Gürer” Şeker fiyatları artıyor.Taban fiyat belirsiz”
SİYASET 18.08.2023 15:46:00 945 0

Gürer” Şeker fiyatları artıyor.Taban fiyat belirsiz”

Gürer” Şeker fiyatları artıyor.Taban fiyat belirsiz”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, şekerpancarı tarlalarını gezerek, üreticilerin sorun ve taleplerini dinledi. 

MALİYETLER JET HIZIYLA ARTIYOR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan üretici, maliyetlerin geçen yıla göre 2-3 kat artığını belirtti. Geçen yıl 1450 lira olarak açıklanan şekerpancarı taban fiyatının bu yıl 2000-2200 bandında olması gerektiğini söyleyen üretici, “Bu tarlayı ekerken mazot 19 lira idi, henüz hasat yapma aşamasına gelmeden mazot 40 lira oldu, DAP gübre 9 in 450 lira idi, şu anda 21 bin liraya ulaştı. Bu şartlarda yeniden ekim yapma imkanımız  dahi taban fiyata bağlı. Dinamonun saati bile 250 lira oldu, maliyetler arttı, bayağı bir zorluk çekiyoruz.Tarım sorunları çözüm getirilmeli ve taban fiyat çiftçi girdi fiyatlar dikkate alınıp zarar etmeyeceğimiz şekilde açıklanmalı. Her yıl bir önceki yılı aratıyor.Çiftçiliği sürdürmek zorlaşıyor ” şeklinde konuştu.  

İŞÇİ YEVMİYELERİ BİLE İKİ KAT ARTTI 

Pancar taban fiyatı geçen yıl 1450 lira iken işçi yevmiyesinin 250 lira olduğunu hatırlatan üretici, bu yıl işçi yevmiyesi 500 liraya çıktığını belirterek, “Biz pancarı fabrikaya teslim ettikten sonra ücreti şubatta elimize geçiyor, teslim tarihi ile şubat aya arasında maliyetler çok artıyor. Ama biz aynı parayı alıyoruz. Taban fiyat artsa bile enflasyona göre bize yansıyan bir artışta olmuyor” dedi. 

ÇİFTÇİLERDEN GÜRER’E TEŞEKKÜR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e tüm çiftçiler adına teşekkür eden üretici, “Sayın Vekilim, arazilerimize kadar gelip bizim sorunlarımız dinliyor, taleplerimizi Meclis gündemine taşıyor. Halimizi hatırımızı soruyor. Sayın vekilimize teşekkür ediyorum, işi gücü rast gelsin” ifadelerini kullandı. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, pancar ekim maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, “Maliyetler arttığı için üretim alanları da kısıtlandı. Şekerpancarı alım fiyatı artınca ister istemez şeker fiyatları da artıyor” dedi.

YILLAR SONRA ŞEKER İTHAL ETTİK 

Şekerpancarının stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şekerpancarından şeker, melas, küspe ve alkol üretiliyor. Her yıl bu aylarda açıklanan taban fiyatı da bu yıl henüz açıklanmadı. Ülkemizde yaygın olarak ekilen şekerpancarı, fabrikaların özelleştirilmesinin ardından kota  nedeniyle ekim alanları sınırlandı, Türkiye 24 yıl aradan sonra ilk kez şeker ithal etti” diye konuştu.

ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR 

Şekerpancarı üretiminde tohum, ilaçlama, gübre, sulama, çapalama, tarla kirası gibi maliyetlerin sürekli artığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bölgede çiftçi sayısı azaldı Üretim yapan, tohumunu satan, çapayı yapan, nakliyeyi gerçekleştiren, fabrikada işlettikten sonra satış yapan başta olmak üzere pek çok kesimin kazanç elde ettiği şekerpancarının stratejik bir ürün olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak bu ürünün ülkemizde geliştirilmesi gerekiyordu. Ancak ne yazık ki şekeri bile ithal eder duruma geldik. Türkiye şekere muhtaç olmamalıydı. Türkiye 2 milyon 750 bin ton üretimde kendi kendine yeten bir ülke konumunda idi, yanlış planlama ve öngörü eksikliği nedeniyle  şu andaşeker ithal eder duruma geldi” ifadelerini kullandı.

ŞEKER FİYATLARI 3 AYDA YÜZDE 30 ARTTI 

Şeker sürekli zamlandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkşeker, Mayıs’tan bu yana şekere irili faklı 9 kez zam yaptı. Seçimden önce 18, 5 lira olan toz şeker bugün 25 liraya  ulaştı.Özel sektör üretiminde fiyatlar daha da değişken.Geçtiğimiz yıl yeterli üretime rağmen şeker karaborsaya da düşürüldü. 18 mayıs da  50 kg seker fiyatı 934.25 TL iken  1212 Tl çıktı ve seker  artışı durmadı.Yeni fiyat artışı geldi. 3 ayda yüzde 30 artış  oluştu. Şekere gelen zam  şeker pancarı üretimi yapan üreticiye yansımıyor. Raftaki ürünün fiyata artıyor ama üreticiye fiyat artışının bir katkısı  olmadığı için sürekli gelen girdi artışı da çiftçiyi zorluyor.10 özelleşen şeker fabrikası ise kazançlarından taviz vermediği gibi piyasayı yükseltiyor, Bu arada Nakliye fiyatlar artıyor.Mazot zammı çiftçi için ciddi maliyet artışı. fabrikaya götürülürken ödenen nakliye ücreti bile iki kat arttı” dedi.

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlışın neresinden dönülürse kar olacağına dikkat çekerek, “Her konuda olduğu gibi şekerpancarı konusunda da siyasi iktidar yanlış yaptı, fabrikaların çoğunu özelleştirdi, üreticinin sorunlarına kulak tıkandı, üretim alanları daraldı ve bugün Türkiye şeker ithal eder duruma geldi, ithalat ürün fiyatlarının artmasına neden oldu, üretici şeker fiyatının artmasından bir fayda elde edemedi, tüketiciyi pahalıya ürün almak zorunda kaldı. Bu olumsuzluğun önüne geçilebilmesi için yerli üreticinin desteklenmesi, maliyet artışlarının önüne geçilmesi ve ithalat sevdasından vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

(vş)


"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı