Hareketsiz Yaşam Hasta Ediyor
SAĞLIK 10.05.2017 12:03:58 417 0

Hareketsiz Yaşam Hasta Ediyor

Günümüz ´modern´ çağın insanlığa mirası olan hareketsiz yaşam tarzının birçok kas-iskelet sistemi hastalığının yanı sıra hipertansiyon, diyabet, KOAH, obezite gibi kronik hastalıkların da nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Dr. Önder Ergin´e göre günlük hayatta uygulanabilecek basit egzersiz programlarıyla bu hastalıklardan korunmak, tedavilerini kolaylaştırmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün...

"Dünya Sağlık için Hareket Et Günü" nedeniyle açıklama yapan Dr. Önder Ergin, toplum olarak spor ve egzersiz yapma alışkanlığımızın standartların çok altında kaldığına dikkati çekerek, "Oysa, özel aletlere ve mekanlara ihtiyacımız olmaksızın basit fakat bilinçli bir yürüyüş programıyla bile alışkanlıklarımız değişebilir." dedi.

Peki Nasıl ve Ne Kadar Egzersiz?

Başlıca egzersiz türleri arasında yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi dayanıklılık egzersizlerinin yanında, ağırlıklarla yapılan direnç ve esneklik egzersizlerinin sayılabileceğini ifade eden Dr. Ergin açıklamasına şu görüşlere yer verdi;

"Aerobik egzersizlerde programlar kişinin kapasitesi ve sağlık durumuna göre değişmekle beraber haftada 4-5 gün yapılmalıdır. Hedef kalp hızı ile tempo ayarlanır. Örneğin; 40 yaşındaki biri için kalp atım hızı dakikada 90 ile 135 arasında olacak şekilde bir tempo idealdir. Pratik olarak orta şiddette bir egzersiz ile başlanır. Bu, konuşulabilecek ama şarkı söylenemeyecek bir tempodur. Hızımız yaklaşık saatte 6 km.´dir ve terleten bir tempodur. 30 dakikalık bir başlangıç uygun olur. Yürüyüş öncesi germe esneme egzersizleri ile kaslar ısıtılmalı, yürüyüş sonrasında denge, koordinasyon ve esneme egzersizleri ile program bitirilmelidir."

"Sert Zeminde Uzun Süreli Yürüyüşler Kemik Ve Eklem Yapısına Zarar Verebilir."

Herkesin biyolojik egzersiz saatinin farklı olduğuna da vurgu yapan  Dr. Önder Ergin, sabah saatlerinden ziyade öğleden sonra ya da günbatımının spor yapımı için tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı güneş ve sıcağa maruz kalınmaması konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Ergin,  "Rahat ve hava geçiren kıyafetler tercih edilmeli, sıvı kayıpları ve toksin atımı açısından sık sık su içilmeli. Yürüyüş ve koşu sırasında basınç absorbe eden spor ayakkabılar kullanılmalı. Tartan ve toprak pistlerde yürünmeli, beton ve asfalt zemin tercih edilmemelidir. Sert zeminde uzun süreli yürüyüşlerde kemik ve eklem yapısı zarar görebilmektedir."

Hareketsiz Kalmamak İçin Neler Yapılmalı?

Oturarak masa başı geçirilen bir iş gününün kas ve iskelet sistemi için bir stres faktörü olduğunu ifade eden Dr. Önder Ergin, 30 dakikada bir 2-3 dakikalık molalar verilmesi gerektiğini belirterek "Dolaşmak ve masa başı egzersizleri uygulamak oldukça faydalıdır. Asansör kullanımını minimale indirmek ve kısmi kullanmak da pratik bir egzersiz başlangıcıdır. Egzersiz sırasında göğüs ağrısı, kolda ve çenede rahatsızlık hissi, baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı, kalp atım düzensizliği gibi belirtiler hissedilirse hemen egzersiz sonlandırılmalı ve doktora başvurulmalıdır." dedi.

"Tamamlayıcı ve Regülatif Tıp Yöntemleri Hakkında İlgili Hekimlere Danışılmalı."

Sağlığın korunmasında ve beden regülasyonunun sağlanmasında egzersize gerekli önemin verilmesi gerektiği uyarısında bulunan Dr. Ergin, bununla beraber beslenme alışkanlığının düzenlenmesi, rafine şeker, alerjen gıdaları da diyetten çıkarılması gerektiğini söyledi. Vücut için toksik olabilecek maddelerden ve doktor tavsiyesi dışı gereksiz ilaç kullanımından uzak durulması gerektiğine de vurgu yaparak, ozon, manuelterapi, kupalama, nöralterapi gibi tamamlayıcı ve regülatif tıp yöntemleri hakkında ilgili hekimlere danışılmasını önerdi.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false