GÜRER: ?AFAD´IN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİDİR?
SİYASET 4.01.2017 10:37:47 246 0

GÜRER: ?AFAD´IN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİDİR?

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer AFAD sorunlarının saptanması,çalışanların durumu ve illerdeki örgütlenmelerinin araştırılarak çözüm üretilmesi için Meclis araştırması yapılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,? Ülkemizde deprem, su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın gibi doğal ve öngörülemeyen olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Bu bağlamda kurumların örgütlenmesi ve çalışmaları önemlidir.
Ülkemizin depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada olması bu bağlamda geleceğe dönük yapılacakların önemini gösteren verilerdir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, örgütlenme ve alan çalışmalarının  incelenmesi çok yönlü irdelenerek   özellikle istenmese de olabilirliği yüksek depremlere karşı yapılan çalışmaların araştırılmalıdır?dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  araştırma önergesi gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:?Ülkemizde başta deprem olmak üzere doğal afet ve beklenmeyen su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın yaşamımızın gerçeği durumundadır.  Doğal afetlerin maddi manevi kayıplara neden olmasından dolayı  afet  yönetim ve koordinasyonu  çok önemlidir. 1939 Erzincan depremi  ülkemiz için önemli acı bir deneyimdir. Devletin seferber olduğu bu süreçten sonra 1959 yılında çıkarılan 7269 sayılı ?Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun?, 1988 yılında ?Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik? ile 17 Ağustos 1999  depremi sonrası İçişleri Bakanlığı´na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı´na bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık´a bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kapatılarak 2009 yılında çıkarılan 5902 sayılı yasa ile Başbakanlık´a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurularak yetki ve sorumluluklar tek bir çatı altında toplanmıştır.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere müdahale edilmesi ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının süratle tamamlanması amacıyla gereken faaliyetlerin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi, koordine edilmesi ve etkin uygulanması için ülkenin tüm kurum ve kuruluşları arasında işbirliğini sağlayan, çok yönlü, çok aktörlü, bu alanda kaynakların rasyonel kullanılmasını gözeten, faaliyetlerinde disiplinler arası çalışmayı esas alan iş odaklı, esnek ve dinamik yapıda teşkil edilmiş bir kurum olarak  kurum tanımlanmaktadır.
İllerde doğrudan valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ve 11 ilde bulunan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri vasıtasıyla çalışmalarını yürütmektedir.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, bir şemsiye kurum anlayışıyla afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Orman ve Su İşleri ve ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ulusal  ve  uluslararası  önemli çalışmalarda yapmaktadır. Ancak böylesine önemli ve işlev yüklenen kurumun ve bu alanda yapılan çalışmaların  takibi de önemlidir.  Kurumda boş olan kadrolara yükselme sınavının yapılmaması, idari kadrolara dış kurumlardan atamalar yapılması, bazı illerde kurumun kullanımında yapıların yetersizliği  ve sorunlarından söz edilmektedir.

Ülkemize sığınan mültecilerin barınmalarına kadar yardımcı olan; mahsur kalan bir dağcıdan ;trafik kazasında sıkışan kazazedeyi bulunduğu yerden güvenli bir şekilde çıkarıp sağlıkçılara teslim etmeye kadar ; ülkemiz sınırlarına sızabilecek KBRN (Kimyasal-Biyolojik-Radyolojik-Nükleer)maddelerini ölçen, ülkemize ziyarete gelen yabancı ülke devlet yetkililerini, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın il ziyaretlerinde KBRN ölçümü yapmaya, dünyanın herhangi bir yerinde zulme uğramış afet yaşamış ülkelerin yanında olanlara; muhtemel afet ve acil durum bölgelerini tespit ve önleyici tedbirlerin alınmasına, afete uğramış yerlerin İmar plan proje işlemleri ile bu alanda ki hukuki işlemlerin yürütülmesine, depremde yıkılan binaların enkazı altındaki yaralılara devletin kurtarıcı eli olan Afad çalışanlarının durumunun da ele alınması gerekli bir durumdur.Kurumun, konumu kadar çalışanların ekonomik anlamda  durumları ve sorunları dahil araştırılması, bu bağlamda koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması, il il durumun değerlendirilip olası sorunların oluşmadan önlem alınması, gereken çalışmaların  belirlenmesi, bina,malzeme, olasılık üzerine sürdürülen çalışmaların değerlendirilmesi için araştırma önemli olacaktır.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı