GÜRER: MİLYARLIK TESİS NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?
SİYASET 26.08.2018 16:02:21 434 0

GÜRER: MİLYARLIK TESİS NEDEN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Bolkar Dağlarının Ulukışla ilçesi sınırları içinde kalan bölümünde, yapımına 1992 yılında başlanan turizm amaçlı tesisin halen tamamlanamadığını ve göz göre göre çürütüldüğünü söyledi.

Harabeyi dönen tesiste incelemede bulunan Ömer Fethi Gürer; Kış, doğa, dağ, yayla, spor, sağlık ve termal turizmin aynı anda yaşanabileceği Toros dağlarının Bolkar  bölgesinde yapımına başlanan ve kaba inşaatı tamamlanıp öylece bırakılan  milyarlarca lira harcanan tesisin,  yirmi yıldır tamamlanamadığını söyledi.

TAMAMLANAMAYAN TESİS

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinin Darboğaz köyü  ve Maden   Köyü yakınlarında Meydan Yaylası, Çiniligöl ve Karagöl´ün  bulunduğu alanda, İl Özel İdaresi tarafından 1992 yılında yapımına başlanan ve aradan 26 yıl geçmesine rağmen halen tamamlanamayan,  iki blok halindeki 4 katlı tesiste incelemede bulundu. 

VİCDAN SIZLATIYOR

3000 metre rakımlı Bolkar Dağlarının Ulukışla ilçesi sınırlarında kış sporlarının yanı sıra değişik turizm faaliyetlerinin yapılabileceği bölgede İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan tesisin daha sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü´ne devredildiğini, Genel Müdürlüğün 1995 yılında yeniden ihale yaptığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllar içinde yeterli ödenek sağlanamaması nedeniyle tesisin yarım kaldığını belirtti.

Bayındırlık ve İskân Müdürlüğünce oluşturulan heyet tarafından 10.10.1995 tarihinde inşaat incelenmiş ve uzun süreden beri sıvasız duran betonarme karkasın biraz daha kaliteli sıva ile takviye edilmesi sonucu inşaatta betonarme ile ilgili herhangi bir problemin çıkmayacağı kanaatine varıldığı açıklandı. Bakanlık  1997 yılında işin bitirilmesi için 1996 yılı eskalasyonuna göre 44.000.000.000.-TL. ödenek gerektiğini  açıklamış ancak 1997 yılında da bu çalışma tamamlanmamıştı. Sonraki süreçte yetkililer seçim önceleri tesis tamamlanıp turizme kazandırılacak dese de tesis yapılmadı.

Ömer Fethi Gürer, yarım kalan tesisin tamamlanması için 2004 yılında bir girişimciye devredildiğini hatırlattı.  Otel inşaatını tamamlamak ve işletmesini yapmak için işi devralan girişimcinin karşısına bu kez de hem otel alanı hem de çevresindeki bazı bölgelerde ?sit alanı´ sorununun çıktığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Edindiğimiz bilgiye göre girişimci, sorunun çözümü için 10 yıldan fazla bir zaman çaba göstermiş, sorun kısmen de olsa çözülmüş ancak bu kez de inşaat kullanılacak durumda olmadığı için yıkılarak yeniden yapılması zaruri hale gelmiştir. Bu durum bölgede tam bir çirkinlik anıtı olarak doğal güzelliğe vurulan bir hançer olarak durmaktadır? dedi.

UTANÇ ABİDESİ?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Kış turizmi, doğa turizmi, yayla turizmi, spor turizmi, termal turizm, sağlık turizmi gibi pek çok turizm alanlarının aynı anda yapılabileceği bu bölgede, 20 yıldır  tesisin tamamlanamamış olması, üzüntü verici  bir durumdur. İncelediğimiz tesis harabeye dönmüştür. Mevcut hali ile yıkılmak üzeredir. Bu  durumun  ivedilikle ortadan kaldırılması için yetkili ve ilgili tüm kurumların bir an önce harekete geçmesi zaruri hale gelmiştir. Bu bölgeye günümüz rakamlarıyla milyarlarca lira para harcandığı kesindir. Buna rağmen, ortada harabeyi dönmüş yarım bir tesisten başka bir şey yoktur? diye konuştu. 

TELESİYEJ PROJESİDE YALAN OLDU

2013 yılından itibaren de bölgede kış sporları kapsamında telesiyej hatları ve kayak pistinin yapılması için projeler geliştirildiğini ve açıklamalar yapıldığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Meydan Yaylası mevkiindeki Çiniligöl ve Karagöl´ün bulunduğu alanda iki adet telesiyej ve 1 adet teleski olmak üzere 3 adet mekanik tesis yapılacağı açıklanmıştı. AKP´nin bu vaadide bölge için boş çıktı. Yapılan resmi açıklamaya göre Meydan yaylasından bin 700 metreye kadar insanların telesiyej ile taşınabileceği, bu tepeden 4 değişik pistle aşağıya inilebileceği, gece konuklamak isteyenler içinde tesisler yapılacağı bildirilmişti. 2015 yılında tamamlanacağı açıklanan proje de sözde kaldı. Niğde´nin bir turizm merkezine ihtiyacının olması, bunun için de gerekli coğrafi şartların bulunmasına rağmen ne yazık ki yetkililerin ilgisizliği nedeniyle bir arpa boyu yol alınamamıştır? şeklinde konuştu. 

ÖNEMLİ BİR TURİZM POTANSİYELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Torosların kuzeyindeki Bolkar Dağlarının, Ulukışla ilçesi sınırları içinde kalan bölümünde öncelikle kayak merkezi ve kış turizmi için çok önemli bir potansiyelin bulunmasına rağmen, bugüne kadar üretilen projelerin ya yarım kalması, ya da rafa  kaldırıldığını vurgulayarak; ?Niğde ili Bolkar ve Aladağlar dağ turizmi ve kış sporları için önemli merkezlerdendir. 20 yıldır Bolkarlar için bol vaat ve söz var icraat yok. Adana ve Mersin gibi illere yakınlığı ve Kapadokya bölgesi içinde kalan Niğde ili çevresindeki illere gelen turistlerinde yararlanacağı kış ve yaz turizm  ve spor tesisleri bölgede önemli değişim sağlar. Bolkarlar için 1990 yılından beri birden çok projeden söz edildi ama hiç biri sonuçlanmadı. Doğayı koruyarak çevre özelliklerini yok etmeden bölgenin otantik yapısı yaşatılıp bölgeden turizm amaçlı yararlanılması Ulukışla ve Niğde ili için önemli katkı ve tanıtım sağlayacaktır" dedi. 

YAYLA YOLU BOZUK 

Aynı anda turizmin birkaç çeşidine kucak açabilen Meydan Yaylasına yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, ?Bu bölgede büyük projeler ve yarım kalan tesisler tamamlanamıyor.  Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Çiniligöl ve Karagöl ile Meydan yaylasına gidiş yolu bile yapılamamış.  Bölgeye gittiğimde çevrede  100 e yakın Niğde dışından gelen farklı plakalarda araç var. Sürücüler, araç lastiklerinin yarılmaması için zor koşullarda ulaşım sağlamaya çalıştıklarını söylediler.. Yayla sonrası göl yolu ise ulaşıma engel olduğu için yayladan göllere bir saat yürüyerek gidilmek zorunda kalınıyordu. Yollar çok bozuk. Bu yollar Ağustos ayında bile bozuksa ne zaman yapılacak?? diye sordu.

NİĞDE´NİN KADERİ BU?

Niğde´nin sadece Bolkar Dağlarındaki yarım kalan projelerde değil, pek çok alanda ihmal edildiğine de dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ?Niğde ilinde farklı yerlerde ya tamamlanmamış ya boşaltılmış çürümeye terk edilmiş yapılar var. Bor TMO binaları, Balcı Sağlık Ocağı,  öğrenci kalmadığı için kapanan köy okulları gibi.. Söz verilip yapılmayan bir çok proje var. Havaalanı gibi,  yüksek hızlı tren gibi? Niğdelilerin yıllardan bu yana beklediği yatırımlar ne yazık ki hep sözde kalıyor. Başlanan projeler bir türlü bitirilemiyor? ifadelerini kullandı.

 (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli