Gürer:
SİYASET 15.05.2017 10:45:11 481 0

Gürer: "İthalata bağlılık artıyor"

HP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde gıda denetimlerinin yetersizliği ile tohum, ilaç ve gübrede dışa bağımlılığın devam etmesi nedeniyle üreticilerin yaşadığı mağduriyeti TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer´in, gübre, tohum ilaç ve yem sektöründe yaşanan sorunlar ile gıda denetimleri ve okullardaki hijyen sorunlarından oluşan sözlü soru önergeleri, TBMM Genel Kurulu´nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlandı.

BAKAN ÇELİK: "YURTİÇİ ÜRETİM KAPASİTESİNİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Gübre, tohum, ilaç ve yem ham maddeleri gibi tarımsal girdilerde dışa bağımlılığı önlemek için yapılan çalışmalara ilişkin CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in sorusunu yanıtlayan Bakan Çelik, "Gübrede yüzde 18, yemde yüzde 8 olan KDV 2016 Şubat ayında kaldırılmış, yem bitkileri destekleri havza bazlı model kapsamına dâhil edilmiş ve dâhil edilmiş olduğu destekler devam etmektedir. Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı Eylem Planı´nın gübre kullanımında etkinliğin ve tarımsal verimin artırılması ve yurt içi üretim kapasitesinin geliştirilmesi desteklenecektir. Eylem planıyla ilgili olarak Bakanlığımız koordinatörlüğünde çalışmalarımız devam etmektedir. Tohumculukta çeşit geliştirme çalışmalarına verdiğimiz desteği 10 kat artırmış bulunuyoruz. Yani AR-GE çalışmaları proje bazlı 300 bin TL´den 3 milyon TL´ye çıkarılmış bulunmaktadır ve AR-GE´de özel sektörle iş birliği yapıyoruz. Burası son derece önemli, tüm enstitülerimizi özel sektöre açmış bulunuyoruz. Bakanlık olarak özel sektörün AR-GE yatırımlarına 630 milyon TL destek vereceğiz, 900 milyon TL de özel sektörün yatırım yapmasını bekliyoruz, toplam AR-GE yatırımlarını tarımda 1,5 milyon TL´ye çıkması konusunda gerekli altyapıdaki tüm imkânlarımızı seferber etmiş bulunmaktayız" dedi.

GÜRER: "HER ALANDA YERLİ ÜRETİM DESEKLENMELİDİR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Çelik´in açıklamalarına rağmen, gübre, tohum ve ilaç gibi ana girdilerde dışa bağımlılığın tarımda üretim maliyetlerini etkilediğini ve üreticilerin bu bağlanma ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Ülkemizde kimi ilaç ve gübre satışı yapılan merkezlerde neredeyse yerli ürünün bulunamaz hale geldiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Niyet ile gerçek örtüşmüyor. Bu bağlamda ülkemizde sorunlar artıyor. Toprak analizlerinin yetersizliği nedeniyle topraklarda dahi sorunlar oluşuyor. Bakanlığın yapması gereken; her alanda yerli üretimin desteklenmesi ve gelişimine katkı sağlamasıdır" diye konuştu.

BAKAN ÇELİK: 14 BİN İŞLETMEYE PARA CEZASI VERİLDİ"

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer´in, gıda denetimleri ve okullardaki hijyen konularıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Gıda güvenliğine ilişkin 2016 yılında Türkiye genelinde 894 bin gıda denetimi gerçekleştiğini açıkladı. Bakan Çelik, "Bu denetimlerde 14.075 işletmeye idari para cezası verilmiş, takriben 74 milyon TL; 102 işletme için savcılığa suç duyurusu yapılmıştır. Ayrıca, bugüne kadar 642 firmanın 1.323 farklı parti ürünü kamuoyuna duyurulmuştur. İnsan sağlığını tehdit eden gıdaları üreten, taklit veya tağşiş yapan firma veya kişilere verilen cezaların kademeli olarak daha da artırılmasına, cezaların ağırlaştırılmasına yönelik tasarımız da Başbakanlıkta bulunmaktadır. Ekmek üretim yerlerine yapılan denetimlere ilişkin olarak, 2016 yılında ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerine toplam 36.787 denetim yapılmıştır. Denetim sonucu 910 adet idari para cezası uygulanmış, işletmeler için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. 2017 yılı ilk üç ayı itibarıyla ekmek çeşitleri üretim yerlerinde toplam 11.381 denetim yapılmış ve 137 adet idari para cezası uygulanmıştır. Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda tüketici duyarlılığının artırılmasına ilişkin Bakanlığımız tarafından hazırlatılan kamu spotları yerel ve ulusal radyo ve televizyon kanallarında prime time saatlerde yayınlanmaktadır ve tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan dokümanlara Bakanlığımızın resmî web sayfasında yer verilmektedir. Ayrıca, il müdürlüklerimizce tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik bilgilendirme toplantıları da düzenlenmektedir. Okullarda gıda hijyeni ve güvenliği konusunda bir çalışma olup olmadığına dair soru: Okullar, yaz okulları, kamplarda bulunan kantin ve yemekhaneler yılda en az iki kez denetlenmektedir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında bugüne kadar 29.901 denetim gerçekleştirilmiş olup mevzuata uygun olmayan 130 işletmeye idari yaptırım kararı uygulanmıştır" açıklamasında bulundu. 

GÜRER: "MERDİVEN ALTI ÜRETİM YERLERİ ÇOĞALIYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, nüfusu 80 milyonu aşan ülkemizde, yurttaşların gıda ile ilgili sorunların artarak devam ettiğini belirtti. Ömer Fethi Gürer, merdiven altı üretim yerlerinin hızla çoğaldığına işaret ederek, Bakanlık kadrolarının ise sürekli ve düzenli denetim yapmak için yeterli olmadığını anlattı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda denetimi konusunda şikayetler ve uzun aralıklı denetimlerden sonuç alınamayacağını ifade ederek, "Esas olan gıda güvenirliliğinin çok kapsamlı ele alınarak her ürünün sürekli düzenli denetlenebilir duruma erilmesidir.  Pazara sunulan ürünlerde ürünün üretim maliyetinin altında ürünlerin satılması ülke ekonomisinde yaşanan olumsuzluk ve yoksulluğun artması ile daha yaşama ve geçinme süreci ile de ilgilidir.  Bakanlık denetimler yanında daha kapsamlı denetim ve kontrol uygulamaları yapacak teknoloji ve donanıma ermelidir. Gıda ürünleri birden çok kurum kuruluşun ilgi alanındadır. Bunların bir merkezden denetim ve kontrolleri sağlanmalı ve belediyelerinde denetim yetkileri güncellenip artırılması sağlanmalıdır "dedi.(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli