GÜRER: TÜRKİYE´Yİ BU HALE GETİRMEYİ NASIL BAŞARDINIZ?
SİYASET 17.11.2018 11:14:07 466 0

GÜRER: TÜRKİYE´Yİ BU HALE GETİRMEYİ NASIL BAŞARDINIZ?

CHP Milletvekili Gürer, Bakanlığın bütçe görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli´ye sordu: ?Türkiye´yi tarımda bu hale getirmeyi nasıl başardınız??

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katılarak, ülkemizin tarım ve hayvancık alanında yaşadığı sorunlara dikkat çekti, Bakanlığın çiftçileri perişan eden bazı uygulamalarını sert bir üslupla eleştirdi. 

Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılına ait bütçe görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında gerçekleştirildi. Bakan Bekir Pakdemirli´nin bütçeye ait sunumu ve soruları yanıtladığı toplantıya CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de katıldı. 

ATAMA BEKLEYENLER İÇİN BİR ÜMİT VAR MI?

CHP Milletvekili Gürer, ülkemizde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade etti. Sorunların aşılması için her köye bir veteriner ve bir ziraat mühendisi atanması gerektiğini anlatan Gürer, ?Atama bekleyen veteriner, su ürünleri mühendisi, gıda mühendisi, ziraat mühendisi sizden açıklama beklemektedir. Atama bekleyenlerin 2019 yılı içinde ne kadar alınacağı açıklanmalıdır? dedi. 

TARIM VE HAYVANCILI BİTE NOKTASINA GELDİ

Bilimsel tarıma geçilip aile tipi işletmelerin desteklenmesi gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Müthiş fedakâr, üretken, toprağına bağlı çiftçilerimiz var, her soruna rağmen hayvancılığa devam eden besicilerimiz var, Bakanlıkta işini iyi yapan, çalışan veteriner, ziraat mühendisi, teknisyen, memur, işçilerimiz var ama 2002´den bugüne kadar çözümü ithalde arayan, yanlış tarım politikalarıyla tarım ve hayvancılığa darbe vuran bakanlar ve AKP politikaları da var. 2000´li yıllara kadar kendi kendine yeten bu ülkeyi bu hâle getirmeyi nasıl başardınız?? diye sordu.

MERALAR TÜKENİYOR

Tarım alanlarında 4 milyon hektara yakın daralma olduğunu belirten CHP milletvekili Gürer, meraların yok edildiğini, hayvancılığın ise yılın on iki ayı ahırda yemle yapılır hâle getirildiğini kaydetti.

TİGEM´E SUDAN ELEŞTİRİSİ 

TİGEM´in ?bu işi yapamıyoruz? diyerek, kendi arazilerini özel sektöre devrederken, Sudan´da arazi kiralayıp, bu ülkede üreteceği domates ve hıyarı Türkiye´ye ithal edecek olmasını eleştiren Gürer, bu durumun bile başlı başına irdelenip düşünülecek bir konu olduğunu vurguladı.

ÇİFTÇİ ?YANDIM? DİYE BAĞIRIYOR

Türk çiftçisinin yaşadığı sorulara dikkat çeken Gürer, ?Şeker pancarı çiftçisi, tütün çiftçisi dâhil üreticisi, çiftçisi, besicisi ?Yandım!? diye bağırıyor. Tohumdan ilaç ve gübreye, mazota kadar üretim aşamasında her girdi pahalı, aynı zamanda ithal. Çiftçiyi son krizle ekim yapamaz noktaya getiriyorsunuz. Topraktan ilaca, gübreye çiftçi bilinçlendirilmesi yetersizdir. Desteklerden doğal iklim koşulları, zararlılarda Çiftçi Kayıt Sistemi´ne dâhil olanlar yararlanabilmektedir. Genelde çiftçiler yeterli desteği alamamaktadır. Krediye erişmede sorunlar vardır. Sulama suyunu enerjiyle çıkaran çiftçi, elektrik beledini ödemekte zorlanmaktadır. Borç faizleri, icralık çiftçi sayısını artırmıştır. Çiftçi çocukları bile tarım sektörün den uzaklaşmaktadır... GDO´yla ilgili Biyogüvenlik Kurulu var. Bunun yapısı özerk kılınmalıdır çünkü burada bakanlıklardan gelen temsilcilerin, baktım, İngilizce dahi yabancı dil olarak yazılı değil. Bu, Türkiye için önemlidir? dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise soru ve eleştirilere yazılı olarak yanıt vereceğini bildirdi. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı