GÜVENLİK KONSEYİ, ?UYGULANAMAYAN ATEŞKES´ İ GÖRÜŞTÜ
DÜNYA 8.03.2018 15:16:31 365 0

GÜVENLİK KONSEYİ, ?UYGULANAMAYAN ATEŞKES´ İ GÖRÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye´de şu ana kadar uygulanamayan 30 günlük ateşkesi görüşmek üzere acilen toplandı.

Fransa ve İngiltere´nin talebiyle yapılan toplantı kapalı oturum şeklinde düzenlendi. Oturuma BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da video konferans aracılığıyla katıldı.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göretoplantı sonrasında BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve Hollanda Daimi Temsilcisi Karel van Oosterom kısa bir basın açıklaması yaptı. Oosterom oturumda Suriye´nin şu anda içinde bulunduğu durumu konuştuklarını, BM özel temsilcisi Mistura´nın da konsey üyelerini Suriye´deki son durumla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

Oosterom, ?Güvenlik Konseyi üyeleri toplantıda Suriye´deki insani durumla ilgili endişelerini dile getirdi. Savaşın nasıl durdurulacağı tartışıldı. Güvenlik Konseyi üyeleri, alınan ateşkes kararının uygulanması isteğini tekrarladı. Güvenlik Konseyi, ateşkes kararıyla ilgili olarak Genel Sekreterle Pazartesi günü bir araya gelecek. Genel Sekreter karar hakkında Güvenlik Konseyi´ni bilgilendirecek? dedi.

?Temaslar sürüyor?

Fransa´nın BM Daimi Temsilcisi de oturumdan önce gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. François Delattre, Suriye´nin kararı görmemezlikten geldiğini ve kararda öngörülen insani yardımların bu yüzden yapılamadığını söyledi. Delattre, Suriye´nin alınan ateşkes kararı sonrasında Doğu Guta´yı bombalamayı sürdüğünü, Suriye´nin bu tutumunun kabul edilmez olduğunu belirtti. Fransa´nın ateşkesi sağlamak için temaslarını sürdürdüğünü kaydeden Delattre, bölgedeki sorunların çözümüyle ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani´yle görüştüğünü söyledi.

?Suriye engelliyor?

İsveç´in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog da oturumdan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Guta´da Suriye´nin hava saldırılarının devam etmesi yüzünden, güvenlik konseyinde kabul edilen insani ateşkes kararının uygulamaya geçemediğini belirterek, ?Suriye rejiminin kararı uygulamamasından, engellemesinden büyük hayal kırıklığı duyuyoruz? dedi.

Skoog, konseyin gündemiyle ilgili başka bir soruya cevaben, ?Rejim kuşatması altında bulunan Doğu Guta´daki yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındı. Gecikmeksizin bu kararın uygulamaya konulması için çabalıyoruz? dedi.

İnsani yardımlar ulaştırılamıyor

BM Güvenlik Konseyi, Rusya´nın da onayıyla 24 Şubat´ta Suriye´ye insani yardımların ulaştırılabilmesi ve Doğu Guta´daki hasta ve yaralıların tahliyesi için 30 günlük ateşkes kararı almıştı.

Ancak Suriye rejiminin kuşatması altındaki bölgeye ilk yardım konvoyu ancak 5 Mart´ta girebilmiş, yardım dağıtımı ise hava saldırıları nedeniyle kısa kesilmişti. İnsan hakları grupları saldırılarda 68 sivilin öldüğünü açıkladı.

Merkezi İngiltere´de bulunan İnsan Hakları Gözlemevi´ne göre 18 Şubat´tan bu yana Doğu Guta´da 800 sivil öldürüldü. Hayatını kaybedenlerin en az 177´si çocuk.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli