HKMO Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi:?Sık değiştirilen imar planları Adana´ya büyük zarar veriyor?
GÜNDEM 29.12.2016 13:39:41 871 0

HKMO Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi:?Sık değiştirilen imar planları Adana´ya büyük zarar veriyor?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi, 2016 yılının Türkiye ve Adana için tam anlamıyla kara bir yıl olduğunu bildirdi.

2016 yılında yurdun hemen her yerinde patlatılan bombaların polis ve askerlerimiz başta olmak üzere sivil vatandaşları da hedef aldığını ekonomide de gerileme yaşandığını ifade eden Tanrıverdi, hain darbe girişimi sonrası hayata geçirilen Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) haksız ve hukuksuz uygulamaların beraberinde geldiğini,  2054?ü mühendis, mimar olmak üzere 150 binin üzerinde kamu görevlisinin işten çıkarıldığını söyledi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak, haksız yere görevden uzaklaştırılmış veya işten çıkarılmış tüm üyeleriyle dayanışma içinde olacaklarını, sürecin her aşamasının üyelerinin haklarından sorumlu olmaları nedeniyle takipçisi olacaklarını ifade eden Tanrıverdi, ?Demokratik bir meslek kuruluşu olan Odalarımız, Kamu Kurumu niteliğinde olup Anayasanın 135. Maddesine istinaden kurulmuştur. Odalarımız bir taraftan mesleğimizin bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında kamu ve özel sektörde gelişiminin sağlanması, meslektaşlarımızın sosyal ve diğer özlük haklarını, halkın ve toplumun refahı ekseninde korunması ve geliştirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan ülkede ve dünyada yaşanılan sosyal, siyasal, toplumsal ve politik gelişmelere, gelecek güzel günler ve aydınlık bir yaşam adına duyarlı bir süreç izlemeye çalışmıştır. Bilindiği gibi darbe girişimlerinden sonra tüm siyasi partiler birlikteliğe işaret etse de bu çağrılar kısa süre sonra başka ve olumsuz bir boyut kazanmıştır. Oda olarak insanların bir arada ve kardeşçe yaşaması en büyük dileğimizdir? diye konuştu.

PLAN VE UYGULAMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Tanrıverdi, planlama ve uygulama süreçlerinde Türkiye´de en çok sorun yaşayan illerin başında Adana´nın geldiğini belirtti. Adana´da planlama ve uygulama süreçlerinin çok uzun döneme yayılması, ölçeği ne olursa olsun sık değiştirilen ya da mahkeme kararları ile yerine getirilen imar planlarının sorunları derinleştirdiğini ve çözülemez duruma getirdiğini bildiren Tanrıverdi, Adana´da imar konularında yaşanan sorunlara sürekli yenilerinin eklendiğini ve bu durumun kentte ciddi sıkıntılara yol açtığını vurguladı.

 Tanrıverdi, "İmar planlarında, bütünsellikten uzak ve sağlıklı bir değerlendirmeye dayanmadan yapılan değişiklikler itirazlara neden oluyor. İtirazlara dayanan mahkeme kararlan da itirazın yapıldığı bölgeyi etkileyerek kilitlenme yaratıyor" Bu nedenle, bugün Adana´da arsa konusunda önemli sıkıntılar yaşanmakta, mevcut arsalar ise imarlarının uygun olmaması ya da planlarının iptal edilmesi sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır? dedi.

?EKONOMİ ZARAR GÖRÜYOR?

Bu durumun, başta Adana ekonomisine, kentleşme sürecine, harita sektörüne ve ilgili yan sektörlere olumsuz yansıdığını kaydeden Yaşar Tanrıverdi, ?Meslek odalarımız 2017 yılında da yaşadığı kentlere sahip çıkmaya her koşul altında devam edecektir. İlgili Meslek Odalarımızın, kentimizin imar sorununa ilişkin yukarıda kısaca değindiğimiz, daha kapsamlı olan alternatiflerini Belediyelerimize sunmaya, Adana Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle konuyla ilgili ortak çalışma yapmaya hazır olduğunu kamuoyu aracılığıyla duyururuz" dedi.

?TOPLUMUN TAMAMI KUCAKLANMALI?

Adana´da yaşanan sorunlardan kenti yönetenlerin yanı sıra kendilerinin de sorumluluğu bulunduğunu kaydeden Tanrıverdi, ?Herkes az ya da çok hatasını kabul etmek zorunda. 3194 sayılı İmar Kanunu´nu birçok nedenden dolayı doğru uygulayamadık. Adana´da kentsel rantın yönetilmesi noktasında kavgalar yaşandı? diye konuştu.

2016 yılını hiç hatırlamak istemediklerini, Adana başta olmak üzere Türkiye genelindeki sorunların tüm paydaşların samimi çalışmalarıyla, ülkesine olan inancıyla aşılabileceğine işaret eden Tanrıverdi, 2017 yılının toplumun tamamını kapsayan kucaklayıcı ve yapıcı çalışmalarla geçmesini diledi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı