Gürer,
SİYASET 5.05.2020 11:00:00 444 0

Gürer, "Virüsten önce alamadı, Virüsten sonra ise zor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,"Bakanlık, ormanlara kurulan tesis karşılığında oluşan 21 milyon 679 bin TL tutarındaki kira bedelini tahsil edemedi" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman alanlarına sağlık, eğitim ve spor tesisi yapımı için verilen izinleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli, 2018 ve 2019 yıllarında orman alanlarında 159 tesis için izin belgesi verildiğini ve Bakanlığın kira bedeli olarak belirlenen 21 milyon 679 TL tutarındaki alacağının tahsil edilemediğini bildirdi. 

 

ORMANLARA KAÇ TESİS KURULDU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığınca, 2018 ve 2019 yılında sağlık, eğitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla izin verilen tesis sayısı ne kadardır? Turizm için izin verilmesi sonucu kiralanan tesis sayısı ne kadardır? Ormanlarda kafeterya, kantin, otopark gibi yan ünitelerin, diğer izinlere konu tesislerle beraber kiralanan sayısı ne kadardır? 18.04.2014 tarih ve 28976 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Orman Kanunu'na göre 2018 ve 2019 yılında kira ödemeleri yerine getirmeyen ve tahsilat gerçekleşmeyen 28 Bölge Müdürlüğünde ödenemeyen kira tutarı ne kadardır? Son beş yılda kira sözleşmesi iptal edilen tesis sayısı ne kadardır? Toplamda tahsil edilemeyen kira ne kadardır? Konuyla ilgili kurumla davalık olan kiracı var mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

2 YILDA 159 TESİSE İZİN VERİLDİ

CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman sayılan alanlarda, 2018 ve 2019 yılında sağlık, eğitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla 159 adet izin verildiğini belirterek, “2003 yılından önce verilen turizm izinleri bulunmakta olup, yeni turizm izni verilmemektedir, izin alanı içerisinde, 348 adet yan üniteler kiralanmıştır” dedi. 

BAKANLIK KİRA BEDELİNİ TAHSİL EDEMİYOR 

Orman Genel Müdürlüğünün 28 Orman Bölge Müdürlüğünde, verilen izinlere ilişkin kira bedellerinden, 2018 ve 2019 yılında toplam 18 milyon 505 bin 792 TL tutarında kira bedelinin ödenmediğini bildiren Bakan Pakdemirli, son beş yılda kira sözleşmesi iptal edilen 589 izin olduğunu açıkladı. Bakan Pakdemirli, toplamda 21 milyon 679 bin 518 TL tutarında tahsil edilmeyen bedel bulunduğunu ifade etti. 

 VİRÜS ÖNCESİ ALAMADI, ŞİMDİ ZOR…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın 2019 yılı sonuna kadar alamadığı kira bedellerini pandemi ile ekonomik açıdan oluşan sorunlu süreçte almasının daha da zor duruma geldiğini belirtti. Gürer, “ Bakanlık bu gibi kiralamalarda gerekli kriter ve yaptırımlar uygulamadığı ve bazı kiralamalarda da yandaş ve kayırmacı uygulamaların öne çıktığı için sorunlar oluştuğu iddia ediliyor. Hal böyle olunca kira toplamakta soruna dönüşüyor. Doğal olarak virüs sürecinde bu yerlerde de sorunlar katladı. Kira bedelinin alına bilirliği tümden sıkıntıya girdi. Olması gereken bu süreçte mağduriyeti dikkate almaktır. Daha sonrasında yeni süreci doğru planlayıp, kuralları doğru uygulamaktır. Bakanlığın kiraya verdiği amacına uygun ve düzgün çalışan yerlerde vardır. Esas olan işin düzenli akışını sağlamaktır” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürer, üreticinin belini büken ürün hastalıklarını gündeme taşıdı…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 25 ilde patates siğili hastalığı nedeniyle ekim yapılamayan tarlaları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

 Gürer, aralarında Niğde’nin de bulunduğu 25 ilde, patates siğili hastalığı nedeniyle tarlalarda patates ekiminin yasaklanmasıyla baş gösteren sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

BİNLERCE DEKAR ALAN KARANTİNADA

Gürer, önergesinde patates siğili nedeniyle, 25 ilimizde belirli alanlarda patates ekiminin yasaklandığını belirterek, “ Binlerce dekar alan patates tarımına kapatılmış ve karantinaya alınmıştır. Karantina altına alınan bu arazilerin ıslahı ve alternatif ürün üretiminin teşvik edilmesi için yemeklik dane baklagil üretiminin Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile sözleşmeli ve satış serbesti bir şekilde desteklenerek bu alanlarda ekilmesi; ekonomiye katkı sağlayacağı gibi tarımsal işsizliği de azaltacaktır. Bu yönde yapılması planlanan bir çalışma var mıdır?” şeklinde soru yöneltti. 

ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA YAŞANAN SORUNLAR…

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca, Niğde’de uygulanan arazi toplulaştırması nedeniyle bazı tarlaların karantina bölgesinde olmamasına rağmen patates tarımına yasaklı veya karantina bölgesine dönüştürüldüğüne de dikkat çekerek, “Karantina kapsamındaki tarlalar ise yasaksız hale gelmiştir. Karantina altındaki tarım arazilerinin incelenmesi ve gerekli analizlerin yapılarak yeniden düzenlenmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi.

12 İLDE NAD PROJESİ UYGULANIYOR

Gürer’in önergesini yanıtlayan  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, nadas alanları ile tarımsal ekonomiye kazandırılması mümkün olan alanların belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, “Bu çalışmalar doğrultusunda Nadas Alanlarının Değerlendirilmesi Projesi (NAD) hayata geçirilmiş (hububat-baklagil münavebe uygulaması ile) ve 9 ilimizde 42 bin dekar alan ile başlayan projemiz 2 sene sonunda 12 ilde 162 bin dekar alanda uygulanır hale gelmiştir” dedi. 

SÖZLEŞMELİ TARIMDA NOHUT TEŞVİKİ 

NAD Projesi ile birlikte baklagil tohumlarının yüzde 50 hibe olarak çiftçiye verildiğini ifade eden Bakan Pakmedirli, “Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapılan protokol gereği sözleşmeli üretim yapılması sağlanmıştır. Bu kapsamda Niğde İlimizde de 2020 yılı üretim sezonunda nohut üretimi yapılması planlanmaktadır” diye konuştu. 

KARANTİNALI ALANLARDA ALTERNATİF ÜRÜN 

Patates siğili hastalığının görüldüğü ve karantina alanı olarak belirlenen alanlarda alternatif ürünlerin yetiştiriciliğinin yapılmasını teminen 2019 yılında Niğde ve Nevşehir İllerinde pilot proje olarak kuru fasulye yetiştiriciliği projesine destek sağlandığını açıklayan Bakan Pakkedirli, “Bahse konu alanlarda alternatif ürünlerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Üreticilerin patates siğili etmeni açısından ekonomik kayıplarını telafi amacıyla, bu zararlı organizmanın konukçusu olmayan bitkilerin yetiştirilmesi durumunda üç yılda bir ‘Patates Siğili ile Mücadele Telafi Edici Ödemesi’ yapılmaktadır” açıklamasında bulundu. 

ALTERNATİF ÜRÜN TEŞVİKİ YETERLİ DEĞİL

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 25 ilde uygulanan patates siğili karantinasının, üreticinin elini kolunu bağladığını belirterek, “Patates; dünya genelinde pirinç, buğday ve mısır  ile birlikte en çok tüketilen önemli bir gıda kaynağıdır. Bitkisel ürün olarak içerdiği besin kaynağı ile zengindir. Korona virüs  salgını ile dünya genelinde gıda için alternatif  arayışlar da artmıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok farklı bölgelerde patates yetişmektedir. Farklı nedenlerle 25 ilde 141 bin 650 dekar alanda patates ekiminin yasaklandığını bakanlık açıklamıştı.   Bu alanlarda 20 yıla kadar ulaşan sürelerde  patates  ekimi yapılamıyor.  Bu alanlar boş bırakılmadan alternatif ürün ekimi yapılarak arazilerin değer bulması sağlanmalıdır. Karantinalı alanlarda uygulanan alternatif ürün teşviki de yeterli olmuyor. Bu nedenle üreticileri ciddi manada sıkıntıya sokan bu sorunun çözümü için alternatif ürün teşvikinin daha kapsamlı hale getirilmesi zaruri hal almıştır” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false