GEBELİĞİN SON DÖNEMLERİNDE BUNLARA DİKKAT !
SAĞLIK 21.01.2016 14:33:42 466 0

GEBELİĞİN SON DÖNEMLERİNDE BUNLARA DİKKAT !

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ali Öner Erdoğdu, gebeliğin son dönemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi.

?Gebelik anne her adayı için heyecan ve keyif verici bir dönem. Bebeğin hareket ettiğinin hissedilmesi, bebek için hayaller kurmak, alışveriş yapmak anne adayını mutlu kılıyor. Ancak gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarını neler bekliyor bunu bilemiyorlar? diyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ali Öner Erdoğdu, ?Gebeliğin son dönemi dendiğinde anlaşılan son 3 aydır, hafta olarak tanımlayacak olursak, gebeliğin 28. Haftasından doğuma kadar olan son virajdır. Artık doğum öncesi hazırlıkların nihai son zamanlarıdır ve Fiziksel olarak bir takım zorlukların daha da arttığı dönemdir.? diye konuştu.
Gebeliğin son dönemlerinde tüm iç organların etkileneceğini ifade eden Dr. Ali Öner Erdoğdu, şöyle konuştu:
?Bu dönemde mide, bağırsak, mesane etkilenmektedir. Mide ekşime ve yanmalarınız artabilir bu yüzden sık sık ve az yemek yemelisiniz. Yemeklerde aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden sakınmalısınız. Bağırsaklarınız rahat hareket edemediğinden gaz sancıları, kramplar ve barsak alışkanlıklarınızda değişiklikler ( kabızlık, ishal) olabilir. Yürüyüş iyi gelecektir. Bebeğinizin iyice artan ihtiyaçlarından dolayı fazla çalışan böbreğiniz ve kendine yer bulmakta zorlanan mesane (idrar torbası) sizin de etkisiyle sık sık idrara çıkmalar ve zaman zaman idrar kaçırmalarınız olabilir, panik yapmayın. Artık akciğerlerinizin içinde yeterli alan sıkıntısı baş gösterecektir, bundan dolayı nefes almakta zorlanabilir, sanki nefesiniz yetmiyor gibi bir hisolabilir. Öncesinde bildiğiniz Alerjik Astımus gibi solunum hastalıklarınız yoksa nefesiniz size ve bebeğinize rahatlıkla yetecektir. Sakın sigara kullanmayın. Bebeğin ve vücutta oluşan ödemin de etkisiyle farklı bölgelerde vücut sinirleriniz etkilenebilir, bunlardan en sık görüneni siyatik sinir basısıdır bu baskıdan dolayı bacak ağrıları ve yürüme problemleri(halk arasında penguen yürüyüşü) yaşanabilir. Kaygılanmayın, lohusalık döneminin son bulmasıyla bu şikayetleriniz son bulacaktır. Bedeniniz kalbinizi korumaya programlıdır. Rahminiz büyüdükçe sağa doğru dönmeye başlayacaktır, bu da özellikle sağ böbreğiniz için ağrı verici olabilir, bol bol su için. Şikayetleriniz bazen dayanılmayacak kadar şiddetli olabilir bu durumu mutlaka doktorunuza bildiriniz. 7. ay ile birlikte fazladan 4-5 kiloluk vücudunuzda ağırlık olacaktır. Bu da bel, boyun, bacak ve sırt ağrılarına sebebiyet verebilir. Hazırlıksız yakalanmayın, kaslarınızın güçlü ve dayanıklı olması için egzersiz yapın. Kısa yürüyüşler, gebeler için plates, yoga ve nefes egzersizleri, yüzme sizi daha güçlü kılacaktır. Artık sonlara yaklaşıyoruz, dolaşımınız bir miktar bozulmaya başlayacaktır. Bu dönemde el ayakta ödem (şişme) fazlalaşabilir. Bu durumda çeşitli vücut bölgelerinizde varislerde oluşabilir? Bunların çoğu masumdur fakat gebeliğinizi takip eden doktorunuzu, mutlaka haberdar etmelisiniz. Son dönemde takipleriniz sıklaşacak, sakın kaçırmayın. Mutlaka sağlıklı beslenin ve kilo alımınıza dikkat edin. Artık bedeniniz, rahminiz ve tabi ki bebeğiniz de doğuma hazırlanmaya başlayacaktır. Hazırlık yapmanın en iyi yolu antremandan geçer, son dönemlerde antreman sancıları ( Braxton Highs Kont.) başlayacaktır. Bunun gerçek sancıdan ayrımı sandığınız kadar zor değildir. Takip eden doktorunuz bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi verecektir. Ve tabi son olarak bebek hareketleri, doğum yaklaştıkça azalacaktır. Ama yine de 2 saatte birin altına düşmeyecektir. Bunun takibi anne adayına düşmektedir ve dikkatle yapılmalıdır. Sonuç olarak üreme bir içgüdüdür ve ilk insanoğlundan bu yana aynı şekilde devam etmektedir. İçgüdülerinize ve kendinize güvenin. Ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almak için dua edin.?(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false