GÜRER,
SİYASET 17.03.2017 10:50:43 544 0

GÜRER, "AKP ÇALIŞMA YAŞAMINI KURALSIZLAŞTIRDI"

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çalışma ve sosyal güvenlik alanında yaşanan sorunların hat safhaya ulaştığını belirterek, referandumda evet oyu çıkması halinde bu sorunların daha artacağı gibi emekçilerin mevcut haklarının

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu´nda söz olarak işçiler ve emekliler ile işsizlik, çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili yaşanan sorunları örnekler vererek sıraladı. Emeklilere verilecek olan maaş karşılığı banka promosyonu, büyükanne projesi ve istihdam seferberliği gibi konularda TV´lerde ve ilan panolarında yapılan reklamların gerçeği yansıtmadığını anlatan Gürer, emeklilerden ilaçta katkı payı alınmaya devam edildiğini, İŞKUR tarafından alınan geçici işçilerin referandumdan sonra yine işsiz kalacağını, 5 yıl çalışan sağlıkçıya yıpranma tazminatı sözünün yine seçimden sonraya kaldığını ifade etti. Taşeron işçilerin 1 yıldır kadro beklediğini, 4/B ve 4/C statüsünde çalışanların toplu sözleşmeyle kazandıkları hakları bile alamadıklarını anlatan Gürer, özelleştirme kapsamındaki şeker fabrikalarında kadrolu işçi sayısının her geçen yıl azaldığını, fona devredilmesi gündemde olan kıdem tazminatlarının tamamen emekçinin aleyhine bir uygulama olacağını vurguladı.

EMEKLİLERE VERİLEN 4 KİŞİLİK YEMEK PARASI BAŞARI MI?

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu´ndaki konuşmasına emeklilere verilecek olan banka promosyonlarının büyük bir başarıymış gibi gösterilmesini eleştirerek başladı.  TV reklamlarında ve afişlerde "5 yıl boyunca süren mücadele sonunda emekliler, bankalardan hak ettiklerini aldılar" şeklinde ilginç duyuruların yapıldığını söyleyen Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının büyük bir başarıymış gibi anlattığı bankalar tarafından verilen promosyonla ancak İstanbul´da bir restoranda 4 kişilik bir yemek yenilebileceğini söyledi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN DE REKLAM VERİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu´na çağrıda bulunan Ömer Fethi Gürer, emeklilikte yaşa takılan on binlerce vatandaşın sorunlarının çözülemeyeceğinin de afişlerde ve TV reklamlarında açıklanmasını istedi.

BUNU DA REKLAM EDİN SAYIN BAKAN...

Emeklilikte 2000 yılı öncesi intibakla ilgili yasanın 2000 yılından sonrası içinde uygulanabileceği yönünde bir umut aşılandığını ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının böyle bir çalışmanın olmadığı yönünde yazılı sorusuna cevap verdiğini hatırlatan Gürer, "Sayın bakanın bu konuda bir düzenleme yapılmayacağını dair, afiş ve TV tanıtımlarıyla bir duyuru yapmasını bekliyorum" dedi.

EMEKLİLER İLACA YİNE KATKI PAYI ÖDÜYOR

Emeklilerden ilaçta katkı payı alınmaması yönünde bakanlığa talepte bulunduklarını ve olumsuz yanıt aldıklarını hatırlatan Gürer, bu bilginin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından televizyonlarda duyurulmasının önemli olacağını düşündüğünü belirtti.

BÜYÜK ANNE PROJESİ´NDE DAĞ FARE DOĞURDU

 

Televizyon ve afişlerde günlerce reklam edilen "Büyükanne Projesinin" de 65 bin kişinin başvurduğunu ancak uygulamadan sadece 6 bin kişinin yararlanabileceğini ifade eden Gürer, "Sorumuz üzerine Sayın bakan bunun bir hükümet projesi olmadığını, doğumdan sonra kadınlar için yarı zamanlı çalışma hakkıyla ilgili bir yönetmelik yapılırken bir formül geliştirildiğini açıkladı. Büyükannelerde bir beklenti vardı; çalışanın evdeki çocuğuna baktığı zaman ücret alabileceğini düşünüyordu. Oysa bu çıkarılmış yasada oluşan yönetmelikle ilgili bir düzenleme olarak ortaya çıkmış bir çözüm yolu olarak görünüyor" diye konuştu.

2 MİLYON KİŞİ NEREDE İŞE BAŞLAYACAK; YENİ FABRİKALAR MI AÇILDI?

İşsizliğin zirve yaptığı bir dönemde TV´lerde ve reklam panolarında "İstihdam Seferberliği" ile ilgili duyurularda devlet tarafından işverene görülmemiş destek sağlandığı yönünde bilgilerin yer aldığına işaret eden Gürer, "Şimdi bakıyorum; ülkemizde yeni fabrikalar mı açıldı. 2 milyon kişiye yeni istihdam sağlanacağının hedeflendiği söyleniyor. Bu insanlar nereye işe alınacak? Bu konuda akla ilk olarak İŞKUR geliyor. Her seçim öncesi geçici işçi alınıyor. Seçim bitiyor işçiler geri çıkıyor. Şimdi özel sektör de belki cumhurbaşkanının çağrısına uyarak işçi alacak ama referandum sonucuna göre bu çalışanlar yine işsiz kalacak" diye konuştu.  Gürer, bu konuda da bir yanıltma olduğuna dikkat çekerek, istihdam sağlayana ödenecek vergi primlerinin hazineden değil, İşsizlik Fonu´ndan ödeneceğini açıkladı.

YIPRANMA PAYI YİNE BAŞKA BAHARA KALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarıyla yaptığı toplantıda 5 yıl çalışana yıpranma payı verileceği ancak bunun 16 Nisan´dan sonra yasalaşacağı yönünde bir açıklamada bulunduğunu anımsatan Niğde Milletvekili Gürer, 2014 yılında verilen sözün referandum nedeniyle meclis tatile girmeden iki gün önce yeniden gündeme getirilmesinin ilginçliğine dikkat çekti. Gürer, "Sanırım referandum öncesi emekçiler akıllarına geliyor ama AKP uygulamalarında seçimlerden önce emekçiler için verilen sözler seçimlerden sonra unutuluyor" dedi.

TAŞERONLAR KADRO BEKLİYOR AMA...

Geçen yıl dönemin başbakanının taşeron işçilere 3 ay içinde kadro verileceğini duyurduğu tarihten bu yana bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir düzenleme yapılmadığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, 4/B ve 4/C statüsünde çalışanların sorunlarında eşit işe eşit hakların verilmesinin gerçekleşmediğini, bu çalışanların toplu sözleşmeyle kazandıkları haklarını bile alamadıklarını belirtti. Gürer, İç İşleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına bağlı çalışanların, infaz koruma memurlarının özlük haklarının iyileştirme beklentilerinin de henüz hayata geçirilmediğini hatırlattı.

ŞEKER FABRİKALARINDA KADROLU İŞÇİ AZALDI...

Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alındığından bu yana yeni kadrolu işçi alınmadığını, bu fabrikalarda mevsimlik işçilerin çalıştığını anlatan Gürer, Bor Şeker Fabrikası ve Niğde Karayolları geçici işçilerinin yıllardır kadro beklediklerini ifade etti.

AKP KURALSIZLIK GETİRDİ

AK Parti hükümetleri döneminde çalışma yaşamanın daha kuralsız, güvencesiz ve esnek hale getirildiğine dikkat çeken Gürer, 2016 yılında özel istihdam bürolarıyla kiralık işçi döneminin başladığını, bireysel emeklilik uygulamasıyla da emekçilerin lehine olmayan düzenlemelerin devam ettiğini söyledi.

11 MİLYON İŞÇİDEN 700 BİNİ TOPLU SÖZLEŞME YAPABİLİYOR

AKP Hükümetleri döneminin sendikalaşmanın en düşük olduğu dönemi kapsadığını kaydeden Gürer, 11 milyon çalışanın bulunduğu Türkiye´de sadece 700 bin grevli, toplu sözleşme hakkına sahip işçinin bulunduğunu, tarım başta olmak üzere, kadın ve çocuk işçi ile kayıt dışı çalışmalarda yaşanan mağduriyetlerin de arttığını vurguladı. 

Referandumdan sonra kıdem tazminatıyla ilgili yapılacak düzenlemeyle emekçilerin emeklilik dönemindeki güvencelerinin de ortadan kaldırılacağını anlatan CHP Niğde Milletvekili Gürer, TBMM Genel Kurulu´ndaki konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"HAYIR" DA BULUŞALIM...

"16 Nisanda oylayacağımız referandum öncesinde, dünyadaki örneklerinde görüldüğü gibi tek adamlı yönetimlerde emekçilerin hakları gasledilmiştir. Emekçilerin alması gerekenleri alamadıkları gibi mevcut hakları da yok sayılmıştır. Bu nedenle emekçilerin referandum sürecinde diğer örnekleri de değerlendirerek, ´Hayır´da buluşmaları onların hayrınadır. Çalışma yaşamı içinde haklarını alamayan, mağdur olan, sorunlar yaşayan, işsiz kalan, iş arayan, sıkıntılarla yoğrulan ve boğuşanların 16 Nisan´da ´hayır demesi bu yönetime, kendi haklarının gasp edilmesine ´dur´ deminin yolunu açacaktır..."dedi.(CO)

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli