ERDOĞAN´DAN DANIŞTAY TEPKİSİ: ´ANAYASA´DA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİK AMA BU HALA DANIŞTAY´A NÜFUZ ETMEMİŞ´
SİYASET 24.10.2018 14:06:34 314 0

ERDOĞAN´DAN DANIŞTAY TEPKİSİ: ´ANAYASA´DA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİK AMA BU HALA DANIŞTAY´A NÜFUZ ETMEMİŞ´

Erdoğan, "Şu anda Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini hazırlamadan önce, Danıştay´dan bunu soracak, izin alacaksak ben bu makamda durmayayım, çekeyim gideyim" dedi

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi´nde "Şura-yı Devlet´ten Danıştay´a Uluslararası Sempozyumu´nda konuşan ve  Yargının yasa koyucu gibi davranmaması gerektiğini savunan Erdoğan, "Merak ediyorum, yerindelik görevi idareye mi ait yoksa yargıya mı ait? Bunun kavgasını 16 yıldır hep verdik, veriyoruz. O zaman yargı gelsin idare görevini de üstlensin" diyerek Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen ´Andımız´ kararına tepki gösterdi. Danıştay üyelerine "2013´ten 2018´e kadar neredeydiniz?"  dedi ve   "Vatandaş sizi tokatlamıyor, beni tokatlıyor. Sizi yuhalamıyor, bizi yuhalıyor" ifadesini kullanarak şöyle devam etti:

 

"Yeni yönetim sistemi ile Türkiye´nin demokrasi yolculuğunda yeni bir aşamanın da ifadesi olduğunu, böylece Türkiye´nin uzun yıllar milli iradeyi esir alan vesayetçi yapıdan kurtulduğunu, gerçek demokrasiye geçiş yolunda tarihi bir adım attığını söyleyen Erdoğan, ?Yeni sistemin en önemli özelliği yürütmede çift başlılığı sona erdirerek, sandıkta tecelli eden iradenin devlet yönetimine tam anlamıyla yansıtılabilmesini garanti etmesidir. Kuvvetler ayrılığını gerçek anlamda işletemeyen, bunun yerine millet iradesinin anti demokratik kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla frenlenmesini hedefleyen çarpık anlayış nihayet düzeltilecek diye düşünüyorum ama kendi kendime soruyorum, acaba düzeltildi mi? Bazı uygulamalar görüyorum ki, maalesef çift başlılık değil, hatta çok başlılığa doğru giden süreç var. Bazı kavramların tanımında da zorlanıyorum. Nitekim bugünkü kavramda da özellikle başlık çok güzel, hakikaten şura-yı devlet, anlamı çok güzel, içeriği ile muhteşem, Danıştay, o da bir başka. Bu işten iyi anlayanlara sorsak şura-yı devlet, Danıştay nedir inanın içinden çıkamazlar. Çünkü şura-yı devlet, devletin danıştığı organ, peki karar, icra, bu kimin? Bu da yerindelik anlamıyla idarenindir. Burayı bir defa iyi anlamamız lazım. İyi anlayamazsak olay nereye gider biliyor musunuz, ben damdan düştüm de onun için konuşuyorum, olay İzmir Limanı´nın biz ihalesini yapıyoruz ve Danıştay´da İzmir Limanı´nın ihalesi 2 yıl bekliyor. 2 yılın sonunda burayı alacak kişi vazgeçiyor, biz 1 milyar dolar kaybediyoruz. Bunu bana Danıştay neyle izah edecek, 1 milyar doların hesabını kim verecek? Seri olarak ne düşünüyorsan bize bildirirsin, ondan sonra biz de kararımızı veririz. Ama 1 milyar doların bedelini bu millete kimsenin ödetmeye hakkı yok. İdarede böyle bir şey olduğu zaman bütün yargı organları idarenin üzerine çullanıyor. Ama Danıştay böyle bir kararı geciktirmede maalesef ağırdan aldığı zaman kim bunun hesabını soracak, bu hesabı soracak olan merci yok. Başka örnekler de var. Böyle bir toplantıda onların içine girmek istemem. 16 yıllık Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde bunları çoğu zaman yaşadım, yaşadığım için söylüyorum. Son anayasa değişikliğinde aslında danışır noktasındaki şey de bile değişikliğe gittik. Ama hala Danıştay´a nüfuz etmemiş, Danıştay daha bunu uygulamaya koymadı. Halbuki bu değişiklik yapıldı? diye konuştu.

 

?Yargı gücü için bağımsızlık ve tarafsızlık birbirini tamamlayan iki kilit kavramdır?

 

Siyasi istikrarı garanti altına alan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nde ülke tarihinde ilk defa güçler ayrılığının da tam anlamı ile tesis edildiğini söyleyen Erdoğan, ?16 Nisan halkoylaması ile yargının bağımsızlığı yanında tarafsızlığın da anayasal çerçeveye alınması tarihi öneme sahiptir. Zira yargı gücü için bağımsızlık ve tarafsızlık birbirini tamamlayan iki kilit kavramdır. Bağımsızlık yargıya dış etki ve müdahalelere karşı koruyan bir güvence sunarken, tarafsızlıkta ideolojik kalıplar, politik tutumlar ve bireysel önyargılardan arınmış bir muhakeme faaliyetini ifade eder. Yargının hakemlik vasfını layıkıyla yerine getirebilmesi, yargının bu iki kavramın çizdiği çerçeveye sadık kalmasıyla mümkündür. Gerek 17-25 Aralık girişiminde, gerekse 15 Temmuz darbe teşebbüsünde yaşadığımız acı tecrübeler bize bu iki kavramın adaletin tesisi noktasında ne kadar elzem, hayati öneme sahip olduğunu göstermiştir. Kararlarını verirken akıl ve vicdanları yerine ideolojik bağnazlığı koyanlar, bağımsızlık ve tarafsızlık yerine FETÖ elebaşından gelen emirlere göre hareket edenler Türkiye´yi büyük bir felaketin eşiğine getirmişlerdir. FETÖ ihanet çetesinin ülkemizi sürüklemek istediği bu yıkımdan kurtaran, siyasi iradenin kararlı duruşu ile aziz milletimizin demokrasisine canı pahasına sahip çıkması olmuştur? şeklinde konuştu.

 

?Kusura bakmayın yanımda bunca hukukçu var. Bunlara bu devlet niye bu maaşları ödüyor. Gelip yan gelip yatın diye ödemiyor ki. Öyleyse kuvvetler ayrılığını tanımı içerisinde aynen uygulamamız gerekiyor.?diyen Erdoğan´ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

? Bu sempozyum sadece Danıştayımızın 150´inci kuruluş yıl dönümü kutladığımız bir dönemde gerçekleşmiyor. Tarihin en köklü reformlarına imza attığımız 24 Haziran sonrasına geliyor. Türkiye´de artık hiçbir şeyin eskisi gibi devam etmesi mümkün değildir. 24 Haziran seçimleri itibariyle ülkemiz parlamenter sistemi bırakarak yepyeni bir kulvara girmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Danıştay´ın bizzat şahitlik ettiği Türkiye´nin yönetim sistemi tartışmlarında hayata geçirdiği en önemli reformlardan birisidir. Türkiye uzun yıllar milli iradeyi esir alan vesayetçi yapıdan kurtulmuş, gerçek demokrasiye geçiş yolunda tarihi bir adım atmıştır.

? Yeni sistemin özelliği yürütmede çift başlılığı kaldırmıştır. Kuvvetler ayrılığını gerçek anlamda işletemeyen, millet iradesini antidemokratik kurum ve kuruluşlarla frenleyen çarpık anlayış düzeltilecek diyorum ama kendi kendime soruyorum; düzeltildi mi? Bazı uygulamalar görüyorum ki, çok başlılığa giden bir süreç var. Bazı kavramlarda da zorlanıyorum. Başlık çok çok güzel. Şura-yı Devlet, devletin danışması, danıştığı organ. Karar, icra bu kimin; bu da yerindelik anlamıyla iradenindir. Burayı iyi anlayamazsak, olay İzmir Limanı´nın biz ihalesini yapıyoruz, Danıştay da İzmir Limanı ihalesi 2 yıl bekliyor, 2 yıl sonunda alacak kişi vazgeçiyor ve biz 1 milyar dolar kaybediyoruz. Bir bunu bana Danıştay nasıl izah edecek? Danıştay 1 milyar doların hesabını kim verecek? 1 milyar doları bu millete ödetmeye kimsenin hakkı yok. Danıştay böyle bir kararı geciktirmede, ağırdan aldığı zaman kim bunun hesabını soracak. Böyle bir merci yok.

? 16 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde bunları çoğu zaman yaşadım. Son anayasa değişiklik yapıldı. 16 Nisan halkoylamasıyla yargının bağımsızlığı yanında tarafsızlığının da anayasa çerçevesi içine alınması tarihidir. Bağımsızlık yargıya dış etkiden korurken, tarafsızlık da politik tutumlardan arınmış bir muhakemeyi ifade eder. Yargının hakemlik vasfını yerine getirebilmesi yargının bu iki çerçeveye sadık kalmasıyla mümkündür.

´ACI TECRÜBELER BUNLARIN NE KADAR HAYATİ ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERDİ´

? 17-25 Aralık ve 15 Temmuz´da yaşadığımız acı tecrübeler bunların ne kadar hayati öneme sahip olduğunu göstermiştir. Bağımsızlık ve tarafsızlık yerine FETÖ´den gelen emirleri yerine getirenler ülkemizi felakete sürüklemiştir. İstiklal Harbi´nde olduğu milletimiz ve devletimiz sırt sırta vererek işgal girişimini püskürtmüştür.

? Hukuk devletinin mütemmim cüzü etkin ve hızlı işleyen, milletin vicdanını rahatlatan kararlara imza atan yargının mevcudiyetidir. Yargının bu görevi yerine getirebilmesi de objektif, adil şekilde çözmesine bağlıdır. Yargı organlarının kanuni çerçeveye sadık kalarak hareket etmesi kurum, kuruluşların tavrından çok daha önemlidir. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı demokrasinin olmazsa olmazıysa jürikdosi de büyük bir tehdittir. Yasayı uygulamak yerine, yasa koyucu gibi hareket etmek asla doğru değildir.

´O ZAMAN YARGI GELSİN İDARE GÖREVİNİ DE ÜSTLENSİN´

? Merak ediyorum, yerindelik görevi idareye mi ait yoksa yargıya mı ait? Bunun kavgasını 16 yıldır hep verdik, veriyoruz. O zaman yargı gelsin idare görevini de üstlensin. Bir taraftan kalkıp bunların ayrılığından bahsediyoruz, diğer taraftan yerindelik yetkisini de yargı kullanıyor. Böyle bir şey olamaz. Danıştay olarak bir istişari organ olarak diyorsak, istişari organ görevini ifa etmesi gerekir.

? Şu anda Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini hazırlamadan önce, Danıştay´dan bunu soracak, izin alacaksak ben bu makamda durmayayım, çekeyim gideyim. Kusura bakmayın yanımda bunca hukukçu var. Bunlara bu devlet niye bu maaşları ödüyor. Gelip yan gelip yatın diye ödemiyor ki? Öyleyse kuvvetler ayrılığını tanımı içerisinde aynen uygulamamız gerekiyor.

´ŞİMDİ Mİ AKLINIZA GELDİ?´

? Danıştay And ile karar veriyor, 5 yıldır neredeydiniz? Niye şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi? Biz alkışlanması gerektiği zaman alkışlarız, yanlış olduğu zaman söylemek durumundayız. Millet tokat atması gerektiği zaman bana atıyor, yuhlaması gerektiği zaman bizi yuhluyor, sizi değil. Biz de sizlerden gecikmeyen adil kararlar bekliyoruz.

? Yassıada Mahkemelerinden 28 Şubat´a kadar yargının siyasallaşmasının bedelini yargı camiamız da ödemiştir. Vesayetçi zihniyetin tekrar hortlatılmasına göz yummamalıyız. Son günlerde yaşanan kimi tartışmaların hukuk içinde çözüme ulaşacağına inanıyorum.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı