GÜNDEM 11.07.2018 11:58:42 2474 0

"Hakimi hukukçu olmayan yargıyla adalet sağlanamaz"

ADANA BAROSU´NDAN ´KHK İLE İDARİ YARGI HAKİMİ OLMADAN HERHANGİ BİR 4 YILLIK FAKÜLTE DİPLOMASININ YETERLİ SAYILMASI´ DÜZENLEMESİNE BÜYÜK TEPKİ

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük yaptığı açıklamada ?703 sayılı KHK´ nın 136/a maddesine göre herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan kişinin idari yargıç olabileceğini? ifade etti.
Açıklamasında, olağanüstü hukuksuzlukların yasal hale getirilmeye çalışıldığını, KHK´ların Anayasa Mahkemesi´nin yetkisizlik kararından sonra anayasa hükmü gibi değerlendirildiğini, ülkemizde son yayınlanan 703 sayılı KHK ile; idari hakim olabilme şartlarında değişikliğe gidilmesinin kabul edilemez olduğunu, hakimi hukukçu olmayan yargıyla adaletin sağlanamayacağını bildirdi.
"YARGI VE ADALET DİNAMİTLENMEKTEDİR"
Baro Başkanı Av. Küçük, şunları söyledi:
"Olağan yasalaşma süreci yaşanmadan ve tartışılmadan son dönemlerde yaygın olduğu gibi gece yarısı yayınlanan bir kanun hükmünde kararnameyle idari yargıda hakim olmak için hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranmaksızın herhangi bir 4 yıllık fakülte mezunu olmayı yeterli kılan düzenleme yargı mekanizmasını ve adaleti dinamitlemektir.
Halk egemenliğinin temel tecelli noktası Türkiye Büyük Millet Meclisinin devre dışı bırakılarak, ülkemiz ve toplumumuz açısından böylesine önemli ve ciddi konularda, terörle mücadele ile hiçbir ilgisi olmayan idari yargı hakimliği şartlarında değişiklik yapılması Anayasa ihlali ve hukuka aykırı bir uygulamadır."
"TEZ ELDEN DÖNÜLMELİDİR"
Halk ve yurttaş nezdinde hukukçular eliyle yürütülen, ancak son dönemlerde siyasi iktidarın liyakat esasına gözardı etmenin ötesinde kadrolaşma mantığı ile baktığı yargıya dahi toplumun % 80´lerde güvensiz olduğunu belirten Av. Küçük, "Ülkemizde, bir de idari yargıda böyle bir tasarruf ne bir fiili ve hukuki gerekliliktir, ne de ülkemize, topluma ve adale fayda sağlamayacaktır. Bu evrensel kurallara aykırı düzenlemeden tez elden dönülmelidir." diye konuştu.
Baro Başkanı Av.Veli Küçük, açıklamasını şöyle tamamladı:
"16 Nisan Anayasa değişikliği referandumu ve 24 Haziran seçimlerinden sonra ülkemizin temel hukuk sistemi, yasaları, kurumları toplumla paylaşılmadan, uzmanlar nezdinde tartışılmadan değiştirilmemelidir. Siyasi iktidarın ve cumhurbaşkanın ben uygun gördüm, ben yaptım olduğu mantığını bir kenara bırakarak toplumun tüm kesimlerinin görüş ve düşünceleri ile düzenlemeler yapması hukuk devleti, demokrasi kavramlarının gereğidir.
Tek bir kişinin iradesi ve düşünceleri yerine, Cumhuriyetimizin 95.yıllık kazanımları, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ilkeleri ışığında ülkemizin yararı esas alınarak, toplumsal uzlaşı ve kenetlenme sağlanmalıdır." (CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli