Gürer: “18 yıldır neden ‘tarım sayımı’ yapılmıyor?”
SİYASET 7.12.2019 11:44:00 603 0

Gürer: “18 yıldır neden ‘tarım sayımı’ yapılmıyor?”

CHP’li Gürer, 18 yıldır yapılmayan ‘tarım sayımı’ için Tarım Bakanlığına seslendi: “18 yıl geçmesine rağmen ülkemizde halen tarım sayımı neden yapılmıyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri tarım sayımı yapılmamasının nedenlerinin tespit edilmesini, ölçülmeyen bir şeyin doğru değerlendirilmeyeceğini ifade ederek doğru bir şekilde tarım sayımı yapılması için hazırlamış olduğu Meclis Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

“2001 yılında yapılan tarım sayımının üzerinden 18 yıl geçti..”

6534 sayılı yasaya göre en son 2001 yılında yapılan tarım sayımının üzerinden 18 yıl geçtiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “18 yıl geçmesine rağmen ülkemizde halen tarım sayımı yapılmamaktadır. Bu sayımın neden yapılmadığı veya yaptırılmadığı araştırılması gereken bir konu ve sorundur” dedi.

“Tarımsal analizin iyi yapılabilmesi için tarım sayımının yapılması şarttır..”

Sayılan verilerin haricinde tarımsal desteklerin etkin kullanılmadığının, etki analizinin, herhangi bir sayısallaştırma olmamasından dolayı yapılamadığının altını çizen CHP’li Gürer, “Mevcut veriler ile tarımsal üretimde düşüş yaşandığı görülmekte ve bunun için önlemler alınması, tarım politikalarında reforma gidilmesi gerektiği çok açık görülmektedir. Üretimin arttırılması, piyasa fiyatlarının dengede tutulması ile üreticinin ve tüketicinin korunması, tarım hasılasının arttırılması hedeflenmelidir. Bunun içinse tarımsal politikanın iyi bir şekilde gözden geçirilmesi, tarım analizinin iyi yapılması ve köklü yapısal değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Tarımsal analizin iyi yapılabilmesi için tarım sayımının yapılması ve ülkemizdeki mevcut verilerin ortaya konulması şarttır. Bu veriler elde edildikten sonra ancak tarım politikaları üzerinde çalışılabilir” ifadelerini kullandı.

“Tarımda doğru politikalar üretmek için her şeyden önce tarımsal istatistiklerin doğru olarak yapılması gerekir..”

Türk tarımında doğru politikalar üretmek için her şeyden önce tarımsal istatistiklerin doğru olarak yapılması gerektiğini vurgulayan CHP’li Gürer, “Ne kadar alana, hangi ürünü ekiyoruz, ne kadar üretiyoruz, ne kadar canlı hayvan varlığımız var? Yapılacak tarım analiziyle mevcut durum ortaya konulmadan, eksikler ve yanlışlıklar ortaya çıkarılmadan atılacak adımlar; ya yanlış sonuçlara, ya asıl hedefe ulaşılmamasına ya da israfa neden olacaktır. Bu yüzdendir ki üzerinde durulması gereken ilk konu tarımsal sayımın yapılması ve bunun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi olmalıdır” dedi.

“Üretici örgütlenmesi güçlendirilmeli ve üretici söz sahibi konuma getirilmelidir”

Diğer adımımın ise üretici örgütlenmesinin güçlendirilmesi ve üreticinin bu konuda söz sahibi konuma geçirilmesi olduğunu anlatan CHP’li Gürer, “Üretici örgütlenmesinin sağlıklı bir şekilde yapılması ve söz sahibi olabilmesi durumunda üreticinin güveninin tazeleneceği ve tarımda gelecek gören üreticilerin çoğalacağı, yatırımların artacağı bilinmelidir. Üretici etkin bir şekilde yönlendirilip, etkin bir şekilde teşvik edilirse; üretim planlaması yerinde yapılırsa tarım hasılasının payının yükselmesi ile birlikte Tarım Ülkesi olma konumumuzu korumuş ve ilerletmiş olacağımız açıktır” dedi.

“Kaynakların boşa harcanmaması ve verimli bir şekilde kullanılması için tanım ve etki analizini iyi yapmak gerekir..”

Kaynakların boşa harcanmaması ve verimli bir şekilde kullanılması açısından tanım ve etki analizini iyi yapmak gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yapılan teşviklerle üretim miktarı arasında ters bir orantı varsa; teşviklerin etkinliği, nasıl yapıldığı ve tekrar girdi olarak kullanılıp kullanılmadığının analizinin yapılması ve bu yönde tarım politikası üretilmesi yerinde olacaktır” dedi.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli