GÜRCAN:“STOK DESTEĞİ, MOBİLYA SEKTÖRÜNE 3-5 AY CAN SUYU OLUR”
EKONOMİ 26.04.2020 10:08:00 1710 0

GÜRCAN:“STOK DESTEĞİ, MOBİLYA SEKTÖRÜNE 3-5 AY CAN SUYU OLUR”

MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) Başkanı Nuri Gürcan, çarkların durmaması için stok çalışıldığını, finansmana erişimin kolaylaştırılmasını ve kira bedellerinin ötelenmesi gerektiğini belirtiyor.

Mobilya sektöründe mağazalar da dâhil edildiğinde 65 bin işyeri bulunuyor ve sektör, doğrudan 200 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Sektörde 10 bin ihracatçı ve 36 bin üretici bulunuyor. Bu anlamda son dönemde en fazla kendisinden söz eden sektörlerin başında gelen mobilya sektörü, 2020 yılına KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle iyi bir başlangıç yapmış, ocak ayındaki İMOB fuarıyla önemli iş bağlantıları yapılmıştı. Ocak-Şubat aylarında yüzde 15’lik bir büyüme yakalandığını belirten MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “Sektörümüz mart ayında yüzde 30, nisan ayında da yüzde 50-60 düşüş gösterecek. Şu an çarkların durmaması için tüm sektör oyuncuları olarak üretimlerimize devam ediyoruz. İlk tedbirleri alan sektörlerden biriyiz. Bütün çalışanlarımız ateş ölçerle ölçülüyor, sosyal mesafe, en üst düzeyde hijyen, maske, eldiven gibi tüm önlemler alınıyor. Hastalığın görünmesi işlerimizin 30-40 gün durması demek oluyor ki, çarklar hızlı dönmese bile yavaş yavaş dönmeli. Duran bir çarkın tekrar dönmesi çok zor.” açıklamalarında bulunurken, sektörün finansmana erişim konusunda da ciddi zorluklar yaşadığını sözlerine ekliyor. Bankaların kredi kullandırmadıklarını ifade eden Gürcan, çarkların dönebilmesi için siparişlerin gelmesi gerektiğini söylerken, “Stoka çalışıyoruz. Fakat stok çalışabilmemiz için de malzemeye, işçinin parasını ödeyecek finansmana ihtiyacımız var. Stok desteği alırsak sektör 3-5 ay kendisini idare etmiş olur.” diyor.

Kiralar ertelenmeli

Tedarik zinciri konusunda da ciddi sıkıntılar olmasına rağmen bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını açıklarken, özellikle perakende kısmında kira ödemelerinin ötelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. “Devletimiz icra takibini engelledi ama tabii ki firmaların buralara ciddi yatırımları var. Mobilya sektöründe mağazalara çok fazla dekorasyon yatırımı yapıldığı için mağazanızı bir anda kapatamıyorsunuz. Bazı mal sahipleri ile ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Burada belki bir yasa çalışması yapılırsa ve kiralar 3-6 ay ertelenirse, sektörümüze fayda sağlar.” diyen MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, 3 milyar Dolar dış ticaret fazlası veren sektörün, iyi ihtimalle haziran ayında hayatın yavaş yavaş normale dönmesiyle birlikte rahatlayacağını ifade ediyor. Gürcan, bu süreçte Çin’in kaybedeceği pazarları nasıl değerlendirebileceklerine odaklandıklarını ve hammaddede yerli üretimin ağırlık kazanmasının önemine dikkat çektiklerini de sözlerine ekliyor.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli