ERDOĞAN VE PUTİN´DEN ORTAK AÇIKLAMA
DÜNYA 23.01.2019 21:50:00 242 0

ERDOĞAN VE PUTİN´DEN ORTAK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Moskova´da gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Bugün Moskova´da bir araya gelen Erdoğan ile Putin arasında, Kremlin Sarayı´nda yapılan kısa bir açıklamanın ardından basına kapalı bir görüşme gerçekleşti.

İki lider arasında gerçekleşen görüşme 1 saat 50 dakika sürerken, heyetler arası görüşmelerin de sona ermesiyle birlikte ortak basın toplantısına geçildi.

 Erdoğan´ın açıklamalarının satır başları şöyle;

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ziyaretimiz Kerç Boğazı´nda yaşanan elim bir kaza sonrası gerçekleşti. Pazartesi günü meydana gelen kazada aralarında 4 vatandışımızın da bulunduğu 16 kişi hayatını kaybetti. 4 Türk´ü arma çalışması sürüyor.

- Ekonomi alanında olumlu sonuçlar almaya devam ediyor. Ticaretteki artış eğilimi devam ediyor.

- Vize muafiyeti de görüşmede gündemdeydi.

- İdlib başta olmak üzere arazidekileri gelişmeleri konuştuk. Koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız. ABD´nin çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir.

- Suriye´de Anayasa komitesinin bir an önce kurulması aciliyet taşıyor.

- Yaklaşık 4 milyon Suriyeli kucak açmış ülke olarak bu konu bizi yakından ilgilendiriyor. Bugüne dek 300 bin Suriyeli geri döndü.

- Önümüzdeki ay sayın Ruhani´nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya´da gerçekleştireceğiz.

Kendilerine yöneltilen "ABD´nin çekilme sürecinde tartışılan güvenli bölge konusunda Rusya´nın yaklaşımı nedir?" sorusunu cevaplayan Erdoğan, "Güvenli bölge konusunda başta liderler olmak üzere bunun yanında ilgili bakan arkadaşlarımız görüşmelerini devam ettiriyorlar. Bu konuda bizler için tehdit oluşturan bölgelerin hassasiyeti büyük önem arz ediyor. Tehdit oluşturan bölgelerdeki tedbirleri alma noktasında Amerika olumlu yaklaşımını bizlere zaten ifade etti. O da bildiğiniz gibi yaklaşık bir 30-32 kilometre derinliğinde bir bölge idi. Bu konuyla ilgili olarak zaten bizim Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Kerç Boğazı´nda yaşanan kaza hayatını kaybedenlere taziyelerimi iletiyorum. Rus makamları, olayın ilk anından itibaren gereken tüm çabayı sergilemişlerdir. Arama kurtarma faaliyetine katılan tüm rus yetkililerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Türkiye ile Rusya arasında yoğun bir işbirliği var. Son iki yıldır, Türkiye´de misafir ettiğimiz turistler arasında Ruslar ilk sırada bulunuyor. Vize muafiyeti de görüşmemizin gündeminde yer alıyor. Tam muafiyet sağlanması, ilişkilerimizin eriştiği noktanın bir gereği olarak halklarımızın kaynaşmasını çok daha güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.  

Putin: ´Erdoğan ile İdlib´de istikrar sağlanması için ek önlemleri görüştük´

Ortak açıklamalar çerçevesinde Putin ise , Rusya ve Türkiye´nin İdlib bölgesindeki istikrarın sağlanması için ek önlemleri görüştüklerini söyledi. Rus lider, "Suriye topraklarındaki terörist grupların faaliyetlerine son verilmesi ile ilgili konular da görüşüldü. Özellikle, İdlib´de silahsızlaştırılmış bir bölge oluşturulması konusundaki Rus-Türk mutabakatının nasıl uygulandığını görüştük. Rusya ve Türkiye savunma bakanları İdlib´le ilgili ek görüşmeler gerçekleştirdi, işbirliği yapma konusunda anlaştı. Rusya ve Türkiye´nin İdlib bölgesindeki istikrarın sağlanması için hangi ek adımları atabileceği konusunda bilgi paylaşımı yaptık" diye konuştu.

Putin: Suriye´de bütün taraflar arasında diyalog kurulması lazım

Putin Suriye´nin geleceğine ilişkin kendisine yöneltilen soruya ilişkin şunları söyledi:

"Türk dostlarımızın menfaatlerine özellikle güvenliğin sağlanması noktasında saygı duyuyoruz. Bugün çok ayrıntılı bir biçimde İdlib konusunu görüştük. Türk meslektaşlarımız, mutabakatlarını yerine getirmek için ellerinden geleni yapıyor. Tabii ki orada sorunlar var, biz bunları görüyoruz ama Türk meslektaşlarımızla önümüzdeki dönem neler yapılması gerektiği konusunda görüştük ve anlaşmaya vardık. Bizim ortak fikrimiz, bütün teröristlerle birlikte mücadele edilmesi gerekliliği. Anayasa komitesi ise çok önemli bir alan. Sahada başarılarımız uzun vadede sadece siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi mümkün. Suriye´de bütün taraflar arasında diyalog kurulması lazım. Bütün taraflar samimi bir istek göstermelidir."

Putin: Son derece yapıcı bir görüşme oldu

Putin, suriye gündemine ilişkin "Rusya ve Türkiye´nin Suriye konusundaki tutumu net ve hazır. Suriye konusundaki meseleleri 2254 numaralı BMGK kararı üzerine siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği prensibine de sadık kalma ilkesine bağlıyız. Anayasa komitesinin oluşturulması da görüşüldü. Rus ve Türk diplomatlar Suriye anayasa komitesi ile ilgili ciddi çalışmalar yaptı, siyasi çözümün başlatılması için sağlam bir temel atılmış oldu. Üçlü liderler (Türkiye-Rusya-İran) zirvesini de Moskova´da yapmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. 

´ABD´NİN SURİYE´DEKİ VARLIĞI YASA DIŞI´

ABD´nin bölgeden çekilmesini de değerlendiren Putin, ABD´nin çekilme kararının bölgeyi istikrara kavuşturacağını söyledi ve "ABD (Suriye´den) çekilme planını gerçekleştirirse bu olumlu bir adım olacak. Amerikan askerlerinin Suriye topraklarındaki varlıkları yasadışı, ne Şam´ın daveti, ne de BM kararı söz konusu. Rusya Suriye hükümetinin Kürtlerle diyaloğun kurulmasını destekliyor" ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca, Rusya-Türkiye-İran zirvesinin en kısa zamanda Rusya´da organize edileceğini, tarih konusunda sadece Tahran ile tarih ve saati konusunda mutabık kalınması gerektiğini belirtti.

Putin, "Bu zirveyi Rusya´da en kısa zamanda organize etmeye hazırlanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan) ile birlikte yer ve yaklaşık tarih konusunda anlaştık, bu konuda bir de İranlı partnerlerimizle mutabık kalmalıyız" diye konuştu.

Erdoğan ile yaptıkları görüşmelerin her zaman iyi sonuçlar getirdiğini kaydeden Putin, Rusya-İran-Türkiye formatındaki görüşmelerin yararına da vurgu yaptı.

 HABER MERKEZİ/İHA


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false