FRANSA ANAYASA KONSEYİ´NİN  ?İNKAR? YASASINI İPTALİ
GÜNDEM 27.01.2017 16:13:28 388 0

FRANSA ANAYASA KONSEYİ´NİN ?İNKAR? YASASINI İPTALİ

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Anayasa Konseyinin sözde Ermeni soykırımının inkarına yönelik ceza yasasını iptal etmesinin önemli bir hukuki kazanım olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Anayasa Konseyinin sözde Ermeni soykırımı iddialarının inkarına yönelik ceza yasasını iptal etmesine ilişkin olarak açıklamada bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

 ?Fransa Anayasa Konseyi, dün açıkladığı kararla Fransa Parlamentosunun 22 Aralık 2016 tarihinde kabul ettiği ´Eşitlik ve Vatandaşlık Yasası´nın inkar suçunun kapsamının mahkeme kararıyla soykırım olarak nitelendirilmemiş olayları da içerecek şekilde genişletilmesini öngören maddesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine ve Fransa Anayasasına aykırı olduğuna karar vermiştir. Fransa Anayasa Konseyi, 2012 yılındaki kararının devamı niteliğini taşıyan ve ihtilaflı tarihi olaylar konusunda ülkemizin bugüne dek savunduğu ilkelerle uyumlu bu kararıyla hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan ifade özgürlüğü ilkelerine bağlılığını bir kez daha göstermiştir. Karar, tarihsel ihtilaflara ilişkin demokratik tartışmaların, kısır iç politika mülahazalarıyla hukuka aykırı şekilde kısıtlanmasının engellenmesi açısından önemli bir hukuki kazanımdır. Bu tür ihtilafları siyasi amaçlarla istismar çabası içinde olan çevrelerin bu karardan gerekli dersleri çıkaracağını ümit ediyoruz?

İNKAR YASASI´NIN GEÇİRDİĞİ EVRELER

Fransa´da yasayla kabul edilen Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören yasa maddesi Anayasa Konseyi´nden ikinci kez döndü. Fransız Anayasa Konseyi, ender görülen bir uygulamayla "kendiliğinden yetki kullanarak?, torba yasanın itiraz edilen maddelerine "inkar maddesini" de ekledi. Mahkeme "hukuki olarak üzerinde karar alınmayan bir düşüncenin ifadesinin Anayasa ve yasaların güvencesi altında olduğunu" hatırlattı. Karar Ermeni diyasporasını kızdırdı. Ermeni Dernekleri Konfederasyonu CCAF, "Biz böyle bir teslimiyeti asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Fransız Anayasa Konseyi, 22 Aralık 2016´da Fransız Ulusal Meclisi´nden geçen "Yurttaşlık ve Eşitlik Yasası" adlı torba yasanın Anayasa´ya aykırılık başvuruları hakkındaki görüşünü bildirdi. Yasanın 18 ayrı maddesinin Anayasa´ya aykırı olduğunu iddia eden 60 senatör ve 60 milletvekili, Anayasa Mahkemesi´ne başvuruda bulundu. Başvuruları inceledikten sonra 26 Ocak 2017 akşamı kararını açıklayan Mahkeme, "kendisine 18 madde ile ilgili aykırılık başvurusu yapıldığını, mahkemenin de "re´sen/kendiliğinden" yetkisini kullanarak bir maddeyi eklediğini açıkladı.

Mahkeme, "1915´te yaşanan ve çok sayıda Ermeni yurttaşın yaşamını yitirdiği olayları "soykırım olarak kabul eden 2001 yasasına" dayanarak, inkar edenlerin 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro da para cezasına çarptırılmasını" içeren maddeyi Anayasa´ya aykırı buldu.

"Ne gerekli, ne de orantılı..."

Konsey, gerekçeli kararda bu hükmünü özellikle Anayasa´nın düşünce ve ifade özgürlüğünü garanti altına alan bölümlerine ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi´nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 11´inci maddesine atıfta bulunarak temellendirdi. Konsey gerekçesinde, "Fransa´da ya da uluslararası mahkemelerde hakkında bir karar bulunmayan ve tarihi bir tartışma konusu olabilecek bir olay hakkında cezai kovuşturma talep etmek hukuki açıdan kuşku yaratan bir durumdur" dedi.

Ayrıca, "bu konudaki söylemlerin hakaret ve nefret içermesi durumunda" 29 Temmuz 1881 Basın Özgürlüğü Yasası ile zaten cezalandırılığına dikkat çeken Anayasa Konseyi, ilgili maddenin bu nedenlerle "ne gerekli, ne de orantılı olmadığı" görüşünü dile getirdi.

İçtihad oluşturan 3 karar

Konsey´in kararında, AİHM´in Büyük Dairesi´nin aldığı Perinçek kararına ve derneklerin yaptığı 10 sayfalık başvuruya atıfta bulunulmadı. Gerekçe olarak, yine Konsey´de alınan 20 Mayıs 2011´deki ifade özgürlüğü ile ilgili bir kararı, 28 Şubat 2012´de reddedilen İnkar Yasası kararını, 17 Mayıs 2012´te Türk derneklerinin de taraf olduğu Vincent F. kararını içtihad olarak gösterdi.

Ermeni diyasporasından öfke

Karara öfkeli bir açıklama ile karşılık veren Fransa Ermeni Dernekleri Konferderasyonu (CCAF), "Mahkemenin, inisiyatif kullanarak aldığı bu kararda, soykırım inkarının cezalandırılması, bu konuda hukuki bir karar alınması şartına bağlaması karşısında büyük hayret içerisindeyiz. Yapay bir şekilde insiyatif alarak, AİHM´in dahi empoze etmediği yönde bir karar alan Anayasa Konseyi, özellikle Ermeni asıllı yurttaşlara bu konuda yapılacak saldırıların ahlaki ve politik sorumluluğunu üzerine almıştır. CCAF böyle bir teslimiyeti asla kabul etmeyecektir ve inkarcılıkla mücadele etmeye devam edecektir" dedi.

Türk Dernekleri´nin Başvurusu

Anayasa Konseyi´ne yapılan başvuruya müdahil olan Türk Tarihi´nin Fransız Okullarında Tarafsız Öğretilmesi Derneği (ANEHTTC) Başkanı Doktor Demir Önger, Anayasa Mahkemesi´nin kendinden insiyatif almasında, yaptıkları başvurunun belirleyici olduğunu dile getirdi. "Bu torba kanun içinde geçirilen maddenin iptaliyle inkar cezası tartışmaları da sonlanmış oldu. Bundan böyle bu konuda artık yasa getirilemez. Ayrıca soykırım oldu ya da olmadı şeklindeki tartışmalar da özgürce yapılabilir hale gelmiştir" dedi.

Önger, Cumhurbaşkanı François Hollande´ın seçim arefesinde lobilerin baskısıyla bu yasayı getirdiğine de dikkat çekerek, "Hollande, torba yasa ile hiç ilgisi olmasa da bu maddeyi yasaya ekletti. Biz de dernek olarak mücadelemizi yaptık. Böylece Anayasa Mahkemesi´nin insiyatif alıp bunu da iptal maddeleri arasına koymalarını sağladık" diye konuştu.

 


 

 

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı