HATAYLI AKADEMİSYEN DOÇ. DR. HASAN YÜREK’TEN YENİ KİTAP
KÜLTÜR SANAT 9.06.2020 07:50:00 2470 0

HATAYLI AKADEMİSYEN DOÇ. DR. HASAN YÜREK’TEN YENİ KİTAP

İskenderun doğumlu Doç. Dr. Hasan Yürek’in bu çalışmasında köy enstitülü yazarlardan olan ve 1980’de öldürülen Ümit Kaftancıoğlu’nun roman ve hikâyeciliğini ele aldı.

Hataylı olan Doç. Dr. Hasan Yürek, yeni akademik çalışmasını yayınladı. Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan İskenderun doğumlu Doç. Dr. Hasan Yürek’in bu çalışması köy enstitülü yazarlardan olan ve 1980’de öldürülen Ümit Kaftancıoğlu’nun roman ve hikâyeciliğini ele almaktadır. Çalışma ‘Garip’in ‘Ümit’e Yolculuğu: Roman ve Hikâyeciliğiyle Ümit Kaftancıoğlu adıyla Sonçağ Yayıncılık tarafından basıldı.
Yürek, "1934’te o zaman Kars’a günümüzde Ardahan’a bağlı olan Hanak İlçesinin bir köyü ve bugünkü adı Koyunpınar olan Saskara’da doğan Ümit Kaftancıoğlu yokluk içinde büyümüş ve azmiyle Cılavuz Köy Enstitüsünü bitirip öğretmen oldu. Yazar, birkaç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra TRT’nin açtığı sınavları kazanarak ölümüne kadar bu kurumda çalıştı. Aydın kimliğiyle ön plana çıkan Kaftancıoğlu, yoksul Anadolu insanının Cumhuriyet ile birlikte edindiği kazanımların somut bir örneğidir. 12 Eylül 1980’deki askeri darbeye giden süreçteki çatışma ortamına kurban giden Kaftancıoğlu’nun ölümüne kadar yaptıkları hiç şüphesiz, hayatta kalsa idi, daha sonrasında da pek çok çalışma yapacağının göstergesidir.
1950’lerden itibaren edebi ürün vermeye başlayan yazar iki roman ve üç hikâye kitabı yayınlamakla birlikte derleme, röportaj ve çocuk kitaplarına da imza atmıştır. Hemen hemen herkesin bildiği Yüksek Yüksek Tepelere türküsünün derleyicisi Ümit Kaftancıoğlu’dur. Yazarın çalışmaları hakkında çeşitli araştırmalar olmakla birlikte roman ve hikâyelerinin bütün olarak ayrıntılı değerlendiren bir eser bulunmamaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada Ümit Kaftancıoğlu’nın roman ve hikâyelerindeki özelliklerin ayrıntılı olarak ele alınması, böylece yazarın roman ve hikâyeci özelliklerinin ortaya konması amaçlanmaktadır.
Üç bölüme ayrılan çalışmanın ilk bölümünde Kaftancıoğlu’yla ilgili şahsi bilgilere yer verilmiştir. Onun hayatı, kişisel özellikleri, sanat ve edebiyat görüşleri üzerinde durulduktan sonra ikinci bölümde roman üçüncü bölümde hikâye incelemelerine geçilmiştir. Roman ve hikâyeler özet, kişiler, tema, mekân, zaman başlıkları altında ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. Çalışmanın sonunda Kaftancıoğlu’nun roman ve hikâyeciliğine dair kapsamlı bir değerlendirme yapılmış ve bunun yanında onun öldürülmesinden sonra yazılan şiirlere yer verilmiştir"dedi.
Mersin Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hataylı Akademisyen Doç. Dr. Hasan Yürek, ayrıca İnsan Manzaralarının Ressamı: Mehmet Eroğlu’nun Romancılığı (2012), Ahmet Oktay’ın Şiir Dünyası (2012), Hüseyin Cahit’e ait olan ve Latin harflerine aktarılmayan Nadide (1891) adlı romanın Latin harflerine aktarılması  (2014).adlı kitaplarının dışında Yeni Türk Edebiyatı alanında yayınlanmış onlarca kitap bölümü, makale ve bildiri mevcut.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false