Hamsinin Karadeniz serüveni sona eriyor
YAŞAM 8.01.2018 14:00:02 731 1

Hamsinin Karadeniz serüveni sona eriyor

Balıkçılar küresel ısınmayla birlikte hamsinin Karadeniz kıyılarını terk ederek daha soğuk sulara hareket ettiğini söylüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan balıkçılar, ?Yaklaşık 1 ayı geçen zamandır kıyılarımızda hamsi avcılığı yapılmıyor. Doğu Karadeniz bölgesinde balıkçılar hamsi avcılığı yapamayınca birçok teknemiz Gürcistan´a geçerek orada avlanmaya başladılar. Şu anda Karadeniz´de tezgahlara gelen hamsi Gürcü hamsisi yerli hamsi değil. Gürcü hamsisi de 8 gündür tezgahlarımızda var ve şu an itibariyle fiyatı ise 10 lira olarak vatandaşa yansıyor? dedi.

?Hamsinin kulağına kar suyu kaçmayınca hamsi kaçtı?
Hamsinin Karadeniz bölgesini neden terk ettiği sorusunu da yanıtlayan balıkçılar, ?Bunun birçok nedeni var tabi ki. Bunlardan bazıları ise şöyle, havalar çok iyi gitti yani kış mevsiminin girdiği günden bugüne neredeyse yazı aratmayan hava şartları oluştu hamside soğuk suyu sever, karı sever onun için kıyılarımızı çok erken terk ederek soğuk sulara yöneldi ve karşı kıyılarımıza göç etti. Bir nedeni ise, aşırı avlanma ve denizde ava çıkan tekne sayısı. Balığa birden o kadar çok tekne tarafından avcılık yapıldı ki balık bu kontrolsüz avcılıktan dolayı kıyılarımızı terk etti. Burada yapılması gereken yıllardır söylediğim gibi balık kontrolleri kıyıda değil denizde yapılmalı. 1-2 araç durdurup 5-6 tezgaha ceza yazmakla değil tamamen denizde yapılan avcılığın yerinde kontrol edilmeli? cevabını verdi.

?Fiyatı şu an 10 lira ama 20 lirayı da geçebilir?
Gürcistan´dan gelen hamsi ile vatandaşların hamsi yiyebildiğini vurgulayan balıkçılar, ?Şu an için hamsi fiyatları 10 lira olarak ucuz görülebilir ama bundan sonra havaların soğumasıyla fiyatlar 15 ile 20 lirayı görebilir ya da geçebilir. Fakat bundan sonra kesinlikle 10 liradan aşağı düşmez? ifadelerini kullandı.
Kontrolsüz avlanma sonucu balığın göç ettiğini kaydeden balıkçılar şöyle devam etti:
?Balığı erken göçe zorladık. Önümüzde ki yıllarda palamut balığı istisna çünkü o göç balığı ama yerli balıklar için olumlu bir tablo yok. Bu balıklar gelecek yıllarda bol avlanması gibi bir şey söz konusu değil. Her yıl denizde balık stoklarında maalesef azalma oluyor. Şunu söyleyebilirim ilerleyen yıllarda bu günleri arayacağız.?

?Hamsiden sonra tehlike çanları istavrit için de çalıyor?
Hamsinin Karadeniz kıyısını terk etmesiyle gözlerin istavrite çevrildiğini belirten balıkçılar, ?Karadeniz´de hamsiden sonra ikinci balık olarak istavriti gösterebiliriz ama maalesef onda da durum pek iç açıcı değil. Şu günlerde istavrit geliyor tezgahlara ama tabi bu da yoğun bir çalışma gücü ile oluşuyor. 150-200 kasa istavrit yapmak için büyük tekneler sabahtan akşama kadar belki de 24 saat boyunca 15-20 kasa istavrite ağ atıyor? dedi.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Turgut Taşkın
13.01.2018 00:05:16
Ben bir Karadenizliyim. Aç gözlülüğün de sonu budur. Yalnızca hamsiyi değil, ormanları, dereleri, kumsalları, yaylaları hepsini ama hepsini yitireceğiz ve yitirmeye devam ediyoruz.

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu