Gürer:İhraç şartıyla ithal edilen ürünler, iç piyasaya mı sürülüyor?
SİYASET 15.01.2019 11:34:44 443 0

Gürer:İhraç şartıyla ithal edilen ürünler, iç piyasaya mı sürülüyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, ihracat şartıyla ithal ettikleri ürünü ithal etmeyip iç piyasada kullananlara idari para cezası uygulandığını bildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, DİR kapsamında ithal edilen ürünler, bu ürünler işlendikten sonra ihraç edilen ülkeler ile ihracat ve ithalat rakamlarıyla ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan´a iki ayrı soru önergesi yöneltti. 

İTHAL ÜRÜNLERİ İHRAÇ ETMEYİN İÇ PİYASAYA SÜRENLER HAKKINDA CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANIYOR MU?

Gürer, DİR kapsamındaki ilk soru önergesinde, ?2017 ve 2018 yılında kaç ton buğday, arpa ve mısır ülkemizde getirilmiştir? Ne kadar ödeme yapılmıştır? İşleme soması hangi ülkelere ihracat ve hangi ihracat ürün olarak sağlanmıştır? İşleme için getirilip daha sonra ihraç edilmeyen adı geçen ürün var mıdır? Bu bağlamda herhangi bir müeyyide uygulanmış mıdır?? şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

EN ÇOK İTHAL EDİLEN ÜRÜNLER BUĞDAY, ARPA VE MISIR ÜRÜNLERİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dahilde İşleme Rejimi DİR kapsamında ithal edilen buğday, arpa ve mısır ürünleri, başta buğday unu, makarna, mısır irmiği ve hayvan yemleri olmak üzere muhtelif mamul maddeler üretiminde ve ihracata yönelik kanatlı eti ve yumurta üretiminde hammadde olarak kullanıldığını bildirdi. 

Bakan Pekcan, tadat edilen mamul maddelerin, Irak, Suriye ve Angola başta gelmek üzere içerisinde Avrupa Birliği, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri´nin de bulunduğu 160´ı aşkın ülkeye ihraç edildiğini açıkladı. 

İDARİ PARA CEZASI 

Ticaret Bakanı Pekcan, ?2005/8391 sayılı Dahilde İşleme Kararı´nın Dahilde İşleme Tedbirlerine Uyulmaması başlıklı 22 inci maddesi hükümlerine göre 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238 inci maddesi çerçevesinde idari para cezası uygulanmaktadır? dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili başka bir soru önergesinde ise ?Dahilde İşleme Rejimi İzin Belgesi (DİİB) kapsamında, 2005 yılından itibaren bugüne kadar hangi firmalara ithalat izni verilmiştir? Ne kadar miktarda mısır ithaline izin verilmiştir?? şeklindeki soruya yanıt istedi. 

77 FİRMA, 308 MİLYON LİRALIK MISIR İTHAL ETTİ 

Bakan Pekcan, ?2018 yılının Ocak-Ekim döneminde, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında, 77 firma tarafından 308,1 milyon $ tutarında mısır ithalatı gerçekleştirilmiştir? açıklamasında bulundu. 

GÜRER, DAHA CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI 

CHP Milletvekili Gürer ise DİR kapsamında başta hububat olmak üzere pek çok ürünün ithal edildiğini, bu ürünlerin ithalatına, ülkemizde işlenip ihraç edilme şartı ile izin verildiğine dikkat çekerek, ?Ancak bu konuda çeşitli iddialar ortaya atılmaktadır. Özellikle hububat ürünlerinin, işlenip ihraç edilmesi için yapılan ithalatında genellikle ihraç edilmediği ve iç piyasaya sürüldüğü yönünde iddialar vardır. Sayın Bakan soru önergemize kaç firmaya ne kadar ceza verildiğini açıklamasa da verdiği yanıttan bu iddiaların doğruluğu ortaya çıkmaktadır. Bu da özellikle ülkemizde hububat üretimi ve ürünün piyasa değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ülkemizde yetişen ürünlerin DİR kapsamında ithali sanayici için avantaj yaratır gibi görünse de yerli üreticiyi mağdur ettiği için süreklilik halinde yerli üretici o ürünü ekmekten uzaklaşmaktadır. İthal ürünün işlenip yurt dışına gönderilmesi, ihraç rakamında tarım ürünü için artı göstermekte ancak ülkemiz çiftçisi değil ithal ürün ile bu rakam sağlandığı için üreticiye faydası olmamaktadır? diye konuştu. 

Gürer, bu konuda daha ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.(Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli