GÜRER
SİYASET 18.11.2017 10:58:07 315 0

GÜRER "İŞ CİNAYETLERİNDE İLK SIRADAYIZ"

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın 2018 yılı bütçe komisyonunda görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, ülkemizde çalışma hayatında yaşanan sorunlar, talepler ve yapılması gerekenleri

Gürer, Stajyer öğrenci ve çırakların sigortalılık sorunu, geçici işçilerin İşsizlik Fonu´yla ilgili talepleri, çocuk işçi sayısı, 4/C´li ve taşeronların kadro beklentileri, iş cinayetleri, 2000 yılından sonra emekli olanların intibak yasasıyla ilgili mağduriyetleri, ilaçta katkı payı, sendikal örgütlenme sorunu ve mevsimlik işçilerin yaşadığı dramı örnekler ve rakamsal boyutlarıyla anlattı.

ÇIRAKLAR VE STAJYER ÖĞERENCİLERİN SİGORTA BAŞLANGIÇ TALEBİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu´nun da katıldığı bütçe görüşmelerinde, konuşmasına Bakan Sarıeroğlu´nun görevinin hayırlı olmasını dileyerek başlayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "İstihdam rakamları içinde çırak ve stajyerlerin dâhil edildiği burada da belirtildi. Stajyer öğrenci sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanıyor, malullük , yaşlılık sigortası hükümlerinden stajyer öğrenci yararlanmıyor, çıraklar da yararlanmıyor, Acaba onları istihdam içinde göstererek önümüzdeki süreçte bunların yararlanması için olumlu bir gelişme mi var? Bunu söylerseniz mutlu oluruz çünkü bu konuda kanun teklifi de vermiştim, stajyer öğrenci ve çırakların sigortalarının çalışmaya başladıkları gün itibarıyla başlamasını önermiştim. Herhâlde bunları istihdam içinde gösterdiğinize göre böyle bir uygulama başlatacaksınız, bu çok güzel olur" dedi.

GEÇİCİ İŞÇİLERDEN PARA KESEN FON, NEDEN İŞSİZLİK MAAŞI BAĞLAMIYOR?

Geçici işçilerden İşsizlik Fonu´na para kesintisi yapıldığını belirten Gürer, "Burada verdiğiniz rakamlarda 2002 yılı Mart ayından 2017 yılı Ekim ayı sonuna kadar yaklaşık 8 milyon 962 bin kişi başvurmuş ve 5 milyon 706 bin kişiye ödeme yapılıyor. Yoksa bunların içinde bu geçici işçiler müracaat ediyorlar da bu 3 milyon kişi onun için mi reddediliyor? Bu rakam belli mi? İşsizlik Fonu´na para kesildiğine göre neden bu geçici işçilere işten ayrıldıkları sürede kısmi de olsa bir yardım yapılacak düzenleme gerçekleştirilmiyor? Hem para alınıyor hem de para verilmiyor" ifadelerini kullandı.

4/C´LİLER İÇİN KADRO

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsimlik işçilerin ve 4/C´lilerin mağduriyetlerinden da bahsederek, daha önce 4/C´lilere kadro sözü verildiğini ancak uygulamaya geçilmediğini anımsattı.

ÇOCUK İŞÇİ SAYISI

Gürer, çocuk işçi sayısının giderek arttığına da dikkat çekerek, " Bu çocuk işçilerin bir kısmı okullarda okuması gerektiği hâlde ailelerinin mağduriyetleri nedeniyle çalışmak durumunda kalıyor. Çocuk işçilerin hem çalışması hem de okullarıyla ilişkilerinin kesilmemesi için de bir çalışma ihtiyaç var" diye konuştu.

İş cinayetlerinde Türkiye´nin Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Bunun giderilmesi gerekirken bu yıl çıkan 2 ayrı torba yasada iş güvenliğiyle ilgili kanunda öteleme gerçekleştirildi. 10 kişiden 50 kişiye doktor ve iş uzmanının olması gibi bir zorunluluk getirdi, oysa çoğu kaza 10 kişilik iş yerlerinde oluyordu. Bu anlamda da uygulamada yapılanların söylenenle örtüşmediği görülüyor" şeklinde konuştu.

2000 YILI SONRASI EMEKLİLERİN İNTİBAK SORUNU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000 yılından sonra emekli olanların intibak yasasına dahil edilmemesinden kaynaklanan mağduriyetlerine de vurgu yaptı.  konuyla ilgili daha önce kanun teklifi verdiğini hatırlatarak, "Bunun da düzeltilmesi yönünde bir gelişme göremiyoruz. Keza ilaçta katkı payının kaldırılması, emeklilerin ihtiyaç ve talepleri arasındadır" dedi.

TAŞERONLAR KAYGILI

Taşeron işçilerin kadro beklentilerini de dile getiren Ömer Fethi Gürer, " Yıl bitmek üzere, şu anda taşeronların söylediği, eşit işe eşit kadro verilecek ve bu sorun çözümlenmiş olacak. Bu ne kadar uzatılıyor, ne yapılmak isteniyor? Adı değiştirilip normalde taşeronun kendisinin tanımının ötesinde bir şeymi yapılacak? Bu kaygı verici bir durum, bunun da açıklanması gerekiyor" diye konuştu.

SENDİKAL ÖRGÜTLENME

Grev ve toplu sözleşme yapabilen işçi oranının yüzde 6´lara kadar düştüğünü belirten Gürer, Türkiye´de sendikal örgütlenmelerin canına okunduğunu ifade etti. Gürer, "Bu da örgütlü bir toplum olmanın ve ülkenin de gelişmesinde en önemli katkı sunacağı anlayışından uzaklaşıldığının göstergesi. Şu anda toplu sözleşme yapabilen işçi ve memurların da ne yazık ki talepleri, uygulamada 4/C´lilerde olduğu gibi, genele yansımıyor" dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER

CHP Niğde Milletvekili Gürer, mevsimlik işçilerin sorunlarıyla ilgili olarak da "Mevsimlik işçilerle ilgili kâğıt üzerinde çok şey var, alana gidiyoruz yaşam koşulları o kadar çağ dışı ki insanca yaşamdan uzak bir anlayışla çalışıyorlar. Yalnızca mevsimlik işçiler için genelgeler yayınlanıyor, "Şu yapılacak, bu yapılacak." diye tanımlar var ama gidiyorsunuz, uygulandığı yerde bir bakıyorsunuz ki bunların hiçbiri yok. İnsanca koşullar sağlanmadan çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Bunlarla ilgili il valilerinin yerinde denetim yapması çok önemli.  bölgemde de 5 binin üzerinde farklı bölgelerden göç edip gelen mevsimlik işçiler var, kadınların, çocukların mağduriyeti var. Mevsimlik işçi çocuklarının okullu olması yönünde geçmişte bir öneride de bulunmuştum. ekonomik nedenlerle, köylerden olan göç nedeniyle çoğu okul boş. Bu çocuklara o okullarda eğitim verilebilir çünkü bunlar mayısta göçüyor, ekimde dönüyor, orada eğitimlerinde sıkıntı oluşuyor. Böyle bir çalışma da yapılabilir.

"Ülkemizin bulunduğu koşullarda olumsuzlukların Çalışma Bakanlığı bünyesinde olması ülkedeki iş barışını ve yaşam barışını da olumsuz etkiliyor. Bu anlamda farklı dönemlerde Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak çok sayıda kanun teklifimiz var. İş barışı çok önemli, grevlerin ertelenmemesi, hak mücadelesi verenlerin bu mücadelelerine destek olunması gerekiyor çünkü emek en yüce değerdir ve çalışma yaşamının içinde olanlar bilir ki o emek günlük yaşamın büyük bir yükü olarak insan tarafından  üretilir. Bu anlamda işçilerimiz için yapılması gerekenlerin çok olduğunu düşünüyorum" dedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı