GÜRER: 1 MİLYON AĞAÇ NE OLDU?
SİYASET 25.12.2018 11:59:06 310 0

GÜRER: 1 MİLYON AĞAÇ NE OLDU?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer İstanbul Yeni Havalimanının yapıldığı alanda, havalimanının yapımını üstlenen firma tarafından kesilen 1 milyon adet ağacı, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Kesilen ağaçların yerine 5 milyon fidan dikileceği yönündeki resmi açıklamaları anımsatan  Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yanıt verdi. Bakan Turhan, kesilen ağaçların yerine Çatalca´da 50 hektarlık alana 80 bin fidan dikileceğini, 5 yıl içinde ise 5 bin hektar alana 5 ila 10 milyon arasında fidan dikiminin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde İstanbul Yeni Havalimanı´nın yapımını üstlenen (İstanbul Grand Airport) İGA firmasının, havalimanı yapımı sırasında 1 milyon ağacı kestiğini hatırlattı ve kesilen ağaçların yerine İstanbul dışında olmak üzere 5 milyon fidan dikileceğini yönündeki açıklamalara dikkat çekti.  Ömer Fethi Gürer, ayrıca ?29 Ekim 2018 tarihinde açılışı yapılan İstanbul Havalimanı yapımı için kesilen ağaçların yerine fidan dikilmiş midir? İstanbul Yeni Havalimanı yapımında resmi kayıtlara göre ne kadar ağaç kesilmiştir? Fidan dikimi yapıldı ise nereye, ne zaman, kaç adet fidan dikilmiştir? şeklinde soru yöneltti. 

CHP Milletvekili Gürer´in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı projesi kapsamında saha tahsisinin söz konusu olduğu ilk dönemde, kamu yararı gözetilerek orman arazisinin devrinin yapıldığında, ağaç kesiminin de Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını ve elde edilen orman emvalinin ekonomiye kazandırıldığını belirtti.

Bakan Turhan, ÇED Raporu kapsamında verilen taahhüt gereği, yüklenici firma tarafından 5.000 hektarlık alanda ağaçlandırma yapılmasının planlandığını ifade ederek, ?2018 yılı Ekim ayı başında, yüklenici firma ile İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında ilk fidan dikim çalışmasına 16 Kasım 2018 tarihinde İstanbul da, Çatalca Orman İşletme Müdürlüğü´ne bağlı Karaburun´ da ki sahada, ?Geleceğimizi Filizlendiriyoruz´ sloganıyla başlanmıştır? açıklamasında bulundu. 

Bu protokol kapsamında, Çatalca bölgesinde toplamda 50 hektarlık alanda 80.000 adet fidan dikimi yapılacağını kaydeden Bakan Turhan, ? Ancak, bu çalışmaların asıl hedefi olan 5 yılda 5.000 Hektar Ağaçlandırma Projesinin ilk adımı niteliğindedir. Hektar başına dikilecek ağaç sayısı türden türe değiştiğinden, ağaç sayısının 5-10 milyon arasında olması öngörülmektedir. Bu konuda detaylı bilgiler, her yıl gerçekleştirilecek çalışmalardan sonra kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır? dedi. 

Bakan Turhan açıklamasında şunlara değindi: ? Çatalca Bölgesi´nde başlayan ağaçlandırma çalışmaları, Marmara Bölgesi öncelikli olacak şekilde ülke sathına yayılacak; Türkiye´deki bozuk, parçalı doğal orman, çölleşme ve erozyonla mücadele sahalarını da kapsayacaktır. Çalışmalar kapsamında fidan dikiminin 5 yıl, bakım çalışmalarının ise her dikim sahası için 3 yıl olacak şekilde toplamda 8 yıllık bir sürede tamamlanması öngörülmektedir? dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ?Kesilen ağaçların yerine ağaç dikiminin bir plana bağlanmasından daha önemli olan ağaçların bir an önce dikilmesidir. Doğa her alanda farklı nedenlerle tahrip edilmeye devam ediliyor. Havaalanı için kesilen binlerce ağaç yerine dikilmesi sözü verilen ağaçlar bir an önce dikilmelidir. Orman oluşumu yıllarca sürüyor. Her geçen süre oluşumu geriye taşıyor. Ağaç yaşamdır, kesilen ağaçların yerine bir an önce ağaç dikilmezse yaşam dengeleri yok olur? dedi.(Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli