GÜRER ?ESNAF VE ÇİFTÇİ HÜKÜMETTEN VAAT ALIYOR AMA DESTEK ALAMIYOR?
SİYASET 24.02.2017 11:22:03 279 0

GÜRER ?ESNAF VE ÇİFTÇİ HÜKÜMETTEN VAAT ALIYOR AMA DESTEK ALAMIYOR?

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer esnaf ve çiftçilerin sorunlarını TBMM yaptığı konuşmada dile getirdi.

Esnaf Ahilik Sandığı ve Çiftçi Elektrik Borçları ile ilgili sorunlara değinen Gürer şöyle dedi.- ?Ülkemizde esnafın, çiftçinin, çalışanların, emekçilerin sorunları giderek katlanıyor. Hükûmet de bunun farkında olacak ki bugün "Esnaf Ahilik Sandığı" adı altında bu yasada bir düzenleme içinde. Ancak, ne yazık ki, esnaf örgütleriyle bu konuda yeterince istişarede bulunulmadan hazırlandığı için esnafın sorunlarına çözüm olacak bir düzenleme değil. 
  Maliye Bakanımız buradaydı. KOSGEB´le ilgili dedi ki: "Biz KOSGEB´le ilgili 50 bin liralık kredi veriyoruz." Bununla ilgili, Sayın Başbakan geçtiğimiz günlerde esnaf toplantılarının birinde, başvuran herkese bu konuda destek olunacağını söyledi. Şu anda Bakandan istediğim ve birkaç gün önce elime ulaşan yazılı dokümana göre, Sayın Bakanın ifadesiyle, Niğde ilinde 1.600 KOBİ´den 1.400´ünün yaptığı başvurunun 55´i karşılanabiliyor. Bunun yanında, son üç yılda, Niğde´ye komşu sayılabilecek illerden Yozgat, Nevşehir, Kırşehir´de 13.082 yer kapanmış. Acaba, buralardaki başvurularda kaç kişiye yardımcı olunacak, KOBİ desteği sağlanacak diye baktım; Aksaray´da 66, Nevşehir´de 64, Yozgat´ta da 69 destek sağlanıyor. Toplamda yalnızca Niğde ilinde üç yılda kapanan iş yeri sayısı 4.663.

AHİLİK SANDIĞI, ESNAFIN SORUNLARINI ÇÖZÜM NOKTASINDA FAYDALI BİR HÂLE GETİRİLEBİLİRDİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Esnaf Ahilik Sandığının Esnaf örgütleri ile istişare edilerek sorunlara daha faydalı kılınabileceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.-?Esnafların sorunlarını bertaraf etmek için AVM´lerle ilgili ve buna benzer düzenlemeler yapılacağı yerde, esnaflar için şimdi bir sandık düzenlemesi yapılıyor; primini ödeyen esnaftan yüzde 2 oranında prim kesilecek, bunun yanında, devlet de yüzde 1 oranında verecek ve bir fon oluşacak. Bu fonda işini yitiren esnafa destek olunacak ama bunun da şartları var: Son yüz yirmi günde primini ödeyecek. Düzenli primini ödeyen bir kişinin o tür bir mağduriyet yaşaması beklenebilecek bir durum da değil ama görünen o ki Hükûmet kendi getirdikleriyle esnafların sorunlarının çözülemediğinin farkına vardı, esnafa esnafı destekletmek üzere bir fon oluşturmaya kalktı. Esnafa 30 bin lira kredi verileceğini belirttiklerinde, geçtiğimiz yıl, getirdikleri ipotekti, kefildi ve bunun yanında banka borcu olmaması uygulamasıyla 1 milyon 750 bin esnaftan ne yazık ki 43 binine o desteği sağladılar. Buraya gelindiğinde esnafın sorunu çözülecek gibi yansıtılanlar, alana gittiğinizde esnafın sorunu olarak karşınıza çıkıyor. Demirciler odamızla görüştüm, kahveciler odamızla görüştüm. Bunlar tamamen destek dışındalar. Desteklerden faydalanmak istiyorlar, bu bağlamda, Hükûmetin oluşturmaya çalıştığı Ahilik adı altında Esnaf Ahilik Sandığının yine sorunları çözecek bir çalışma olmadığını belirtmek istiyorum. Bu daha düzenli kılınabilir, esnafın sorunlarını aşmada faydalı bir hâle getirilebilirdi.? dedi.

ÇİFTÇİ, ELEKTİRİK BORÇLARI ve DEPODA PATATES

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çiftçi sorunlarına da değindiği konuşmasında TEDAŞ için yapılan düzenlemenin özel enerji şirketlerini kapsamamasını eleştirdi. Şöyle dedi.- Kanunda TEDAŞ´a olan borçların ödenmesiyle ilgili bir düzenleme var. Artık TEDAŞ bölgemizde yok. Geçmişe dönük borçlarla ilgili bir düzenleme yapılıyor. Bizim orada özel şirketlerin enerji verdiği çiftçiler var. Enerjiyi verdiği çiftçiden on beş gün içinde ödemesini alamadı mı ya haciz yoluyla ya da çiftçiye icra yoluyla enerji firması alacağını tahsil ediyor. Ha, bunu alamayanların kuyusu kapatılıyor. Şu anda bölgemizde çiftçilikle uğraşanların önemli sorunlarından biri enerjiyle çıkardıkları suyun maliyetinin yüksekliği. Bu anlamda bir iyileştirme var mı? Çiftçiler için de bir iyileştirme yok. Ürün üreten çiftçi ürününü satamıyor. Biz burada söylediğimiz zaman, patatesi çok dile getirdiğimiz gibi varsayılıyor ama 400 bin ton patates Niğde´de depoda bekliyor. Bu, bir millî servet. Bunu burada dillendiriyoruz, ifade ediyoruz, Hükûmet çözüm üretsin istiyoruz? dedi.

HÜKÜMET BİLDİĞİNİ OKUYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine şöyle devam etti.- ?Esnafın, çiftçinin, işçinin, emeklinin, engellinin sorunlarına çözüm bulma yerine, yapıyormuş gibi davranarak günü ertelemek bu ülkenin yararına olmuyor. Esnaf iş yerini kaybediyor, işçi işini kaybediyor ve yaşanan sorunlar katlıyor. Alana gittiğimizde de bize bunlar anlatıldığında buraya gelip komisyonlarda olan arkadaşlarımız eliyle katkı vermeye çalıştığımızda ne yazık ki Hükûmet bildiğini okuyor, yanlış yaptığını gördükten sonra tekrar tekrar birden fazla da bunların üzerinde çalışma yürütüyor. Çiftçinin ve esnafın sorunları, sıkıntıları gerçekten artık dayanılmaz boyutlara erişti. Köylerden göçler yoğunlaştı çünkü ürettiği para etmeyince şehirde iş aramaya gidiyor ama şehirde de iş yok.     Bu nedenle, işsizimizin sorunlarının arttığı süreçte Hükûmetin daha ciddi önlemlere yönelmesini, tavsiye ediyorum. ?dedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı