HGS ŞİKAYETLERİNİN SUÇLUSU BULUNDU: ?HATALI VİDALAMA!?
SİYASET 6.01.2016 14:14:38 292 0

HGS ŞİKAYETLERİNİN SUÇLUSU BULUNDU: ?HATALI VİDALAMA!?

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI BİNALİ YILDIRIM, ?HATALI PLAKA UYGULAMALARI. NORMALDE PLAKALARIN ALTTA KLİPSLERİ VAR, BAZI PLAKALARDA İSE DIŞTAN VİDALAMA YAPIYORLAR. MESELA 51 DT 056, 0´A BİR TANE VİDA BASIYOR. BU 856 OLUYOR. 856 OLARAK OKU

ANKARA (İHA) ? Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son dönemde yaşanan HGS şikayetlerinde hatalı plaka uygulamalarının rol oynağını belirterek, "Arkadaşlar titiz bir çalışma yaptı. Şu ortaya çıktı, hatalı plaka uygulamaları. Normalde plakalar altta klipsleri var, plakaların yazılı olduğu asıl plakalar bu klipslerle geçiriliyor. Bazı plakalarda dıştan vidalama yapıyorlar. Mesela 51 DT 056, 0´a bir tane vida basıyor. Bu 856 oluyor. 856 olarak okuyor. İlgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazmış oluyor" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Kule Restoran´ da basın mensupları ile biraraya geldiği kahvaltıda soruları cevapladı. Köprü otoyol geçiş ücretleri ve HGS geçişiyle ilgili şikayetlerin sorulması üzerine Bakan Yıldırım, ?Bu HGS şikayetleri doğru. Son günlerde gündem oldu. Sebebi 2014 yılına ait hatalı yanlış kullanımlardan, izinsiz geçişlerden kaynaklanan cezalardır. Köprüden veya otoyoldan geçerken okuyucular sizin plakanızı okuyor, değerlendiriyor. Eğer paranız varsa geçiş normal olarak kabul ediliyor. Bakiyeniz kalmadı o zaman sizin izinsiz geçtiğinizi kabul ediyor ve kullandığınız mesafenin 10 katına kadar ceza alıyorsunuz? diye konuştu.

?HAKLI OLARAK VATANDAŞ DİYOR Kİ ?BEN GEÇMEDİM BU CEZALAR NİYE BANA GELDİ´?
Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
?Başka şekilde hiçbir şekilde HGS veya OGS etiketi takmadan geçiyorsunuz. Burada da yine on kat cezaya karşılık gelen sonuç ortaya çıkıyor. Bazı hallerde yanlış okumalar oluyor. Haklı olarak vatandaş diyor ki, ´ben geçmedim bu cezalar niye bana geldi´. Hiç bu yola gitmedim. Onu bizde merak ettik. Sistemden kaynaklanan bir şey mi var diye. Arkadaşlar titiz bir çalışma yaptı. Şu ortaya çıktı. Hatalı plaka uygulamaları. Normalde plakalar altta klipsleri var, plakaların yazılı olduğu asıl plakalar bu klipslerle geçiriliyor. Bazı plakalarda dıştan vidalama yapıyorlar. Mesela 51 DT 056, şuraya bir tane vida basıyor. Bu 856 oluyor. 856 olarak okuyor. İlgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazmış oluyor. Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Vatandaşın şaşkınlığı da haklı. Biz de bunun aslı nedir diye merak ettik. Sonucu buldular. Vidalarla harflerin, rakamların üzerine bu hata kaçınılmaz oluyor. Fakat bunlar düzelecek.?

EKSİ BAKİYE İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK 
HGS cezalarıyla ilgili şikayetleri dikkate alarak iki işlem yapacaklarını anlatan Bakan Yıldırım, ?Birisi HGS´lerde PTT asıl bunun sorumlusu Karayolları adına. PTT kredi kartı veremediği için posta çeki hesabı ancak veriyor. Kredi kartında eksi bakiye olunca vatandaş geçebiliyor. Ama posta hesabıyla parası bitince cezaya geçiyor. PTT süratle bütün HGS sahiplerinin kredi kartından da bankalarla anlaşma yaparak, eksi bakiye olması halinde geçiş yapabilecekler. Dolayısıyla ceza durumuna düşemeyecek. Daha basit bir sistem olsun dedik HGS´yi devreye soktuk. Zaman içinde hepsi dönecek, hepsi HGS olacak. Cezalı bildirimle ilgili önce vatandaş itirazını yapsın. Ondan sonra biz gerekeni yapalım. Cezaları fazla ödeyenlerle ilgili alacakların kanunu var. Bir haksızlık varsa bunu gidermek bizim görevimizdir. Bunun muhatabı aslında Maliye Bakanlığı´dır. Maliye Bakanlığı´na biz sonucu paylaşacağız, vatandaşların mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

?SEKİZ MİLYON HGS ETİKETİ İÇERİSİNDE BİR KISMI İMALATTA BOZUK ÇIKIYOR?
"Sekiz milyon HGS etiketi içerisinde bir kısmı imalatta bozuk çıkıyor" diyen Yıldırım, "Vatandaş takıyor ama o etiket görevini yapmıyor. Bunların da hepsi tespit edildi. Bu şekilde etikete sahip olanların etiketleri yenileriyle değiştirilecek. Doğru noktaya etiket yapıştırılamazsa okuma da yapmıyor. Kaçak geçmiş muamelesi görüyor. O etiketlerin nasıl kullanılacağı belli ama burada biraz daha tanıtmaya yönelik çalışma herhalde gerekli. Başlangıçta bu cezalar en uzak mesafenin 10 katı olarak hesaplanıyor. 2015´te yapılan bir değişiklikle bu geçtiği kullandığı mesafenin 10 katı olarak kullanıcı lehine iyileştirme yapıldı. Bu yapıldığı tarihten bu tarafa 2015 yılının belirli bir süresi için ve bundan sonrası için geçerli. Şuanda gündemde olan cezalar 2014 yılı. Cezaların bu kadar yüksek olması, tamamen bu düzenlemenin dışında kalmasından kaynaklanıyor. Halbuki vatandaşın lehine düzenleme. Geriye doğru da yürümesi lazım. buna imkan verecek bir düzenlemeyi de Meclis´te ele alıyoruz, yakın zamanda çıkaracağız. Bu cezalarda ciddi bir rahatlama olacak? dedi.
Cezalarla ilgili bildirimlerin bekletilmeyeceğini ifade eden Bakan Yıldırım, "Her cezalı geçişi SMS ile bildireceğiz. Şu kadar süre içinde gider yatırırsan veya itirazını yaparsan ceza uygulanmayacak. Ondan sonra ceza uygulanacak. Muhtemelen en az üç ayda bir geçmişe yönelik ceza bildirimleri yapılacak. Yapılacak düzenleme ile 2014 ve öncesinde de cezalı geçişlerde en uzak mesafe değil, kullandığı mesafeyi dikkate alacağız. Şu anda rakam vermemiz mümkün değil. Kim ne kadar ödedi belli değil. Maliye´ye ödeniyor. Burada haksızlık ortadan kaldırılmış olacak" şeklinde konuştu.

?TWITTER´A 150 BİN LİRALIK CEZA KESİLDİ, BU AMERİKA´DAKİ MERKEZİNE GÖNDERİLDİ?
Twitter´a 150 bin liralık ceza kesilmesiyle ilgili soru üzerine Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
?Twitter veya benzeri içerik sağlayan sosyal medya kuruluşlarının ülkemizdeki faaliyetlerinde ülkemiz yasalarının uygun iş yapmaları esastır. Buna uymayan Türkiye Cumhuriyeti yasalarında öngörülen hususlara hassasiyet göstermeyenlere gerekli yaptırımlar gerekli uygulamalar olacak. Bundan sonrada aynen devam edecek. Bizim esas olan kapatmak, cezalandırmak, yayın yapmasını engellemek değil ama yasalar içerisinde iş yapmasını sağlamak ana gayemiz. Bu yüzden de yeni bir uygulama getirdik. Uygulanamayan yasaların, mahkeme kararlarının uygulanmamasına karşılık parasal ceza yoluna gitmeye başladı. Twitter´a 150 bin liralık ceza kesildi. Bu Amerika´daki merkezine gönderildi. Şimdi 30 gün süresi var. Bu tebligat süresi galiba doldu. Bundan sonra gelişmelere göre hangi adımlar atılması gerekiyorsa onları da atacağız. Vazgeçmemiz söz konusu değil, herkes Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uymak mecburiyetinde. Burada iş yapmak, Türkiye´de ticaret yapmak, hizmet veren herkes Türkiye´nin yasalarına göre iş yapmak durumundadır.?


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı