?GIDA ZEHİRLENMELERİNİ KABUL ETMİYORUZ?
GÜNDEM 18.06.2017 20:43:56 497 0

?GIDA ZEHİRLENMELERİNİ KABUL ETMİYORUZ?

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, özellikle askeri kışlalarda yaşanan vakaların üst üste gelmesinin gıda güvenliğinin hangi noktaya geldiğinin göstergesi olduğunu vurguladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Alparslan, gıda zehirlenmelerinin kabul edilemez ve önlenebilir olduğunu bildirdi. Son dönemlerde, basın aracılığıyla kamuoyuna yansıdığı üzere üst üste yaşanan gıda zehirlenmelerinin kabul edilemez olduğuna işaret eden Alparslan, özellikle askeri kışlalarda yaşanan ve ölümle de sonuçlandığı bilinen bu vakaların üst üste gelmesinin ülkemizde gıda güvenliğinin hangi noktaya geldiğinin bir göstergesi olduğuna işaret etti.

?DERS ÇIKARILMADI?
?Gün geçmiyor ki askeri birlikler, okul kantin ve yemekhaneleri, kamu kurumlarına ait yemekhaneler, hastaneler, nişan, sünnet, düğün gibi toplu yemek tüketiminin olduğu yerlerde gıda zehirlenmesi vakalarına rastlanmasın? diye konuşan Alparslan, son günlerde askeri birliklerde yaşanan toplu gıda zehirlenme vakalarından ders çıkarılmadığını vurguladı.

?MEHMETÇİK, İHALE OYUNLARININ ÖZNESİ YA DA NESNESİ DEĞİLDİR?
Hizmet alım yolu ile yapılan toplu yemek pişirme ve dağıtım işinin doğrudan insan sağlığını ilgilendirdiği için üzerinde özenle durulması gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Alparslan, şunları söyledi:
?Azami teknik şart ve gerekliliklerin yerine getirilmemesi durumunda durumun nasıl bir boyuta ulaşabileceğini ve maalesef can kayıplarının olabileceğini ülke olarak yaşamakta ve görmekteyiz. Bu gibi hayati konularda hizmet alımı ihalelerinde yaşanan rekabet, üst düzey standartlarda verilmesi gereken hizmet şartlarının, olabildiğince düşük şartlarda sunulmasını beraberinde getirmektedir. Rekabetin, nitelikli hizmet ve kaliteli ürün temelinde olmayıp düşük fiyat esasına göre gerçekleşmesi, hizmet alım ihalesine giren firmaların maliyetin altındaki fiyatlara kadar "kırım" yapması, başta Mehmetçik olmak üzere bu ülkenin geleceği olan okul çocuklarımızın ve gençlerimizin de "kırılmasına" sebep olmaktadır. Mehmetçik bu ülkenin fakir halkının evladıdır. İhale oyunlarının ne öznesi ne de nesnesi değildir. Bu sorumsuzluk önlenmelidir.

?TSK, GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMELİDİR?
Kamu kaynaklarının özel firmalara aktarılması anlamına gelen kamuda hizmet alımı uygulamalarından biran önce vazgeçilmeli ve hepimizin vergileri ile sağlanan kamu kaynakları kamu eliyle hepimizin yararına olacak şekilde kullanılmalıdır. TSK?nin kendi içindeki denetimleri, eksiksiz ve donanımlı bir şekilde yapabilmesi için gelişen teknolojiye uygun olarak kadrolu ya da muvazzaf personel istihdamına önem vermesi ve acil olarak Gıda Mühendisi istihdamına gitmesi gerekmektedir.

?KAMUDA YETERLİ SAYIDA GIDA MÜHENDİSİ YOK?!
Ülkemizdeki gıda denetimlerinin yetersizliğini  "kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşu" olarak daha önce yaptığımız basın açıklamalarında ve düzenlediğimiz sempozyum, kongre gibi etkinliklerimizin sonuç bildirgelerinde de vurguladık.  Gıda güvenliğinin sağlanabilmesinin gerekli şartlarından birisi, kamuda yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdamının olmasıdır. Geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan personel atamalarından 328´i Gıda Mühendisleri oluşturmaktadır. Bu sayı etkin ve güvenilir bir gıda denetiminin olması için yeterli değildir. Yukarıda ifade edilen olumsuz durumlarının tamamının en alt düzeye çekilmesinin yolunun yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdamından geçtiği unutulmamalıdır.

?YAŞANANLAR HAFİFE ALINAMAZ?
Yaşanan bu olaylarda sorumluluğu olanlar gerekli idari ve adli soruşturmaya tabi tutulmalıdır. Vatanın güvenliği için silah altına alınan gençlerin "Gıda Güvensizliği"nden dolayı ne hayatını kaybetmesi ne de böylesi bir durumdan zarar görmesi hafife alınacak bir durum değildir. Gıda zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden askerimize rahmet, rahatsızlanan askerlerimize ve onların ailelerine acil şifalar diler, Gıda Mühendisleri Odası olarak toplum sağlığını ilgilendiren bu gibi konuların takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false