GÜRER, EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ EŞİTSİZLİĞİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
SİYASET 28.07.2017 11:38:18 340 0

GÜRER, EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ EŞİTSİZLİĞİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mağduriyetleri gidermek ülkeyi yöneten hükümetlerin görevidir? dedi.

 CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, aynı gün ve aynı miktarda prim ödedikleri halde, 2000 yılından önce ve sonra emekli olanların aylık miktarlarındaki farklılıkların yarattığı, eşitsizliği Meclis gündemine taşıdı. Gürer´in konuyla ilgili soru önergesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen yanıtta, uygulamada eşitsizlik olmadığı savunuldu.

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde Sosyal Güvenlik Kurumu´ndan(SGK) 2000 yılı sonrası emekli olanların emekli aylıklarında eşitsizlik olduğu gerekçesiyle SGK aleyhine dava açıldığını hatırlatarak, ?Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durum için emekli lehine düzenleme için yeni bir çalışma var mıdır? Ayni gün ve ayni primi yatıran kişiler arasında 400 lira gibi bir fark bulunmakta. Bu durumdan zarar gören yaklaşık 5 milyon kişinin durumu düzeltilecek midir?? şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´ndan verilen yanıtta, 2000 yılından önce ve sonra emekli olanların aylık miktarlarının sadece prim ödeme gün sayısı dikkate alınarak karşılaştırılmasının Anayasal eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmediği vurgulandı.

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine verilen yanıtta, Anayasa Mahkemesi´nin  "... Yasa koyucu, sigortalıların ödeyecekleri primlerin ve bağlanacak aylıklarının hesabında esas alınan kurallar konusunda Anayasa ´da belirtilen ilkelere ve sosyal sigorta gereklerine uygun olarak adil ölçüler içinde düzenlemeler yapmak yetkisine sahiptir... ""...Öte yandan, farklı tarihlerde emekli olan sigortalıların, emekli aylığı bağlama tarihlerinde yürürlükte bulunan farklı kurallara tabi olmaları nedeniyle aralarında eşitlik karşılaştırması yapılamaz. " şeklindeki kararlarına da yer verildi.

Açıklamada, ?Anayasa Mahkemesinin anılan kararında da belirtildiği gibi, farklı tarihlerde ve farklı hükümlere göre aylık bağlananlar arasında sadece, prim ödeme gün sayısının eşit olmasından yola çıkılarak eşitlik karşılaştırılması yapılamaz. Eşitlik, prim ödeme gün sayısı, yaş, ödenen prim tutarları, prim ödeme günlerinin geçtiği tarihler ve talep tarihinin aynı olması halinde söz konusu olabilecektir, bu şartlardan birinin farklı olması aylık miktarını da değiştirebilmektedir? ifadesi kullanıldı.

Gürer mağduriyetleri gidermek ülkeyi yöneten hükümetlerin görevidir. AKP hükümeti sorunları görmezden gelip ötelemekte seçim dönemlerinde asılsız çıkan vaatler ile seçmenlerden gerçeği gizleyerek oy almaktadır. Gerçekçi bir yaklaşım ve çözüm AKP hükümetlerinde görülmeyen bir duruma dönüşmüştür. Mevzuat ve yasa ile sorunların çözülmüyorsa çözüm üretilmesi gerekir. Yasal düzenlemeler yapılması ihtiyaç olan ve özellikle emekçiler lehine olacak her düzenleme AKP hükümetleri gündeme getirmediği konulara dönüşmüş durumdadır ?dedi.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false