Fiili Yanlışlara  Fiili Çözümler Arama Yanılgısı

Fiili Yanlışlara Fiili Çözümler Arama Yanılgısı

Abdullah Gül, Chatham House tarafından bu yıl kendisine verilecek olan Ödül´ü almak üzere Londra yolunda iken uçakta medya mensupları ile konuşmuş, değişik konulardaki soruları yanıtlamış, ülke gündemi ile ilgili mesajlar vermiş. Bunların bir tanesi özell

Abdullah Gül üniversitelerdeki türban sorununun fiilen çözülmüş durumda olduğuna işaret ederek şöyle konuşmuş:

 

?Bu konunun çözülmesi gerektiği konusunda kamuoyunda bir mutabakat oluştu sanıyorum. Fiili yanlış, fiili olarak çözülmüş durumda. Özel televizyon yayınında da böyle olmuştu. Fiili uygulama hukuki düzenlemeden önce gelmişti. Bu konuda ilgili hukuki düzenlemenin, ileride bir problem çıkmaması için sakin bir şekilde yapılması doğru olur.?

Gerçekten böyle bir ?yorum´ Gül´e ait midir, değil midir merakı ile uçakta Londra´ya uçmakta olan medya erbabının yayın kuruluşlarına gönderdiği haberleri kontrol ettikten sonra anlaşıldı ki bu sözler yanlış anlaşılmış değildir. Gerçekten Abdullah Gül tarafından söylenmiştir ve şu soruları davet etmektedir: ?Fiili yanlışları, fiili olarak çözmek?? Bu yöntem hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi gereken bir anayasal düzende kabul edilebilir mi? ?Fiili yanlışları?? saptamak, Yargı´nın yetkisinde kalması gereken bir görev değil midir? Yoksa siyasal iktidar gücünü taşıyanlara mı kalmıştır bunun takdiri?  Eğer varsa bu yanlışların giderilmesi için de hukuk kurallarının ve hukuksal düzenlemelerin işletilmesi koşulu göz ardı edilebilir mi?

Gelelim burada ortaya çıkan  bir başka önemli çelişkiye? ?Türban´ olayı ne zamandan beri ?fiili yanlış´ kategorisinde yer almaktadır? Üniversitelerde ve de kamusal alanlarda ?dinsel´ hatta ?siyasal´ simge olarak türbanın kullanılmasını yasaklayan, bunun Anayasa´nın ?değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek´ hükümleri çerçevesinde ele alındığında bir siyasal partinin mahkumiyetine kadar varan Anayasa Mahkemesi Kararları ve hatta AİHM tarafından tesis edilmiş hükümler varken, olayı ?fiili yanlış´ diye geçiştirmek olası mı?

Ya ?fiilen çözme?´ yaklaşımına ve bunu özendiren sözlere ne demeli? Hukuksal düzenlemelerin sonradan gelmesini bekleyerek, hiçbir yasal dayanağı olmayan icraatı çözüm olarak kabullenmek, Anayasa´mızın bugünkü getirildiği durumunda bile, hangi fasıl ya da maddeye sığdırılabilecek bir anlayıştır? Türk Ceza Yasası´nda yeri olan ?ihkak-ı hak? yani ?hakkı olduğunu ileri sürüp adaleti kendisi sağlamaya kalkışmak? denilebilecek bir eylemi çağrıştırmaz mı bu çözüm biçimi?  Neleri davet etmiş oluruz böyle bir yöntemin geçerli bir hak arama yolu olduğu kabul edilirse? Açıkça şu olur: Yargının ve adaletin günlük yaşamdaki etkinliğinin zedeleneceği ve her yurttaşın hakkının yendiğini sandığı anlaşmazlıklarda fiilen çözüm peşinde olacağı bir anarşi ortamına özendirilir toplum. Bunun ucu da hatta ülkenin ve ulusun bütünlüğünü tehdit etmekte olan bir savaşıma kadar uzanır, etnik ayrışmaya ve bununla ilgili silahlı çatışmalara karşı duran devlet otoritesinin de ?fiili yanlış´ içinde olduğunu kabul edenlerin, ?fiili çözüm´ arayışlarına kadar gider. Zaten iyice düşünürsek, ?Açılım´ diye ortaya atılan paketlerin kısa zamanda ülkede bu tabloyu yaşatmaya başladığı görülmüyor mu?

Olmuşlar ve olabilecekler konusunda uzağa gitmeye hacet yok aslında. Abdullah Gül´ün, ?Fiili yanlışın fiilen çözülüşüne´ verdiği örneğin de nelere yol açtığını her gün ve her dakika TV ekranlarında ve kimi radyo yayınlarında fiilen yaşıyoruz. Turgut Özal´ın mahdumunun kurduğu ve hiçbir hukuksal  temeli olmadan yayına soktuğu televizyonlarla başlayan ?hazin tablo´ bugün de sürüyor. Kamu yayıncılığı ile ilgili mevzuatı, Anayasa´ya ve yasalara uygun olarak değiştirmek yerine, ?televizyonumu ve radyomu´ istiyorum kampanyaları doğrultusunda yaygınlaştırılan, bir ölçüde ?korsan´ olma niteliğini sürdüren yayıncılık halen kesin çözüme ulaşmış değil. Yayın kuruluşlarının frekans ve kanal tahsislerinin kesinleştirilememiş durumları ile sadece belirli ?bedeller? ödeyerek yayın yapmakta oldukları yadsınamaz. Hangisinin yayın ruhsatı, nasıl ve hangi yollardan iktisap edildiğini gösterir netliktedir? ?Özel? furyasında, yani ?fiilen çözüm´ günlerinde, fırsatını ve konumunu iyi değerlendiren kimileri, antenlerini dikip yayına başlamışlar ve ?istim arkadan´ gelince de ?fiili durumlarını´ tescil ettirme mutluluğuna ermişlerdir. Ardında  bu alabildiğine sözde özgürlük havasında öyle bir sorumsuz yayıncılık dönemi yaşatmışlardır ki ülkeye, RTÜK yasakçılığını davet edip Türkiye´yi basın yayın özgürlüğü ortamından yoksun bırakacak uygulamalara neden olmuşlardır.

Görüldüğü gibi özel televizyon serüveninin yarattığı toplumsal ve kamusal zararların ışığında   ?sui misal, emsal olmaz´ kuralını göz önüne alırsak, ?türbana fiili çözüm´ yaklaşımı hepten  temelsiz kalıyor. Aksine ?ben yaptım oldu´ zihniyetiyle icraata yönelme hevesinde olanların önüne alınması gereken bir ders olarak çıkıyor. Ne var ki anlaşılan Türkiye uzun ve dikenli bir yola girmiş bile.  Şimdi şu bilançoyu çıkarmamız ve alarma geçmemiz gerek: Ülkede ?fiili yanlış olarak´ görülmeye aday daha neler vardır, bunlara ne tür ?fiili çözümler´ aranacak ve getirilecektir? Hukukun üstünlüğü işleyişleri askıya alınıp, oluşan fiili durumları kabule zorlatan  yasalarla mı yönetilecektir Türkiye? Abdullah Gül´ün yaklaşımı bu kaygıları hak etmiyor mu sizce?

 

 

 


2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli