Gürer: ?İndirimli gübre stoklarla mı sınırlı??
SİYASET 30.09.2018 15:09:58 182 0

Gürer: ?İndirimli gübre stoklarla mı sınırlı??

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüzde 15 oranında indirim yapıldığı açıklanan kimyevi gübrelerin stoklarla sınırlığı olduğu ve stoklar tükenince yeniden zamlanacağı yönündeki iddialara açıklık getirilmesini istedi.

FİYATI BİR YILDA İKİ KATINDAN DAHA FAZLA ARTAN GÜBREYE YÜZDE 15 İNDİRİM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıldan bu yana iki katından fazla zamlanan kimyevi gübre için, yapılan yüzde 15 oranındaki indirimin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından kamuoyuna ?müjde´ olarak sunulduğunu hatırlattı. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDEN ORTAKLARA STOK UYARISI

İndirimli gübrelerin stoklarla sınırlığı olduğu iddialarına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Tarım kredi kooperatiflerinin, ortaklarına gönderdiği mesajla ortaya çıktığını ve mesajda ?Gübredeki indirimler stoklarla sınırlıdır. Gübre bitmeden ve zamlanmadan önce gübrenizi almanız menfaatinizedir´ ifadelerinin yer aldığı ileri sürülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının, bu iddialara açıklık getirmesi gerekmedir? dedi.

BAKANLIK STOK İDDİALARINA AÇIKLIK GETİRSİN

CHP Milletvekili Gürer, ?Bakan Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kimyevi gübrede yüzde 15´e varan indirim yapacağını duyurduğu açıklamasında, 3 bin 250 lira olan DAP gübresinin indirimle birlikte 2 bin 900 liraya düştüğünü bildirmişti. Ancak üreticilerden aldığımız bilgilere göre, Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına gönderdiği mesajda, indirimli gübrelerin stoklarla sınırlığı olduğunu belirtiyor ve bir an önce gübrelerin alınmasını istiyor. Bu durum, şu anda alım gücü olmayan üreticileri tedirgin etmiş. Tarım Bakanlığının, tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla satılan indirimli gübrelerin stoklarla sınırlı olup olmadığını, böyle bir durum varsa stoklar tükendikten sonra gübreye yeniden zam yapılıp yapılmayacağını açıklamalıdır? şeklinde konuştu. 

BU NASIL MÜJDE?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından müjde olarak açıklanan yüzde 15 oranındaki indirimle, 3 bin 250 lira olan DAP gübresinin 2 bin 900 liradan satılmaya başlanacağını ifade eden Gürer, ?Sayın Bakan yüzde 15 oranındaki indirimi müjde olarak açıklamıştı. Aynı gübreyi bir yıl önce 1490 liradan alan çiftçi bugün indirimle birlikte 2 bin 900 liradan alacak ve Sayın Bakan bunu müjde olarak kamuoyuna yansıtacak. Bu nasıl bir müjdedir? Geçen yılki fiyatın iki katından daha fazla fiyata satılan gübre için yapılan yüzde 15 oranındaki indirim için müjde ifadesini kullanmak, çiftçilerin aklıyla alay etmekten başka bir şey değildir? diye konuştu. 

ÇİFTÇİ, YARI YARIYA İNDİRİM OLSA BİLE GÜBRE ALABİLECEK DURUMDA DEĞİL?

Ürün fiyatları yerinde sayarken, girdi maliyelerinin yüzde 100´lerden daha fazla oranla arttığına dikkat çeken Gürer, ?Gübrenin hammaddesinin büyük bir bölümü ithal olduğu için artan döviz kurları karşısında bu hammaddeler de doğal olarak artış gösterdi. İlaç, mazot ve diğer girdilerin yanı sıra gübrenin de geçen yıla göre iki katından daha fazla bir oranda artış göstermesi çiftçiyi iyiden iyine perişan etti. Üreticilerin çoğu, geçen yıl 1490 liraya aldıkları gübreyi, bu yıl 2 bin 950 liraya alma gücüne sahip değil. Gübrede yüzde 15 değil, yarı yarıya indirim yapılsa bile pek çok üretici gübre alacak durumda değil. Böyle bir ortamda, yüzde 15´lik indirimin de stoklalarla sınırlı olması kabul edilemez? şeklinde konuştu. 

 (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli