FRANSA SALDIRISINA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
DÜNYA 15.07.2016 16:50:54 269 0

FRANSA SALDIRISINA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa´da 84 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısını kınadı.

ERDOĞAN´DAN FRANSA SALDIRI SONRASI AÇIKLAMA

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa´da 84 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısını kınadı. Erdoğan taziye mesajında şunları söyledi:

?Fransa´nın Nice şehrinde, milli gün kutlaması sırasında meydana gelen insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybedenleri tazimle yad ediyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kurbanların ailelerine ve Fransız halkına, şahsım ve milletim adına samimi başsağlığı dileklerimi ifade ediyorum.

HERKES DERS ÇIKARMALI

Pek çok terör saldırısına maruz kalmış bir ülke olarak, Fransa´yı ve Fransız halkının duygularını gayet iyi anlıyoruz. Terör saldırısı olduğu değerlendirilen bu barbarca eylem, terörizme karşı kararlı ve tutarlı bir mücadele verilmesi zaruretini bir kez daha ortaya koymuştur.

Terör karşısında ikircikli tutum sergileyen herkesin, Fransa´yı hedef alan bu son saldırıdan gerekli dersleri çıkarmalarını bekliyoruz. Terör örgütleri için Türkiye ile Fransa´nın, Irak ile Belçika´nın, Suudi Arabistan ile Amerika´nın bir farkının olmadığını artık hep birlikte görmeliyiz.

BU BARBARLARIN DÜNYADA YERİ YOK

Terörün dini, ırkı ve milliyeti yoktur. Bu hunharca eylemi gerçekleştirenlerin de insanlıkla bir ilgisi yoktur. Bu barbarların esas itibariyle bu dünyada bir yeri de yoktur ve olmamalıdır.

Olaydan duyduğumuz derin üzüntüyü ve Fransa halkının acısını paylaştığımızı tekrar ifade ediyor ve Türkiye´nin bu zor günde Fransız devletinin ve halkının yanında olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Hollande nezdinde Fransız halkına bir kez daha başsağlığı dileklerimi sunuyorum.?

BİNALİ YILDIRIM: ´FRANSA HALKININ ACILARINI PAYLAŞIYORUZ´

Başbakan Binali Yıldırım, Fransa´da yaşanan terör saldırısıyla ilgili, ?Türk milleti olarak, terör olayı dolayısıyla Fransız halkının acılarını paylaşıyoruz? dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Ataşehir Mimar Sinan Camii´nde kıldı. Yıldırım´a burada İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti il Başkanı Selim Temurci eşlik etti. Yıldırım cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yıldırım Fransa´da yaşanan terör saldırısıyla ilgili Türkiye´nin Fransa´nın acılarını paylaştığını ifade ederek, "Bu terör olayı dolayısıyla Fransız halkının acılarını paylaşıyoruz Türk milleti olarak. Fransız hükümetine terörle mücadelede işbirliği halinde olacağımızı ve her türlü yardımı, desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Bilindiği gibi terörle yıllardan beri mücadele eden Türkiye olarak biz hep şunu söyledik. Terörün dini yok, imanı yok, milleti yok, insanlığı yok. Terörün bildiği tek şey var, öldürmek. İnsanları öldürmek, insanlara korku salmak ve ülkelerdeki barışı, kardeşliği, huzuru bozmak. Onun için bir kez daha şunu bütün dünya bilmelidir terörle mücadelede fark gözetmek, kimi terör örgütlerini az günahkar, kimilerini masum görmek en büyük yanlışlıktır. Bu yanlışlık yıllardan beri yapıldı, özellikle gelişmiş ülkelerde terördeki çifte standart her geçen gün acı sonuçları ortaya koyuyor.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU´NDAN FRANSA SALDIRISI AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ?Fransa´daki olay terörün hangi boyuta geldiğini, teröristlerin ne kadar acımasız olduğunu gösteren bir olaydır. Bütün dünyanın terör konusunda ortak çaba harcaması gerekir. Olayı sadece güvenlik boyutuyla ele almak yeterli değildir? dedi.

CHP Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun başkanlığında toplandı. Toplantıda Fransa´nın Nice kentinde meydana gelen terör saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Fransa´daki saldırının gündemi tamamen değiştirdiğini belirterek şunları söyledi:

?Terörün hangi boyuta geldiğini, teröristlerin ne kadar acımasız olduğunu gösteren bir olaydır. Yüzlerce masum insanı çoluk çocuk demeden hedef seçiyorsunuz. Bütün dünyanın terör konusunda ortak çaba harcaması gerekir. Olayı sadece güvenlik boyutuyla ele almak yeterli değildir. Olayın sosyolojik boyutlarına, psikolojik ve ekonomik boyutlarına bütün dünyanın girmesi gerekiyor. Dünyanın terör belasından kurtulması gerekiyor. Türkiye tam 32 yıldır terörle mücadele ediyor. Binlerce insanımız hayatını kaybetti. Terör ortamında doğan çocuklar bugün 30 yaşlarını aştı. O çocukların yaşadığı travmalar, yaşadığı sorunlar, onları nasıl topluma saygın bir birey kazandırabiliriz bütün bunlar hepimizin ortak sorunudur. Terörle mücadele tek başına siyasi partinin, bir iktidarın görevinin olmasının ötesinde toplumun ortak sorunu ve ortak görevidir. Hiçbir ayrım yapmadan, herkesin düşüncesini özgürce söyleyebileceği bir ortamda bizim oturup terörle mücadele konusunda strateji geliştirmemiz gerekiyor. Onu yapmadığınız takdirde terörle mücadele edemezsiniz. ´Benim teröristim, onun teröristi´ diye bir ayrım yapamazsınız. Dış politikanın terörle mücadele konusunda ne kadar önemli olduğunu Türkiye´deki yetkililer görmüştür. Dünyanın değişik ülkelerinden büyük bir kısmını Türkiye üzerinden Ortadoğu´ya transfer etme gibi bir politikanın sadece Türkiye için değil dünya için felaket getirdiğini belirtmek isterim.?

?PARA HER ŞEY DEMEK DEĞİLDİR?

AK Parti hükümetinin oturup ciddi ve samimi özeleştiri yapması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ?Bunu yapmadığı zaman terörle mücadelede başarılı olamaz. Parlamentoda görüşülen ve dün geçici 2´nci maddesi geri çekilen Varlık Barışı düzenlemesi. Uyuşturucu paraları, rüşvet paraları, kara paralar bir şekliyle Türkiye´ye gelecek ve Türkiye´de aklanacak. Yarın ne diyecekler size. Kara para aklayan bir ülkeye teröre destek veren bir ülke etiketi yapıştırmayacaklar mı? Terör örgütlerinin mali kaynakları kara para, uyuşturucu ve insan ticaretidir. Bunu yaparsanız dünyanın önüne çıkıp biz terörle mücadele ediyoruz diyemezsiniz. Biz uluslararası anlaşmaların altına imza atmışız. Ben o uluslararası anlaşmalara uymuyorum diyorsunuz dünya kamuoyuna. Dün geri çekildi arkadaşlarımızın direnmesi sonucunda. Biz Türkiye´nin saygınlığını korumak istiyoruz. Para her şey demek değildir. İnsanın onuru olduğu gibi ülkelerin de onuru vardır. Para gelsin de nereden gelirse gelsin diye bir anlayış olamaz? diye konuştu.

 DÜNYA LİDERLERİNDEN KINAMA MESAJLARI

Fransa´nın Ulusal Bayram kutlamaları sırasında gerçekleştirilen ve 84 kişinin hayatını kaybettiği saldırı, dünya liderleri tarafından kınandı.

Fransa´nın Nice kentinde bir kamyon şoförünün Ulusal Bayram kutlamalarının yapıldığı sırada kamyonu kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 84 kişi hayatını kaybetmişti. Dünya liderleri de saldırıyı kınayan mesajlar yayınladı. ABD Başkanı Barack Obama, olayda ölenlerin ailelerine taziye dileklerini ifade ederken, olayla bağlantısı olanların bulunması ve adalete teslim edilmeleri için her yardımı yapabileceklerini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Nice´deki olay karşısında şaşkınlığını ifade ederek, terörle mücadelede Fransa´nın yanında olduklarını söyledi. Merkel, ?Tüm zorluklara rağmen bu savaşı kazanmalıyız? dedi.

THERESA MAY´DAN, FRANSA´YA DESTEK MESAJI

İngiltere´nin yeni Başbakanı Theresa May, Nice´deki saldırı ile ilgili olarak ?Bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande´ı arayarak Fransa ile geçmişte olduğu gibi omuz omuza olduğumuzu belirteceğim. Eğer bu korktuğumuz gibi bir terör saldırısı ise, hayatımızı mahvetmek isteyen acımasız saldırganları bertaraf etmek için çabalarımızı arttırmamız gerekiyor? dedi.
İngiltere´nin yeni Başbakanı Theresa May, Nice şehrinde dün gece gerçekleştirilen terör saldırısı ile ilgili açıklama yaptı. May, 84 kişinin ölümüne sebep olan olay ile ilgili ?Dün gece Nice kentinde gerçekleştirilen korkunç saldırıdan dolayı çok üzgünüm. Resmin tamamı zamanla netleşiyor ama şu an 80´den fazla ölü ve birçok da yaralı var. Bu insanlar aileleri ve arkadaşlarıyla ulusal kutlamalara katılan masum insanlardı? şeklinde konuştu. İngiliz Başbakan ?Olayda herhangi bir İngiliz vatandaşının zarar görüp görmediğini belirlemek için çalışmaları sürdürüyoruz. Büyükelçimiz, konsolosluk ekibiyle birlikte bugün Nice kentine giderek olaydan etkilenenlere ellerinden gelen yardımı yapacaklar? şeklinde konuştu.

AB Konsey Başkanı Donald Tusk ?Tam da kardeşlik özgürlük ve eşitlik gibi kavramların vurgulandığı kutlamalarda yaşanan bu olay üzücü çelişkidir? yorumunu yaptı. ABD´li politikacı Hillary Clinton ise olayı ?dehşet verici? olarak nitelendirirken ?Fransa´nın göbeğinde gerçekleşen bu olay hakkında çok üzgünüm? açıklamasını yaptı. İngiltere´nin çiçeği burnunda Başbakanı Theresa May de saldırı hakkında ?kaygılı? olduğunu söyledi.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ise olayı ?barbarca bir saldırı? olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaşanan bu trajedinin ardından ABD´nin Fransız halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

 

FRANSA´DA 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa´da üş günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.
Fransa´nın Nice kentinde Ulusal Bayram kutlamaları sırasında şoförün hızla kalabalığın üzerine sürmesi sonucu 84 kişi hayatını kaybetmişti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırının ardından Ulusal Savunma Konseyi´ni toplandı. Başbakan Manuel Valls, TSİ 10.00´da başlayan toplantısının ardından açıklama yaptı. Valls, ülkede üç günlük yas ilan edildiğini kaydederek, yasın cumartesi günü başlayacağını aktardı. Manuel Valls, terör tehdidinin ağırlıklı olarak Fransa´da olduğunu belirterek, ?Teröristlerin amacı korku ve paniğe neden olmak. Ancak, Fransa büyük bir ülke ve bu durum da istikrarının bozulmasına izin vermez? dedi.

 

(VS)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false