GÜRER: KAZAYLA İLGİLİ SORUMLULUK ÜSTLENİP İSTİFA EDEN YÖNETİCİ OLDU MU?
SİYASET 9.03.2019 12:28:10 510 0

GÜRER: KAZAYLA İLGİLİ SORUMLULUK ÜSTLENİP İSTİFA EDEN YÖNETİCİ OLDU MU?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 13 Aralık´ta Ankara´da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer´in, ?Kazayla ilgili sorumluluk üstenip istifa eden yönetici ve bakan oldu mu?? şeklindeki sorusunu yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, genel soruşturmanın halen devam ettiğini açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, DDY Genel Müdürü´nün "24 saat kamera ile yüksek hızlı tren güzergâhını izliyoruz, ayrıca görevlendirilen personelle kontrol ediyoruz" şeklindeki sözlerini hatırlatarak, ?Kamera ile izlenen yolda kaza nasıl oldu? Genel Müdürün verdiği bilgi yanlış mı? Yüksel Hızlı Tren Ankara´dan hareketle kaza yerine 10 dakika önce geldiği doğru mudur? Tren kullanacak esas makinist izin aldığı yedek makinist tren kullandığı iddiası doğru mudur? Kaza yerinde Sinyalizasyon olmadığı gibi telsiz talebi karşılanmadığı ve bir yıldır cep telefonu ile haberleşildiği doğru mudur? 2011´ de açılan hatalı sinyal sistemi neden hala yapılmadı nasıl bu haliyle bu yol açıldı? Bu tren kazalarından sorumluluk üstlenip hiç istifa eden bir yönetici ve bakan oldu mu?? şeklindeki soruların Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından yanıtlanmasını istedi. 

BAKAN YANITLADI

13 Aralık´ta, Ankara´da meydana gelen YHT kazasında, 9 kişi hayatını kaybetmiş, 84 kişi de yaralanmıştı. 

Ankara-Konya seferini yaparken, yüksek hızlı tren ile ray hattındaki kılavuz trenin çarpışması sonucu meydan kaza ile ilgili CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine yanıt veren Bakan Turhan, YHT hatlarında haberleşme sistemi olarak GSM-R kullanıldığını, kazanın yaşandığı Ankara-Sincan arası hat kesiminde, Trafik Kontrolörü, Hareket Memuru, Makasçı ve Makinistler GSM-R üzerinden grup çağrı yapılarak (bas-konuş özelliği) haberleşme sağlandığını belirtti. 

KAMERA ZORUNLULUĞU YOKMUŞ!..

Sincan - Eskişehir ve Polatlı ? Konya hat boyunda belirlenen yerlere hat güvenliği için kameralar monte edildiğini, ayrıca kolluk kuvvetleri ile görüşülerek belirlenen lokasyonlara da ilave kamera yerleştirilen kesimlerde YHT hatları 24 saat kamera ile izlendiğini belirten Bakan Turhan,  Bu izleme sisteminde olay algılama yazılımı da çalıştırılmakta ve herhangi bir olay algılanması durumunda alarm vermektedir. Mezkur kaza, Ankara - Sincan arası maksimum hızın 110 km/s olduğu konvansiyonel (geleneksel) hatta meydana gelmiştir. Konvansiyonel hatlarda kamera sistemi zorunluluğu bulunmamakta ve kamera ile izleme uygulanmamaktadır? dedi. 

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Treni Ankara Gar´dan 06.30´da hareket etmiş olup, normal seyrini izleyerek saat 06.36´da kazanın meydana geldiğini hatırlatan Bakan Turhan,  Trenin olay mahalline 10 dakika erken gelmesinin söz konusu olmadığını bu nedenle TCDD tarafından açılan herhangi bir hatalı sinyal sisteminin bulunmadığını belirtti. 

Bakan Turhan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ?Ulusal demiryolu şebekesindeki 12.740 km.lik demiryolu hattının 5.746 km´sinde (%45) sinyalizasyon sistemi bulunmaktadır. Sinyalizasyon sisteminin bulunmadığı hatlarda trenlerin yönlendirme işlemleri TMI (Tren Trafiğinin Merkezden Telefonla İdaresi) ile yapılmaktadır.

Kayaş-Sincan Hat Kesimi, Kayaş-Ankara arasında 2 hat (Westinghouse), Ankara-Sincan arasında 3 hat (NipponSinyal) ve Ankara Gar içi (Iskra Sinyal) sinyalizasyon sistemleri ile çalışmakta iken Ankara-Sincan arasında yeni bir hat daha inşa edilmiş ve yeni hat sinyalli olarak 31 Ocak 2013 tarihinde işletmeye alınmıştır.

Ankara merkezli olarak belirlenen yüksek hızlı tren işletmeciliği için (Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Bursa, Ankara-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars vb) yeterli tren trafiği altyapısını oluşturmak, Sincan-Ankara-Kay aş şehir içi banliyö taşımacılığı ile Kayaş-Ankara-Sincan arasında konvansiyonel yolcu trenleri, doğu batı aksından geçecek yük trenlerine yeterli kapasite oluşturmak için Başkentray projesi geliştirilmiştir.

Tüm koridor üzerindeki yeni olarak tasarlanan demiryolu hatlarının yapımı, elektrifikasyonu, istasyon ve sinyal montajları için kuzeye yeniden inşa edilen hat hariç olmak üzere diğer demiryolu hatlarının tamamı kaldırılmıştır.

15.03.2018 tarihinden itibaren Başkentray projesi kapsamında Kayaş-Ankara-Sincan arasında TMİ (Trenlerin Trafiğinin Merkezden Telefonla İdaresi) sistemi kullanmaya başlanmış olup, bu hatta sinyalizasyon yapım çalışmaları devam etmektedir.

Diğer taraftan, Yenimahalle Marşandiz istasyonunda meydana gelen söz konusu tren kazası ile ilgili genel soruşturma başlatılmış olup, halen devam etmektedir??

BOR´DAKİ KAZADA, TCDD ASLİ KUSURLU BULUNDU

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 yıl önce Niğde´nin Bor ilçesinde yük treninin hemzemin geçitte tekstil işçilerini taşıyan minibüse çarpması sonucu 5 kişinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan raporda TCDD´nin asli kusurlu olduğunun ortaya çıktığını da belirterek, ?Hazırlanan raporda ?Güvenliğin makinist ve hareket memurunun telsiz iletişimi vasıtasıyla karar ve inisiyatiflerine bırakıldığı, makinist ve hareket memurunun eğitim ve denetimlerinin tam olarak yapılmadığı gerekçesiyle TCDD asli kusurludur´ İfadeleri yer almıştır. Serbestleştirme, liyakatten uzaklaşma, taşeronlaşma kurum ruhunu tüketti? diye konuştu. 

15 YILDA 1418 KİŞİ TREN KAZALARINDA HAYATINI KAYBETTİ

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2003-2017 yılları arasında 4.141 tren kazasında toplam 1.418 kişinin hayatını kaybettiğini, 2.627 kişinin yaralandığını anımsattı. Ömer Fethi  Gürer,  Son altı ayda tren kazalarında 34 kişinin can verdiğini belirtti.  

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, 2 yıl önce Niğde´nin Bor ilçesinde yük treninin hemzemin geçitte tekstil işçilerini taşıyan minibüse çarpması sonucu 5 kişinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda TCDD´nin asli kusurlu olduğunu ifade ettiğini belirterek, ?Hazırlanan raporda ?Güvenliğin makinist ve hareket memurunun telsiz iletişimi vasıtasıyla karar ve inisiyatiflerine bırakıldığı, makinist ve hareket memurunun eğitim ve denetimlerinin tam olarak yapılmadığı gerekçesiyle TCDD asli kusurludur´ İfadeleri yer almıştır. 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli