Gürer:
SİYASET 24.02.2019 14:28:21 478 0

Gürer: "Gençler bilimsel çalışmalarda daha çok desteklenmeli"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in bilimsel çalışmalarla ilgili soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ABD´de düzenlenen önemli proje yarışmalarından biri olan INTEL ISEF´e, son 5 yılda Türkiye´den katılan 14 projeni

CHP Niğde Milletvekili Ömer Gürer, ?2019 yılı için gençlerimizin bilimsel çalışmalara teşvik edilip, teknoloji gelişimine katkı sağlamaları yönünde gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar var mıdır? 2017-2018 yılları arasında gençlerimizin bilimsel çalışmalara yönelimi ve üretken olmaları adına ne gibi çalışmalar yapılmıştır? 2013-2018 yılları arasında teknoloji üretimiyle uluslararası alanda dereceye giren gençlerimizin sayısı kaçtır?? şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlerimizin bilimsel çalışmalara teşvik edilip, teknoloji gelişimine katkı sağlamaları yönündeki proje ve çalışmalara, ağırlıklı olarak TÜBİTAK ve TÜBA vasıtasıyla olmak üzere, 2019 yılında da devam edileceğini açıkladı. 

Ortaokul, lise, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitim gören gençlerin bilimsel çalışmalara teşvik edilip katkı sağlamaları yönündeki çalışmalar kapsamında; "2244-Sanayi Doktora Programı", "2213-Yurt Dışı Lisansüstü Burs Programı", "2204-Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları" ve "2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı" gibi desteklerin sürdürüldüğünü bildiren Bakan Varank, ?Ayrıca; toplumumuzda bilimsel farkındalık oluşturulması amaçlanmakta ve özellikle gençlerimizin bilimsel çalışmalara teşvik edilerek, teknoloji gelişimine katkı sağlamaları hedeflenmektedir. Bu doğrultuda 2019 yılında; gençlerimize yönelik toplam 78 adet popüler bilim kitabı basılması, "Bilim ve Teknik" Dergisi ile "Bilim Genç Elektronik" Dergilerinin periyodik olarak yayımına devam edilmesi planlanmakta ve 30 adet Deneyap Teknoloji Atölyesinin tamamlanarak hizmete sunulması hedeflenmektedir. İlaveten; "4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı", "4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı", "4006-TÜBÎTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı" ve "4001-Bilim Şenlikleri Destekleme Programı" gibi programlarımız kapsamında, gençlerimize yönelik çok sayıda proje desteklenecektir? dedi. 

Genç araştırmacıların bilimsel projelerinin "3501-Kariyer Geliştirme Programı" kapsamında da desteklendiğini kaydeden Bakan Varank, Kariyer Geliştirme Programı´nın amacının kariyerlerine yeni başlayan doktoralı bilim insanlarının çalışmalarının proje desteği verilerek teşvik edilmesi olduğunu belirtti. 

Bakan Varank bilimsel çalışmalara verilen destek projeleriyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: ?1512 kodlu "Teknogirişim Sermayesi Desteği (BİGG) Programı" çerçevesinde ise, girişimcilerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini; katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi amaçlanmakta olup, 2019 yılı içerisinde BİGG Programı çağrısı açılması planlanmaktadır.

Bunların yanı sıra; Türkiye Bilimler Akademisi tarafından yürütülen "Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP)" kapsamında, 2019 yılında üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarımızın araştırmalarını ve kendi araştırma gruplarını geliştirmelerinin desteklenmesi amacıyla 30 araştırmacımızın ödüllendirilmesi planlanmıştır. 

Yukarıda kısaca belirtilen ve gençlerimizin bilimsel çalışmalara teşvik edildiği proje ve çalışmalara benzer faaliyetler, 2017-2018 döneminde de başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, TÜBİTAK´ın "Araştırma Destek Programları Başkanlığı", "Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı", "Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı" ve "Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı" gibi birimleri vasıtasıyla gençlerimize yönelik önemli proje destek programları yürütülmüş ve çok sayıda gencimiz desteklenmiştir. İlaveten; yine aynı dönemde Türkiye Bilimler Akademisince "Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarım Ödüllendirme Programı" (GEBİP) ile "Bilimsel Telif Eser Ödülleri Programı" (TESEP) ve bilimin önemini anlatan diğer çalışmalar kapsamında çok sayıda Üniversite ve Akademi konferansı düzenlenmiştir. Ayrıca; Kanser, Kök Hücre, Gıda ve Beslenme, Enerji, Bilim ve Eğitim gibi konularda çalışma grupları oluşturularak bilimsel toplantılar gerçekleştirilmiştir.

Son olarak; uluslararası alanda önde gelen proje yarışmalarından biri olan ve her yıl ABD´de düzenlenen INTEL ISEF proje yarışmasına TÜBİTAK bünyesinde yürütülen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri" Yarışmasında derece alan öğrencilerimiz arasından seçilen ekipler katılmakta olup; 2013-2018 yılları arasında toplam 14 proje, INTEL ISEF proje yarışmasında derece kazanmıştır.?

GÜRER: TÜRKİYE BİLİM VE TEKNOLOJİDE DÜNYANIN ÇOK GERİSİNDE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği dünyada, ülkemizde bu alanda yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söyledi.  

Dünyadaki teknolojik gelişmelere bakıldığında, Türkiye´nin çok geride kaldığını anlatan Gürer, ?Ülkemizde gençlerimize bu alanda daha çok destek ve özendirici çalışmalar yapılmalıdır. 800 bin öğretmenin görev yaptığı eğitim dünyamızda özellikle Meslek Liseleri eğitimi bu bağlamda geliştirici programlarla donanmalıdır. Bilgi ve bilimle buluşturulması gereken gençlerimiz dünya ile yarışacak düzeye ulaşmalıdır. Esas olan gereken destek ve teşvikin sağlanmasıdır? dedi. (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı