lı yıllarda başlayan ve halen devam eden termik santral karşıtı mücadelemizde , ?iklim değişikliğinden gezegende en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve iklim değişikliğinin en önde gelen sebebinin ise   TERMİK SANTRALLER olduğunu? açtığımız davalarda ve sivil toplum mücadelesinde  hep anlattık ;  halkımızı ve işbaşındaki hükümetleri uyarmayı bir görev bildik.  En son 2016 Haziran ayında Doğu Akdeniz  Bölgesinde planlanan 7 termik santrale karşı lisans iptal davalarımızı açmadan önce  mermer lahitin üzerine yazdığımız ?geleceğe mektubu? , uyarı amaçlı bir eylem olarak  Adana Barosunun bahçesine  gömdük.   ( https://350.org/a-tablet-in-the-ground/ )

            ABD Savunma  Bakanlığı Pentagon   2004 yılında iklim değişikliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak ABD yönetiminine sunmuştu.  Almanya´dan Max Planck Enstitüsü ise 2016 Mayıs tarihli raporunda ? önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika´nın yaşanılamaz hale gelebileceğini ve yaklaşık 500 milyon insanın bu bölgeden göç etmek zorunda kalabileceğini ? öngörmektedir. (Bkz.  / https://www.mpg.de/10481936/climate-change-middle-east-north-africa )

               İklim değişikliğini bu açılardan ele aldığımızda ;

- İklim değişikliği nedeniyle  Ortadoğu ve Kuzey Afrika´dan Avrupa´ya göç dalgasının oluşması ihtimali,  Türkiye´nin ulusal güvenliğini tehdit etmektedir . Bu nedenle TÜRKİYE ,  İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ OLAN TERMİK SANTRAL PROJELERİNİ İPTAL ETMELİDİR. İklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı termik santral ÇED raporlarını onaylamamalı , Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ise  termik santral lisanslarını iptal etmelidir.

- İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu´nun  yanıbaşında bulunan Türkiye Paris İklim Andlaşmasını onaylamalı ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELEDE DÜNYADA LİDER ÜLKE KONUMUNDA OLMALIDIR.  27.01.2019

Saygılarımla

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal ?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NDA DEPREM BÖLGESİNDE 5 BÜYÜKLÜĞÜN ÜZERİNDE DEPREMLER OLABİLECEĞİ AÇIKLANDI

DEPREMLERDE CAN KAYBI 50 BİNİ AŞTI

GÖKSUN – KAHRAMANMARAŞ’TA 4,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

“DEPREM BÖLGESİNDE ALIŞILAGELEN YÖNETEMLERLE İNŞAAT YAPAMAYIZ”

MALATYA - PÜTÜRGE VE HATAY- HASSA’DA DEPREMLER

SAİMBEYLİ’DE KORKUTAN DEPREM: 4.4

ADIYAMAN, GAZİANTEP VE KAYSERİ’DE KORKUTAN DEPREMLER

AFAD AÇIKLADI: CAN KAYBI 45,089’A YÜKSELDİ

DÜNYA BANKASI: “DEPREMİN  TÜRKİYE’YE DOĞRUDAN MALİYETİ 34,2 MİLYAR DOLAR”

ARTÇI DEPREMLER KORKUTUYOR

NACİ GÖRÜR TEKRARLADI: “ADANA VE KIBRIS’TA DA BEKLİYORUZ”

CAN KAYBI 43,556’YA YÜKSELDİ

DEPREMLERDE CAN KAYBI 41,156’YA YÜKSELDİ

ELAZIĞ’- PALU’DA DA 4’TEN BÜYÜK ARD ARDA 3 DEPREM

DEPREM UZMANINDAN ADANA - HATAY UYARISI

ANKARA’DA SELE KAPILAN CHP GENÇLİK KOLU YÖNETİCİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 BALIKESİR’DE 4,1 VE 4,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE İKİ DEPREM

GEDİZ’ DE 4,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

MERSİN’DE DEPREM

KIBRIS AÇIKLARINDA 6,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ADANA'DA DA HİSSEDİLDİ

KONYA, MERAM’DA 5,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,59% 0,30
  • EURO

    34,72% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2498,87% -0,01
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false