Erdoğdu, ?İthal et, fiyatları düşürmüyor, üreticiyi bitiriyor?
SİYASET 21.10.2017 00:48:29 443 0

Erdoğdu, ?İthal et, fiyatları düşürmüyor, üreticiyi bitiriyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: ?AKP´nin besicilik politikasının kazanını yabancı, kaybedeni yerli besiciler.1990´larda yüzde 60 olan kırmızı et tüketimi yüzde 40´lara düştü. Sorunun kökeninde, besiciliğin altını oyan, yerli sığırı yok eden pol

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı´nın geçtiğimiz günlerde yüksek et fiyatlarına karşı önlem olarak karkas et ithalatı yapılacağını açıkladığını hatırlatarak, ?İthal et, et fiyatlarını düşürmediği gibi yerli besiciliği bitiriyor? dedi.

AKP iktidarının 15 yıldır uyguladığı politikaların, kırmızı etin fiyatının her geçen gün artmasına neden olduğunu ifade eden Erdoğdu, ?Türkiye´de vatandaşlar 1 kilo et almak için yaklaşık 7 saatlik gelirini harcaması gerekirken, bir Alman veya bir İngiliz sadece 1 saat, İspanyol 2 saat, Fransız ve Belçikalının 2,5 saatlik gelirini harcaması yeterli? diye konuştu.

Etin çok pahalı olması nedeniyle halkın tüketim alışkanlıklarının da zorunlu olarak değişmeye başladığını vurgulayan Erdoğdu, 1990´larda halkın et tüketimi içinde, dana ve koyun etinin yüzde 60´lara varan bir ağırlık taşırken bu oranın 2010´lu yıllarda yüzde 40´lara düştüğüne dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

?AKP hayvancılık politikalarıyla yerli hayvan besiciliğini zayıflatırken, aynı zamanda halkın daha pahalı et yemesine neden oldu. Hükümet sorunu et üretimini değil, et ithalatını arttırarak çözmeye çalışıyor. Et ithalatı fiyatları ancak sınırlı süre için frenliyor. 2010´daki et ithalatı, et fiyatlarının artışında çok kısa bir süre fren etkisi yarattı. Et ithalatın et fiyatındaki yol açtığı ucuzlama, kilo başına sadece 1 lira 6 kuruş oldu. Ama ithalat yerli besiciliğe büyük bir darbe vurdu ve yerli sığır sayısında büyük bir düşüşe neden oldu.?

"SORUNUN KÖKENİ SIĞIR STOKUNU ERİTEN POLİTİKA"

Erdoğdu, sorunun kökeninde, besiciliğin altını oyan, yerli sığır stokunu eriten bu politikanın olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

?Toplam sığır stokunu nüfus artışına paralel şekilde arttıramayan bir tarımsal altyapı, adım adım AKP tarafından oluşturuldu. Bu dönemde Türkiye´de yerli sığır stokunun yerini kültür ve kültür melezi sığır stoku aldı. İthalat yerli hayvancılığa büyük zararlar verdiği için fiyatlar artmaya devam ediyor. Oysa çözüm net: Yerli üreticilerin maliyetlerini düşürerek yerli üretimi arttırmaya yönelik destekleme ödemesi yapmak, verimliliğin artmasını sağlamak. Rasyonel politikalarla, planlı desteklerle daha fazla üretim gerçekleştirmek ve et fiyatlarını aşağı çekerek tüketiciye ulaştırmak. Ancak yolsuzluk çamuruna batmış AKP iktidarının bunu gerçekleştirmesi mümkün değil. AKP´nin besicilik politikasının kazanını yabancı besiciler kaybedeni yerli besiciler?(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu