Gürer, rezerv çok olmasına rağmen kömürden enerji üretiminin  durumunu TBMM gündemine getirdi
SİYASET 4.11.2017 12:20:58 233 0

Gürer, rezerv çok olmasına rağmen kömürden enerji üretiminin durumunu TBMM gündemine getirdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye´de yüksek miktarda kömür rezervi bulunmasına rağmen, kömürden elektrik enerjisi üretiminin düşük olmasını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´a yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşı

Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine yanıt veren Bakan Albayrak, kömür arama ve rezerv geliştirme hamlesini başlattıklarını belirterek, enerjide dışa bağımlığı azaltmayı hedeflediklerini bildirdi. 

ABD´DE YÜZDE 45, TÜRKİYE´DE YÜZDE 12 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´na, yönelttiği, Türkiye´de kömürden enerji üretiminin düşük olmasıyla ilgili soru önergesinde, Amerika Birleşik Devletlerinin enerjisinin yüzde 45´inin kömürden karşılandığına dikkat çekti. Gürer, ayrıca Avrupa ülkelerinde kömürde enerji üretme oranının yüzde 34´ü bulduğu belirterek, ?Türkiye´de kömür rezervi yüksek olmasına rağmen, kömürden enerji üretimi yüzde 12´ler seviyesindedir. Ülkemizin kalkınması için kömürden elektrik enerjisi üretme oranının yükseltilmesi düşünülmekte midir?? şeklindeki sorunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanmasını istedi.  

YERLİ KÖMÜR KAYNAKLARI ETKİN KULLANILACAK 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ?Yerli Linyit ve Taşkömürü´ başlığı altında, Elektrik Enerjisi Piyasası Arz Güvenliği Strateji Belgesindeki yer alan "Bilinen linyit kaynakları ve taşkömürü kaynakları 2023 yılına kadar elektrik enerjisi üretimi amacıyla değerlendirilmiş olacaktır. Bu amaçla elektrik üretimine uygun yerli linyit ve taşkömürü sahalarının, elektrik amaçlı projelerde değerlendirilmesi uygulaması sürdürülecektir. " ifadesi ifadelerine dikkat çekti. Bakan Albayrak, ?Söz konusu belgede iktisadi kalkınmamızı tesis edecek şekilde yerli kömür kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılması yönündeki hedefimiz vurgulanmaktadır. Bakanlığımız Stratejik Planı kapsamında ise ülkemizin sahip olduğu yerli kömür kaynaklarının en etkin şekilde değerlendirilmesi temel hedeflerden biri olarak belirlenmiştir? açıklamasında bulundu.  

KÖMÜR ARAMA HAMLESİ 

Ülkemizin kömür potansiyelini belirleyebilmek için başta Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) olmak üzere, ilgili kuruluşların imkânları seferber edilerek kömür arama ve rezerv geliştirme hamlesinin başlatıldığını açıklayan Albayrak, ?Bu kapsamda kamu elinde bulunan yerli linyit kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılarak, bu potansiyelin elektrik enerjisine çevrilmesinin sağlanması ile arz güvenliğinin artırılmasını, enerjide dışa bağımlılığın ve cari açık üzerindeki enerji payının azaltılması hedeflenmektedir? dedi.  

ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİNİ ARTIRMAK İÇİN FİYAT YARIŞMASI? 

Yerli kömür yakıtlı elektrik üretim tesislerinin sayısını artırmak ve ülkemiz enerji portföyündeki yerli kömür kaynaklı enerji üretiminin payını yükseltmek amacı ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda 4 Haziran 2016 tarihinde değişiklik yapıldığını anlatan Bakan Albayrak,  ?Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ), hâlihazırda aktif olan linyit yakıtlı enerji santrallerinden enerji satın alma hakkına kavuşmuştur. Kanun değişikliği ile yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması ve varlıkların daha hızlı ve etkin kullanımının özel sektör marifetiyle sağlanması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´nın yapacağı birim fiyat yarışması usulüyle ihale yapılması yöntemine dayanan yeni bir yatırım modeli oluşturulmuştur? diye konuştu.  

KÖMÜRDEN 17 MİLYAR KİLOWATSAAT ELEKTRİK  

Bakan Albayrak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

26.10.2016 tarih ve 29871 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, 2016/9369 Sayılı "Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2017 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespiti Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı´na göre; 1/1/2017-31/12/2017 tarihleri arasında TETAŞ tarafından yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerinden temin edilecek enerji miktarı 18 milyar kWh olarak belirlenmiştir. Diğer yandan linyit yakıtlı enerji santrali yatırımları Bölgesel Yatırım Teşvik Mekanizmaları içerisinde 5. Bölge kapsamına alınmış olup buna bağlı olarak farklı vergi ve sosyal güvenlik primi avantajlarından, arazi satın alım haklarından ve diğer mali desteklerden faydalanılması sağlanmıştır.?(VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false