FAİZ DÜŞÜRME REÇETESİ: ?ÖNCE SICAK PARADAN UZAK DURACAKSINIZ!?
SİYASET 26.10.2017 21:32:08 157 0

FAİZ DÜŞÜRME REÇETESİ: ?ÖNCE SICAK PARADAN UZAK DURACAKSINIZ!?

Faizlerin dibe vurduğu küresel koşullarda, Türkiye´nin sıcak para için tefeci faizi ödediğini ifade eden CHP´li Öztrak, faizlerin Saray talimatıyla düşürülemeyeceğini vurguladı.

CHP´li Öztrak faizleri düşürmenin reçetesini şöyle sıraladı:

?Her şeyden önce sırtınızı sıcak paraya yaslamaktan vazgeçeceksiniz. Victor Hugo´nun ?Borç köle olmanın başlangıcıdır´ sözünü kulağınıza küpe yapacaksınız. Bütçemizi ve dış ödemeler dengemizi sağlam tutacaksınız. Bu kadar borcunuz varsa saydam olmak zorundasınız, millete ve adalete hesap vermekten kaçmamalısınız. İçeride vermekten kaçtığınız hesabı dışarıda vermek zorunda kalırsınız. Oy alacağım diye dış politikayı iç siyaset malzemesi yapmayın. Dışarıda bağırmak çağırmak marifet değil, lafını dinletebilmek marifet.?

?Aksi takdirde ülke riskini artırıp faizi de kuru da azdırırsınız. Bunları yapamıyorsanız yabancı ülkelerin borç kamçısıyla bugünkü hâlde sizi eğip bükmesine fırsat verirsiniz. Ülkenizi dış borca ezdirir, dış politikanızı başka ülkelere teslim etmek zorunda kalırsınız, bedelini de tüm milletimiz öder.?

TBMM Genel Kurulu´nda Türkiye ekonomisinin durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, özetle şunları söyledi:

VATANDAŞ DEPODA 1 LİTRE BENZİNİ ZAMMA KAPTIRDI
Ekonomik dengelerimiz altüst durumda. TÜİK´in rakamları ile vatandaşın hâli pürmelali her geçen gün biraz daha ayrışıyor. Daha dün gece benzine 9 kuruş zam geldi. Bu sabah vatandaşımız arabasının deposunu doldururken koyduğu benzinin 1 litresini yapılan bu zamma kaptırdı.

OVP´NİN DOLAR CİNSİNDEN HEDEFLERİ ÇÖPE GİTTİ
İşsizlik, enflasyon çift haneli rakamları gördü. Artık hedef de veremez hâle geldiniz. Orta vadeli programda ?2018´de 1 doların değeri 3 lira 73 kuruş olacak" demişsiniz. Oysa dün akşam dolar 3 lira 80 kuruşu gördü. Bu sabah itibarıyla dolar 3 lira 75 kuruş. Mürekkebi kurumadan Orta Vadeli Programın dolar cinsinden tüm hedefleri çöpe gitti.


EL ATINA BİNEN TEZ İNER
Yıllardır Adalet ve Kalkınma Partisini uyardık, "El atına binen tez iner" dedik; dinletemedik. Bugün ekonominin sıcak para bağımlılığı en büyük risklerden biri hâline geldi. Ağustos itibarıyla Türkiye´nin kısa vadeli dış borcu 112 milyar dolar, Merkez Bankası´nda ise kasada sadece 90 milyar dolar döviz rezervimiz var. On dört yıl aranın ardından ilk kez toplam dış borç ülke gelirinin yarısını aştı, bu yılın ikinci üç ayında yüzde 52´ye ulaştı.


TEFECİ FAİZİ ÖDÜYORUZ
İktidar partisinin Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı faizleri düşürmek için her gün sarayda toplantılar yapıyor, sağa sola emirler yağdırıyor ama faizler kendisini dinlemiyor, alıp başını gidiyor. Yılbaşında yüzde 8,3 olan Merkez Bankası´nın piyasaya para verirken uyguladığı faiz şimdi yüzde 12´ye dayandı. Faizler 2009 krizinden bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Faizlerin dibe vurduğu küresel koşullarda biz sıcak paraya tefeci faizi öder hâle geldik.


FAİZ DÜŞÜRME REÇETESİ
Faizi düşürmek mi istiyorsunuz, reçete bellidir: Her şeyden önce sırtınızı sıcak paraya yaslamaktan vazgeçeceksiniz. Victor Hugo´nun "Borç köle olmanın başlangıcıdır." sözünü kulağınıza küpe yapacaksınız. Bütçemizi ve dış ödemeler dengemizi sağlam tutacaksınız. O zaman faiz düşer, emirle faizi düşürmeyi hiçbir ülke bugüne kadar başaramadı.


BEDELİ MİLLET ÖDER
Bu kadar borcunuz varsa saydam olmak zorundasınız, millete ve adalete hesap vermekten kaçmamalısınız. İçeride vermekten kaçtığınız hesabı dışarıda vermek zorunda kalırsınız. Oy alacağım diye dış politikayı iç siyaset malzemesi yapmayın. Bağırmak çağırmak dışarıda marifet değil, lafını dinletebilmek marifet. Aksi takdirde ülke riskini artırıp faizi de kuru da azdırırsınız. Bunları yapamıyorsanız yabancı ülkelerin borç kamçısıyla bugünkü hâlde sizi eğip bükmesine fırsat verirsiniz. Ülkenizi dış borca ezdirir, dış politikanızı başka ülkelere teslim etmek zorunda kalırsınız, bedelini de tüm milletimiz öder.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli