Gürer: “Hayvan hastalıkları besiciye büyük darbe vurdu.”
SİYASET 8.12.2019 11:38:00 729 0

Gürer: “Hayvan hastalıkları besiciye büyük darbe vurdu.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Genel Merkezin görevlendirmesi ile gittiği Erzincan’da, Üzümlü ve Tercan ilçelerinde çiftçi ve besicilerle görüştü.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede ithal hayvanla gelen Brusella hastalığının besiciye verdiği zararı yerinde inceledi. İthal hayvanlarla bölgede yaygınlaşan Brusella hastalığının insan için de büyük tehlike arz ettiğinin altını çizen Gürer, “İnsana da bulaşabilen bu tehlikeli hastalık, besici için de gelir kaybına neden oluyor” dedi.

BESİCİ: “HAYVAN GEZDİĞİ YERE HASTALIK TAŞIYOR!”

Gürer’e ayrı ayrı dert anlatan Mustafa Karansu, Vahap Kaya, Yusuf Coşan dertlerini şu kelimelerle ifade ettiler, “Damızlık Birliğinden ithal inek aldım. Hayvanlar buzağı atınca  ilçe tarım müdürlüğüne başvurdum. Veteriner geldi. Tahlil sonucunda Brusella hastalığı çıktı, işletmem karantinaya alındı. Hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Bankadan aldığım krediler var. Hayvanlarım 13-14 bin lira değerinde iken 8 bin liraya kadar düştü. Şartlı kesime gönderiyorum. TARSİM 5.500 TL, Kasap ise 3 bin TL veriyor, toplam 8-8,5 bin lira hayvan getirisi var ve hayvan başına 5 bin liradan az olmamak üzere zararım var. Her ay tahlile geliyorlar.  Hastalık bitinceye kadar süreç devam edecek. Hayvan gezdiği yere hastalık taşıdığı için dışarıda çıkaramıyoruz. İşletme değiştirip kurtarmaya çalışıyorız. Irk ıslahı diye hasta hayvanları ülkemize getiriyorlar. İthal hayvanların çoğunda bu hastalık çıkıyor. Yurt dışından gelen hayvan için en az 40 gün karantina uygulanması  gerekir. Bu süreye dikkat edilmiyor..”

“BUZAĞI DESTEKLEMELERİ HALA VERİLMEDİ”

Besici Hıdır Sağdıç, buzağı desteklemelerinin de halen verilmediğini, bu nedenle de mağduriyet yaşandıklarını, yem fiyatlarındaki artış ve diğer girdi fiyatları ile besiciliğin giderek zorlaştığını ve çok kişinin besicilikten vazgeçer duruma geldiğini söyledi.

“HASTALIKLI HAYVAN, BÖLGE BESİCİSİNE DARBE VURDU”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zoonotik  hastalıklardan olan Brusella hastalığının bölgede yaygın olduğunu bu nedenle Tarım Müdürlüklerinin sorunu sürekli takip etmesi gerektiğini belirterek, “Buzağı ölümlerinin önlenmesi, hastalıklı ithal hayvanların ülkemize sokulmaması et sorunu ortadan kaldırır. Hastalıklı ithal hayvan, bölge besicine ciddi anlamda darbe vurmuş. İktidar besicilerin mağduriyetini gidermelidir. Birden çok besici benzer sorunu anlattı” dedi.

“SÜTTE BÜYÜK SIKINTI..”

Ulusal Süt Konseyinin belirlediği fiyata rağmen sanayicinin belirlenen fiyatın altında süt almasının da besicilere ayrı bir sorun teşkil ettiğini anlatan Gürer, “Girdi fiyatları sürekli artıyor, yemin torbası 95 liraya çıkmış, bir de hayvan hastalığı besicinin nefesini iyice kesiyor. Besicinin derdi bir değil ki, Bakanlığın acil destek sağlaması ve hastalıklar için önlem alması şart” dedi.

“ÇİFTÇİLİK KAN KAYBEDİYOR”

Erzincan’da toplulaştırmanın tamamlanmaması, sulama suyu ve “vahşi” sulama ile yaşanan sorunları anlatan çiftçilerin, buğday ve pancarda da sorunlarının arttığını yerinde tespit ettiklerini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımda çok ciddi sorunlar var. Çiftçilik kan kaybediyor. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile çiftçi pancar ekiminden Niğde’de olduğu gibi Erzincanda’da  uzaklaşmış, bu yıl üretimde Erzincan fabrikası 170 bin ton, Erzurum fabrikası 145 bin ton civarında kalmış. Erzincan Kamuda iken, 215-240 bin ton bandında iken Erzurum’unda 450-500 bin ton aralığında olduğu ifade ediliyor. Fabrikalar kamuda iken küspenin bir tonu 90 TL idi, özel işletmeye dönüşünce küspenin tonu da 270 TL’ye kadar yükseldi. Bu besiciye bir darbe daha oldu” ifadelerini kullandı.

PANCAR ÇİFTÇİSİ: “FARKLI BİR İŞ BULAN TARIMDAN UZAKLAŞIYOR..”

Pancar çiftçisinin bölgede farklı ürün arayışına girdiğine; buğday, arpa, fasulye ve Ayçiçek ekimine yöneldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Bu kez kuraklık ile bu yıl istenen verim alınamadığı için ürünler girdi maliyetini karşılayamadı, çiftçinin de sıkıntısı artmış durumda. Pancar çiftçisinin avanslarının da gecikmeli ödenmesi ayrı bir sorun yaratmış, çiftçi pancar için “doğu primi ”olarak verilen desteğin yeniden sağlanmasını istiyor, tarım bir bütün olarak bölgede önemli sorun durumunda. Sulama suyu, elektrik, mazot, tohum, ilaç, gübre, tarla işleme ve hasat masrafına kadar giderler çiftçileri çok zorlar duruma gelmiş, bir çok çiftçi, “artık tarım bir getirisi kapısı değil, farklı bir iş bulan tarımdan uzaklaşıyor” diye yaşadıkları sorunları anlattılar” dedi.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli