FETÖ,  2010 REFERANDUMU´NDA AKP´YE YAKIN OLMUŞ, 1967´DE CHP´YE BAĞIŞTA BULUNMUŞ!
SİYASET 26.05.2017 15:29:25 403 0

FETÖ, 2010 REFERANDUMU´NDA AKP´YE YAKIN OLMUŞ, 1967´DE CHP´YE BAĞIŞTA BULUNMUŞ!

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, ?1967 yılında bakıyorsunuz CHP´ye bağışta bulunduğu anlaşılıyor. Sadece bir parti ile ilişkilendirmek için söylemiyorum ama bu örgütün amaçlarına uygun partilerle iş birliği yap

.ANKARA (İHA) ? Petek, FETÖ´nün siyasi ayağına ilişkin soru üzerine raporda FETÖ´nün bir siyasi partiye yakınlığı olup olmadığına ilişkin bilgisi olmadığını ifade etti. Petek, örgütün 2010´da yargıyı ele geçirme kapsamında AKP  ile yakın ilişki içinde olduğunu, referandumu desteklediğini ifade etti. 

15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek ve Başkanvekili Belma Satır basın toplantısı düzenledi. Yaptığı açıklama sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Petek, darbe girişiminin siyasi ayağına ilişkin olarak, ?FETÖ ile ilgili yaptığımız tespitlerden sadece bir siyasi partiyle irtibat, diğerleriyle yakın uzak bir yapılanma olmadığını tespit ettik. Dönemsel olarak iktidardaki partilere yakın davranıp devlet üst organlarına sızmak için siyaseti kullanma yolunu seçtikleri anlaşılmaktadır. 1967 yılında bakıyorsunuz CHP´ye bağışta bulunduğu anlaşılıyor. Sadece bir parti ile ilişkilendirmek için söylemiyorum ama bu örgütün amaçlarına uygun partilerle iş birliği yapmak istediği görülüyor? dedi.

Adil Öksüz´ün raporda yer alıp almadığına ilişkin soruya Petek, ?Adil Öksüz, gerçekten somut olarak FETÖ ile irtibatı olduğu kesin olan ve darbenin yönetilmesinde aktif rol alan kişi konumunda. Bu kişinin hala yakalanamamış olması, serbest bırakan hakimlerin hakkında adli işlemler yapıldığını biliyorsunuz. Gülen´in de 1970´li yılardan başlayarak izinlerini 5 defa 30-40 gün olarak yurt dışında geçirdiğini görüyoruz. Adil Öksüz ile ilgili FETÖ bağlantısına bir delil de Ali Ünal´ın komisyonun talebiyle alınan ifadesi. Ali Ünal, Pensilvanya´da FETÖ lideri yanında Adil hoca olarak gördüğünü, Öksüz soy ismini bilmediğini ancak gördüğü kişinin Adil Öksüz olduğunu kesin olarak anladığını beyan ediyor? yanıtını verdi. 
Bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar´ı dinlemediklerini hatırlatması üzerine Petek, ?MİT´in 36 sayfalık raporun tamamına baktığınızda dış kaynaklarıyla irtibatını detaylı bulacaksınız. Bu yapının başlangıçta dini istismar eden sivil görünümlü bir yapı olarak ortaya çıktığı, paralel devlet yapılanması diye ortaya çıktığı ve silahlı terör örgütü olarak ifade edildiği tabirinin girişimden 2 ay önce geldiği belirli. Bir noktadan sonra MİT de komisyonun şeffaf çalışma yürüttüğü bilgisi içinde? şeklinde konuştu.

Darbe Araştırma Komisyonu raporu hakkında bilgi verirken  Petek, ?Bu rapor geleceğimiz açısından son derece önemlidir, pek çok çalışmaya referans olacaktır. Araştırmacılar bu rapordan istifade edecektir. Bundan sonra da hain darbe girişimini araştırmak isteyenlere bir yol göstermiş olacaktır. Bir yol haritasını ortaya koymuş oluyoruz. Raporumuzun bir terör örgütü olarak FETÖ/PDY´yi, 15 Temmuz darbe girişimini tüm boyutlarıyla, tarihi süreç içinde ele alan bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı rapor niteliğini taşıdığını düşünüyoruz? ifadelerini kullandı.

Petek, 22 komisyon toplantısında 141 kişinin dinlendiğini ve yaklaşık 200 adet rapor ve belgenin komisyona sunulduğunu belirterek, ?Yarım asırlık örgütün en ince detaylarıyla yapısını, 15 Temmuz ihanetini ve halkımızın şanlı direnişini birlikte göreceğimiz kıymetli rapor ortaya çıkmıştır. Rapor üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm FETÖ´nün ortaya çıkışı-gelişimi ve yapısı başlığı altında dönemler halinde örgütün kuruluşundan 15 Temmuz 2016 tarihine kadar olan genel tarihçe, gelişim ve yapılanma şeması, hiyerarşik ilişkileri, yurt içi ve dışı örgütlenmesi, gizli ve açık hedefleri, stratejisi, çalışma yöntemleri, örgütün güçlenmesini sağlayan iç ve dış faktörler, örgüte gelişme fırsatı veren iç şartlar ve argümanlar, örgütün finans, iş dünyası, medya, siyaset ve sivil toplum kuruluşları gibi legal görünüm altındaki illegal faaliyet alanları, örgütün yargıya, emniyete ve orduya hangi yollarla ve hangi süreçlerle yerleştiği, kamu kurumlarına yerleşmek, siyasi iktidarı zor durumda bırakmak ve her alanda gücü eline geçirmek üzere tertip ettiği, düzenlediği olaylar, örgütün silahlı terör örgütü olduğuna ilişkin değerlendirmeleri ihtiva etmektedir. İkinci bölüm FETÖ´nün 15 Temmuz darbe girişimi, darbe girişimden önceki genel durum, darbe girişiminin kronolojik seyri, öne çıkan olaylar, darbe girişiminin bastırılması ve rol alan kişiler anlatılmıştır. Ayrıca darbe girişiminin uluslararası bağlamdaki analizi, uluslararası boyutu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm ise FETÖ tarzı örgütlenmeler ile demokrasiye yönelik her türlü müdahalenin önlenmesi hususunda tespit edilen sorunlar ile alınması gereken tedbirler ve yeniden yapılanma önerileri başlıkları altında. FETÖ/PDY´ye ait kavramların iyi anlaşılabilmesi için örgüt terminolojisini ekledik. Bazı kavramlar ve cümleler FETÖ üyelerinin bildiği şifreli kavramlar, bunu bir terminoloji olarak rapor sonuna ilave ettik? şeklinde konuştu.
Raporun tamamlanmasına ilişkin eleştirilere cevap veren Petek, ?Bilgi, belge talep etmek üzere kurumlarla yaptığımız yazışmaların çokluğu, çok miktarda belge geldi. Komisyon toplantılarında biz bunu sadece şu kurumdan şu rapor geldi şeklinde bilgilendirdik. Ama onlar kapsamlı raporlar. Hassasiyetle inceleyip neleri alabiliriz diye düşündüğümüz için zamanımızı aldı. Olayın sıcaklığı sebebiyle süre içinde yeni ve güncel bilgiler ortaya çıktı. Biz 3 Ocak´ta çalışmamızı tamamladığımızda yargı bağlamında istediğimiz bilgilerin pek çoğu gelmiyordu bize. Sonradan iddianameler geldi. Bu süreç çalışmalarımızı güncellememize neden oldu, bunu da açıklıyorum. Biz araştırdıkça 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık anlamında legal görünümlü illegal işler olduğunu, yargı, emniyet, silahlı kuvvetlere, üst bürokrasiye nasıl nüfuz ettikleri hakkında çok önemli detaylara ulaşmış bulunuyoruz? dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false