TARIM 13.11.2017 10:49:09 415 0

"Fazla sulama rekolteyi artırmaz, düşürür"

Güney Yüreğir Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Yunus Bülbül, kararında ve zamanında yapılan sulamanın verimi artırdığını söyledi.

Güney Yüreğir Sulama Birliği, çiftçilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın sunduğu tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetinden üst düzey fayda sağlayabilmesi için yürüttüğü eğitim programlarını sürdürüyor. Güney Yüreğir Sulama Birliği´nde görevli ziraat mühendisleri, Karataş´ın Sirkenli mahallesinde,  "Tarımsal Yapılar ve Sulama, Bitki Koruma ve Toprak" konusunda üreticileri bilgilendirdi.
 
FAZLA SUYLA TOPRAK SU TUTMA ÖZELLLİĞİNİ KAYBEDİYOR
Eğitim öncesi açıklamalarda bulunan Birlik Müdürü Yunus Bülbül, daha fazla ürün elde edebilmek için vahşi sulama yöntemleri yerine, modern tarım tekniklerinin kullanılması gerektiğini söyledi.
Fazla sulanan toprağın su tutma özelliğini kaybettiğini ve daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu belirten Bülbül, "Halk arasında salma sulama da dediğimiz vahşi sulama yöntemi maalesef bölgemizde hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. Damlama ve yağmurlama sulamaya göre daha ucuz olan vahşi sulamayı kullanan üretici, hem yetiştirdiği ürüne, hem de toprağa zarar veriyor" dedi.
 
TOPRAK VERİMSİZLEŞİR
Bugünü kurtarmak adına vahşi sulamayı sürdüren üreticinin geleceğini de ipotek altına aldığını dile getiren Bülbül şunları söyledi:
"Fazla sulama yararlı organizmaları yok ederek, toprağı verimsiz hale getiriyor. Bu da önümüzdeki yıllarda ürün rekoltesinde büyük düşüşler yaşanması anlamına geliyor. Ayrıca yakın zamanda dünyanın yaşayacağı su sıkıntısını da dikkate alarak, ilkel sulama yöntemlerini terk etmek zorundayız. Damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine yöneldiğimiz takdirde; ürünlerimizde yüksek rekolte alırız, toprağa zarar vermez, suyu israf etmeyiz."
 
HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
"Tarımsal Yapılar ve Sulama" konusunda bilgilendirme yapan Güney Yüreği Sulama Birliği Ziraat Mühendisi Tuğba Deniz ise, aşırı sulamada, harcanan su ve enerjinin boşa gideceğini kaydetti.
Deniz, "Topraktaki bitki besin maddeleri yıkanarak kaybolur, taban suyu yükselir, toplam ürün miktarı azalır, toprağın yapısı bozulur, geç tava gelir ve fungal (mantarsal) hastalıklar çoğalır" dedi.
 
ÜRÜNÜNÜ ARTIRMAK İSTEYEN SUYU DOĞRU KULLANMALI
Düzgün ve faydalı sulama için, tarlada doldur boşalt sulama yapılmaması gerektiğinin altını çizen Deniz, "Randımanlı sulama yapılmalıdır. Drenajlara su akıtılmasının önüne geçilip, sıkıntılı hatlarda gece sulaması tercih edilmelidir. Ana kanallarda dalgalanma yaşanması halinde kapaklarla oynanılmamalı, kanalet hattında su bitince kapaklar kapatılmalı, su dağıtım teknisyenlerinin önerilerine ve müdahalelerine tam olarak uyulmalıdır" ifadelerini kullandı. Deniz, damlama ya da yağmurlama sulama sistemini tercih eden üreticinin 100 dekar mısırda salma sulamaya göre 20 bin TL. daha fazla kar elde edeceğini de dile getirdi.
Kanaletlere atılan, kum torbası, çuval, yatak, branda gibi yabancı maddelerin fotoğraflarını da gösteren Deniz, kanaletlerin temizliği konusuna dikkat çekti. Deniz, eğitimdeki temel amacın, çiftçilere doğru sulama tekniklerini anlatarak, suyu verimli kullanmalarını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false