GEZİ PARKI İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ
SİYASET 4.03.2019 16:01:48 514 0

GEZİ PARKI İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ

1 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala´nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturmanın yaklaşık 16 ay sonra tamamlanan iddianamesi kabul edildi.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin, Osman Kavala, Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora ve Can Dündar´ın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, Kavala´nın yanı sıra şüpheli olarak Memet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı, Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman bulunuyor.

Şüphelilere 10 ayrı suçlama yöneltiliyor.

16 isim için ´Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs´ ve ´Gezi olaylarını finanse etmek´ suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, 746 kişi de müşteki olarak yer alıyor.

İDDİANAMEDE ŞU HUSUSLAR ÖNE ÇIKTI

 

Gezi Olaylarına ilişkin tutuklu bulunan Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osman Kavala hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 657 sayfalık iddianame mahkemece onaylandı.


İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince onaylanan iddianamede Mehmet Osman Kavala, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Memet Ali Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi şüpheli olarak yer alıyor.

 

Mehmet Osman Kavalı ve Aksakoğlu´nun tutuklu şüpheli olarak yer aldıkları iddianamede firari Ayşe Pınar Alabora, Memet Ali Alabora, Can Dündar, Handan Meltem Arıkan, Gökçe Yılmaz, Hanzade Germiyanoğlu hakkında ise yakalama kararı olduğu iddianamede yer alıyor.

 

Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Kurulu´nun da arasında bulunduğu 746 kişinin müşteki olarak yer aldığı iddianamede şüphelilerin, ?Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek? suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılması isteniyor.

 

İddianamede, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osman Kavala´nın, ayrıca "mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el deg?is¸tirmesi, kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağır yaralama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu´na muhalefet, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun´a muhalefet ve nitelikli yağma´´ suçlarından 612 yıldan 3 bin 158 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

 

Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan çeşitli oranlarda hapis cezası istenen iddianame giriş, tespit edilen deliler ve müştekilere yönelik işlenen eylemler olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.

 

?2011´den itibaren olayları yönlendirme ve başlatmaya çalışıldı?

 

Gezi Parkı olayları olarak adlandırılan olayın aslında bir kalkışma girişimi olduğu aktarılan iddianamede, ?şüphelilerin söz konusu olayları 2011´den itibaren yönlendirme ve başlatmaya çalıştıkları aktarılıyor. İddianamede, şüphelilerin bu yönde hazırlık hareketlerinde bulunduğu ve yine 2013´de sahneye konulan bu kalkışma girişiminde olayların ve finansmanı ile koordinasyonunun sağlandığı aktarılıyor.

 

Occupy (işgal etmek) hareketi, Türkiye´de Ayaklan İstanbul Hareketi, Gezi Kalkışma hareketlerine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı iddianamenin ikinci bölümünde ise Gezi kalkışmasına ilişkin tespitler, Anadolu Külür A.Ş.´nin rolü, Taksim Dayanışmasının kalkışmadaki rolü, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü bağlantısı, Türkiye´yi uluslararası alanda zor durumda bırakmak için faaliyette Gezi kalkışması suigenerist (kendine özgü) yapısı ve unsurları ele alınıyor.  

 

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli