GÜRER: “TARIMSAL DESTEKLER KİME GİDİYOR?”
SİYASET 4.05.2020 14:21:00 485 0

GÜRER: “TARIMSAL DESTEKLER KİME GİDİYOR?”

CHP Milletvekili Gürer, hedefine ulaşmayan tarımsal desteklemelerin mercek altına alınması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bütçeden her yıl önemli miktarda kaynak aktarılmasına rağmen verimliliğe yansımadığı resmi raporlarda da yer alan tarımsal desteklemeler için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, gerekirse bazı tarımsal desteklemelerin daha etkin bir destekleme kararnamesinin hazırlanmasını istedi. 

DESTEKLER HEDEFE ULAŞMIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl milyarlarca lirayı aştığı halde amacına ulaşmadığı belirtilen tarımsal desteklemelerin mercek altına alınması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

CHP Milletvekili Gürer, Meclis Araştırması önergesinde tarımsal desteklemelere her yıl önemli miktarda kaynak aktarıldığını ancak bazı desteklerin hedefe ulaşmadığının Sayıştay raporlarına da yansıdığına  dikkat çekti. 

KIRSAL DESTEK, KIRSAL ALANIN DIŞINDAKİLERE GİDİYOR 

Çiftçi  temsilcilerinin de görüşü alınarak etki ve fayda analizlerinin yapılması ve  daha etkin bir destekleme programının oluşturulması gerektiğini işaret eden CHP Milletvekili Gürer, amacına ulaşmayan tarımsal desteklemelerin başında 42 ilde uygulanan IPARD Hibe Destek Programı olduğuna işaret etti. 

Bu program kapsamındaki 3.8 milyar liralık hibe desteğinin çiftçilere yeterince ulaşmadığının Sayıştay raporlarında da yer aldığına vurgu yaptı.

SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ GERÇEKLER 

IPARD’ın kırsal kalkınma hibe desteklemeleriyle ilgili Sayıştay raporunda “Genç çiftçi olmanın şartlarından birisi, kırsal alanda ikamet etmektir. Hâlbuki TKDK uygulamalarında Bakanlığın getirmiş olduğu genç çiftçi tanımına uyulmamış, 40 yaşın altındaki her başvuru sahibi genç çiftçi olarak kabul edilmiştir. Görüleceği üzere genç çiftçi, mevzuatta kırsal alanda yaşayanlar için getirilmiş bir destek uygulaması olmakla birlikte IPARD desteklerinde ikamet şartı aranmaksızın 40 yaşın altındaki herkes için genel bir uygulama haline gelmiştir.” Şeklinde ifadelerin bulunduğunu anımsatan Gürer, “Destekler kime gidiyor, bu konunun ciddi bir şekilde incelenmesi ve araştırılması gerekiyor. Sayıştay raporu, IPARD desteklerinin kırsala yeterince ulaşmadığım belirtmiş. Çiftçi, desteklerin devede kulak kaldığım belirtiyor. Ciddi bir destek yok” dedi.

HEDEFİNE ULAŞAN DESTEKLEMELER YAPILSIN

Gürer, “Tarımsal desteklemeler için bütçeden her yıl önemli miktarda kaynak ayrılmaktadır. Ancak bu destek kalemleri içerisinde hedefine ulaşmayan ve verimliliğe yansımayanlar vardır.

Desteklemelerin zamanında ve gerçek ihtiyaç sahibi üretici/çiftçi/besiciye verilmesi, son 17 yılda bu desteklemelerin gerçek çiftçiye ulaşıp ulaşmadığını neden ve sonuç ilişkileriyle araştırılıp çözüm için harekete geçilmesi adına sunmuş olduğumuz bu Meclis Araştırma Önergesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.

"Ulaştırma Bakanlığı’nın öncelikleri değişti, onlarca proje rafa kalktı!"  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, 2018 yılı yatırım programında yer alan ancak harcama yapılmayan projelerden bazılarını sıraladı. 

HARCAMA YAPILMAYAN PROJELER

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Gebze-S. Gökçen-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-3 üncü Havalimanı-Halkalı YHT Hattı, Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin)Demiryolu İltisak Hattı, Ankara Yol Mekanik Atölye Modernizasyonu, İzmir Limanı İkinci Konteyner Molü Yapımı ve Yaklaşım Kanalının Taranması, Ödemiş Kiraz HT Demiryolu, Aksaray-Ulukışla Demiryolu, Bergama Soma Demiryolu, Test ve Ölçüm Treni, MustafaYavuz-Çobanbey Varyantı, Nusaybin-Cizre-Silopi-Habur Demiryolu ve Habur Lojistik Merkezi, Afyon-Konya (E-S-T-A), Suveren-Gözertepe-Genç Yeni Demiryolu (DAP), Nemrut Körfez Bağlantısı, Aliağa-Çandarlı-Bergama Limanı Demiryolu Yapımı ve Çandarlı Limanı Bağlantısı ve Selçuk-Ortaklar Yeni Demiryolu ve İkinci Hat Yapımı Projeleri için harcama yapılmamasının nedenleri nelerdir?” şeklinde soru yöneltti. 

CHP Milletvekili Gürer ayrıca, “ 2018 yılı Yatırım programında Halkalı-Kapıkule Çift Hatlı Demiryolu Projesinin Çerkezköy- Kapıkule kısmı için AB Katılım öncesi Mali Yardım Aracı (İPA) kapsamında 250.000 bin TL ödenek ayrılmış ancak İPA Fonundan harcama yapılmamasının nedenleri nelerdir? Proje hangi aşamadadır?” şeklindeki soruya da yanıt istedi. 

ÖNCELİKLER DEĞİŞTİ

Önergeyi yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 

Kalkınma Bakanlığı’nın 05.10.2017 tarihli ve 30201 sayılı genelgesine vurgu yaptı. Bakan Karaismailoğlu, genelgede “Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde; devam eden öncelikli projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara, yeni proje tekliflerinde ise azami oranda seçici olunarak, nitelikli yapılabilirlik etütlerine dayandırılmak kaydıyla ekonomik büyümeye ve sosyal gelişmeye katkısı en fazla ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verilecektir. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için gerekli bakım ve onaranlara önem verilecek, vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecektir.” Denildiğini belirtti. .

Karaismailoğlu, “Sözkonusu genelgeye istinaden 2018 yılında TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projelerde ihtiyaca göre öncelik belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ayrıca “Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattı Çerkezköy-Kapıkule kısmı için AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarından 275 Milyon avro hibe alınmış olup; 30.04.2019 tarihinde yükleniciye yer teslimi yapılmıştır. Projenin finansal ilerlemesi yaklaşık yüzde 16 olup IPA fonlarıyla yapılan sözleşmeye uygun olarak belirlenen dilimlerde harcanmaktadır” diye konuştu. 

GÜRER: “PLANSIZLIK VE ÖNGÖRÜSÜZLÜK”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise çok sayıda projenin 2018 yılı bütçesinde yer almasına rağmen, bu projelerin öncelikli projeler kapsamından çıkarılmış olmasını ‘plansızlık’ ve ‘öngörüsüzlük’ olarak değerlendirdi.  Gürer, projeler için harcanan emek ve giderlerin  kamu kaynaklarının boşa harcanması olduğuna dikkat çekerek plansız, öngörüsüz ve kapsamlı bir çalışma dahilinde ele alınmayan yüzlerce projenin ne yazık ki uygulanmadan sonlandığını belirtti. 

LOJİSTİK MERKEZLERİ İHTİYAÇ DEĞİL Mİ? 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın öncelikli projeler kapsamının dışına aldığı bazı projelerin arasında lojistik merkezlerinin bulunduğuna da dikkat çekerek, “2018 yılı bütçesinde yer almasına rağmen, öncelik kapsamından çıkarılan lojistik merkezleri projeleri var. Oysa Niğde’ye 2013 yılında yapılacağı açıklanan ve bu konuda kamulaştırma çalışmaları da tamamlanan lojistik merkeziyle ilgili şu ana kadar tek bir çivi dahi çakılmadı. Lojistik merkezi Niğde’nin en önemli ihtiyaçlarından biridir. Proje ile ilgili birden çok açıklama yapılıp devam ettiği söylense de sonuçta proje başladığı noktada kalmıştır” dedi.

 (VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli