Her Kitle Sizi Korkutmasın
SAĞLIK 24.06.2015 11:55:58 441 0

Her Kitle Sizi Korkutmasın

Toplumumuzda duyarlılık, dikkat ve bilgi arttıkça kadınlardaki meme rahatsızlıklarının daha kolay fark edildiği, ancak ele gelen pütür ve kitlelerin birçok kadında ?Acaba kanser miyim?? diye yersiz korkuya neden olduğu belirtildi.

Memede şekil değişikliği, meme başı çökmesi, ele sertlik gelmesi, meme başından akıntı, meme derisinde değişikliklere kadınların eskiye oranla daha duyarlı olduğunu kaydeden Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ?Meme kanseri, yaygın işlenen ve bilinen bir konudur. Ancak kanserden çok daha fazla görülen iyi huylu meme hastalıkları yeterince bilinmemektedir? dedi.

Memede görülen onlarca rahatsızlık içinde kafa karıştıran ve en sık görülen iyi huylu hastalıklardan ikisinin ?fibroadenom? ve ?fibrokistik hastalıklar? olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, "Fibroadenom denilen hastalık memenin destekleyici sert dokusundaki iyi huylu yumrular/büyümelerdir. Oluşma nedeni çok iyi bilinmemektedir" diye konuştu.

Bu yumruların kötü huylu olmamakla birlikte ele sert gelmelerinden dolayı korku oluşturabileceğini bildiren Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, "Bir tane olabileceği gibi tüm memeyi dolduracak kadar çok sayıda olabilen fibroadenomlar, deneyimli bir doktorun muayenesi ile genelde tanınır. Ancak ultrasonografi bunu doğrulamak ve ek bir sorun olmadığını göstermek açısından kullanılmalıdır. Mamografi de aynı nedenlerle 40 yaşın üzerinde kullanılmaktadır" bilgisini verdi.

Günümüzde bu yumrulara yönelik yaklaşımın ?Herhangi bir girişim yapmamak? şeklinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, "Özellikle 1 santimden küçük olanlar için bir şey yapmaya gerek yoktur. 1-3 santim arasındaki boyutlarda kişinin seçimi veya cerrahın kuşkusu biyopsi yapmayı gerektirebilir. 3 santimden büyük olanların çıkartılması önerilmektedir" dedi.

HER 3 KADINDAN 2´SİNİ ETKİLİYOR

Memede ?fibrokistik? hastalığın ise daha çok süt üreten dokunun bir rahatsızlığı olduğunu ifade eden Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ?Memede süt bezlerinin ve kanallarının oluşturduğu sıvı dolu kesecikler ve çevresinde sertlikler vardır. Bu durum çok yaygın olup neredeyse her 3 kadından 2´sini etkiler. İyi huylu olan bu durum kanser değildir; hatta artık hastalık olarak bile değil, memenin bir değişikliği olarak değerlendirilir. En çok 30-50 yaş arası görülür? diye konuştu.

Bazen kitle ve yumruların ele gelmeyeceğini, adet dönemi ağrıları olabileceğini bildiren Nursal, "Fibrokistik memelerdeki en büyük sorun ele gelen kitlelerin kansere bağlı büyümelerle karışmasıdır. Fibrokistik hastalığın tanı konmasındaki asıl yöntem dokunarak muayenedir. Ele gelen yumrular genelde lastik kıvamında, yuvarlak tespih taneleri gibi düzgün yüzeyli olup daha çok memenin üst dış çeyreğinde (koltuk altına yakın) bulunurlar. Bazı kişilerde muayene yeterli olmaz ve ultrasonografi, mamografi gibi özel görüntüleme yöntemleri gerekebilir. Hatta biyopsi bile yapılabilir. Biyopsi sonucunda hücrelerdeki değişiklikler daha net görülebilir" ifadelerini kullandı.

Bu hallerde memenin sutyenle desteklenmesi için geceleri sutyen takılmasının, ağrı kesici ilaçların kullanılmasının meme ağrısını önemli ölçüde azaltacağını kaydeden Nursal, "Her iki hastalığın izleminde ilk adım kadının kendisini her ay adet kanaması bittikten 3-5 gün sonra muayene etmesidir. Bu kitleler kötü huylu hastalıklarla karışabileceği için de mutlaka 6 ay veya senelik aralarla da doktor muayenesi yapılmalıdır" dedi. (İHA)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı